Защо кучетата обичат да дремват до стопаните си

куче легло Снимка: iStock

З ащо кучетата обичат да спят до любимите си хора? За защита, близост или топлина – това са няколко от причините защо косматият ви другар толкова настоява да си дремва в леглото ви през нощта. Но дали няма и нещо повече?

Общоизвестно е, че четириногите са товарни животни, чиито предци не само са ловували заедно, но и са спали притиснати един към друг през нощта – за топлина и сигурност. 

куче леглоСнимка: iStock

Коренът на поведението

Ако някога сте виждали котило с новородени кученца, то може да сте забелязали, че те се скупчват заедно скоро, след като се родят. Това е така, защото в природата им е да спят близко едно до друго. Сгушени кутретата се чувстват най-сигурно и удобно. За това и няма нищо чудно, че се опитват да повторят това усещане за топлина и уют с вас – дори и след като вече са големи кучета.

Dogsandcats.bg

Това, че кучето ви иска да спи до вас, е знак за обич и близост. Означава, че животното харесва вашата компания и ви възприема за член на глутницата си. Спането в близост до стопанина доказва и неговата лоялност, доверие и желание да ви защити.

Въпреки всичко това, ако домашният ви любимец не е от тези, които скачат в леглото, нетърпеливи да се гушнат във вас за цялата нощ, не се притеснявайте. Най-вероятно това е, защото животното не се чувства удобно (леглото ви е твърде меко или не осигурява достатъчна опора на четириногото, например). Каквато и да е причината – тя не е лична.

куче леглоСнимка: iStock

Според последни проучвания, около половината от всички стопани на четириноги оставят своите питомци да спят до тях на леглото им. Някои породи обичат да се гушкат повече от други – например, ретривърите, колитата и булдозите.

Насърчаване на поведението

Вероятно няма да сгрешим ако кажем, че повечето кучета нямат нужда от особено насърчаване, за да скочат на леглото и да се свият до вас. В случай, че все пак се налага да покажете на четириногото, че действително нямате нищо против да дремва до вас за през нощта, един от начините да го направите, е да създадете положителна асоциация с леглото си. Можете да поиграете на него с любимата играчка на питомеца си или да го почерпите с лакомство с условието сам да се качи на спалнята ви.

От друга страна, някои стопани на четириноги може би се питат как да обезсърчат това поведение. Различни причини могат да доведат до решението да не пускате домашния любимец да спи на леглото до вас. Може би заема твърде много място, а вие се въртите много и не ви е удобно, когато животното се притисне до вас, например. Каквато и да е мотивацията ви, уверете се, че сте последователни, когато обучавате четириногото да не спи в леглото ви. За кучето би било объркващо, ако една вечер му е позволено спокойно да дремва до вас, а на следващата – му се карате за това. 

куче леглоСнимка: iStock

Други неща, за които да помислите

Ако домашният ви любимец е спал в леглото ви дълго време и внезапно спре да го прави, това не означава непременно, че нещо не е наред. 

куче спиСнимка: iStock

Въпреки това, обърнете внимание на езика на тялото и поведението на домашния си любимец. И ако забележите други признаци на физическа болка или дискомфорт, като липса на апетит, може да е добра идея да се консултирате с ветеринарния си лекар. Ако всичко останало изглежда добре, това може просто да означава, че предпочитанията на косматия ви другар са се променили. 

Помнете – само, защото няма желание да дремва на леглото до вас, това не означава, че кучето не ви обича безусловно. Съвсем нормално е за някои четириноги да се свиват в края на леглото ви всяка вечер, докато други – да се чувстват далеч по-комфортно в собственото си легло. Предпочитанията на домашните любимци що се отнася до съня са много индивидуални и могат да се променят с времето в следствие на различни фактори. И въпреки че има някои изпитани начини да насърчите животното да спи на леглото до вас, не забравяйте да уважавате неговите граници преди всичко.

Вижте още:

От колко часа сън се нуждае кучето

Да позволим ли на кучето да спи на дивана

Виж още