Защо кучетата обичат да дъвчат дрехи?

куче дрехи Снимка: iStock

Д овеждането на ново кученце у дома често изглежда като страхотна идея. До момента, в който откриете любимия си пуловер със сдъвкани ръкави...

Дъвченето и гризането са истински проблеми при някои домашни любимци, особено при високоенергийните породи и кутретата. Ако някога сте се разделяли преждевременно с риза или чифт чорапи, то знаете, колко неприятен е този момент. Но замисляли ли сте се, че с това си поведение домашният ви любимец може би се опитва да ви каже нещо? 

  • Скука

Кучетата се нуждаят от достатъчна физическа и психическа стимулация всеки ден. Ако домашният ви любимец не получава необходимите му упражнения, той ще търси собствени начини да се отърве от излишната енергия. Понякога това може да се прояви в разрушителни навици като дъвчене на дрехите ви, мебелите или каквото и да е било друго, попаднало в обсега на животното. 

куче лошоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Отегченото куче дъвче, защото няма какво по-добро да прави. Може да разрешите този проблем, като дадете на домашния си любимец подходящи играчки, с които да ангажира вниманието си и му осигурите възможност да изразходва енергията си.

  • Безпокойство

Някои кучета страдат от тревожност при раздяла. Дъвченето и други лоши навици като лай, например, се появяват само, когато животното остане само. Ако домашният ви любимец изпитва безпокойство при раздяла, той може да дъвче дрехите ви, както и други предмети като метод за освобождаване на стреса и справяне със самотата.  

  • Глад

Ако вашето куче не получава достатъчно храна, то може да дъвче всичко около себе си, за да запълни празнините. Кучета, които са поставени на диета заради наднормено тегло или определено медицинско състояние, са склонни да търсят други източници на хранене, които в крайна сметка могат да се стеснят до вашите дрехи. 

Ако домашният ви любимец поглъща чорапите ви, например, а не просто ги дъвче, може би е време да посетите ветеринарния си лекар, за да сте сигурни, че всичките му диетични нужди са задоволени. 

куче дрехиСнимка: iStock

  • Никнене на зъби

Подобно на хората, кучетата преминават през фазата на никнене на зъби, когато млечните изпадат и тези на възрастни си проправят път. Този процес може да причини известен дискомфорт на животното и то да дъвче каквото намери, за да намали болката. Важно е да оставите домашния си любимец да дъвче различни неща, за да гарантирате, че зъбите му растат при правилния начин. За целта осигурете на четириногото подходящи и безопасни играчки. 

  • Вкус, усещане и мирис

Някои неща са просто забавни за дъвчене. Кученцето може да дъвче дрехите ви, защото харесва текстурата или защото тъканта има добър вкус. Освен това, четириногите често дъвчат дрехи, които миришат на собственика им, като начин да се утешат във тяхно отсъствие. 

куче дрехиСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец е склонен да се съсредоточава върху мръсното ви пране, дъвченето му може да е свързано с това колко му харесва да усеща, че е близо до вас чрез миризмата му. Кучета с този тип поведениепонякога са привлечени от дрехи с вашия одеколон, пот или дезодорант. Кошът с капак е отличен метод за предотвратяване на този проблем.

  • Кучето ви иска да играе

Ако има нещо, което обединява всички кучета по света, освен желанието да ядат и спят, това е желанието им да играят. Домашният ви любимец може да гризе дрехите ви именно, защото иска да привлече вниманието ви и да се позабавлявате заедно! 

Играта е чудесен начин за четириногия ви другар да бъде активен – както ментално, така и физически. Тя е важна част от общуването и взаимодействието му с останалите. Вашето кученце може дори да мисли, че дъвченето на дрехите ви е забавно занимание или да му допада реакцията, която вижда от ваша страна, когато го прави. 

  • Кучето ви мисли, че дрехите ви са играчки

Кученцата са любопитни като човешките бебета! Целият свят е нов за тях и те искат да изследват всичко! За това една от възможностите домашният ви любимец да дъвче дрехите ви е, защото смята, че това са играчки. 

куче играСнимка: iStock

Да знаем защо нашите кучета правят това, което правят, е важна част от това да бъдеш собственик на куче. Тъй като четириногите не могат да ни кажат какво искат с думи, техните действия и поведение са ключът към комуникацията им. Колкото повече разбираме косматите ни другари, толкова по-подготвени сме, за да им помогнем да имат щастлив и здравословен живот. 

Вижте още:

Защо кучето обича да дремва под завивката ни

Виж още