Защо кучетата обичат да ги галим

куче галене Снимка: iStock

Д а галим, прегръщаме и целуваме домашните си любимци, да ги разтриваме по коремчетата и да ги почешем зад ушите – това са част от най-големите удоволствия, свързани с отглеждането на куче! При това на четириногите също им е приятно – ако спрем за секунда, те ни закачат с лапа или побутват с глава в знак на протест. Това ни кара да се чудим: защо четириногите ни другари толкова обичат да бъдат галени?

куче галенеСнимка: iStock

Внимание: Отговорът на този въпрос е дори по-очарователен, отколкото си мислите! 

Защо кучетата обичат да ги галят?

В сърцата си знаем отговора на въпроса „защо кучетата обичат да ги галим?“ – ами, защото им е приятно! Но, разбира се, освен идеята, тук идва и науката, за да го потвърди. Изследванията показват, че когато си взаимодействаме положително, като например гушкаме или галим домашния си любимец, и у двете страни се отделя окситоцин – хормонът на обичта, щастието и топлината. 

Dogsandcats.bg

Има и още една убедителна причина защо четириногите ни спътници обичат да се галят, пишат от Американския киноложки клуб. „Кучетата са социални животни и поведението, което наричаме аллогруминг (когато две животни от един и същи вид се грижат едно за друго), е доста често срещано при тях“, коментира ветеринарният лекар д-р Валери Тайнс. 

куче галенеСнимка: iStock

Груминът при хората и кучетата обаче, обикновено е еднопосочна улица. Да, ние се грижим за външния вид на питомците си, разбира се, но те могат единствено да ни оближат в замяна. Това е техният еквивалент на грижа, социално поведение, което се е развило успоредно с опитомяването, смятат учените. 

Къде кучетата обичат най-много да ги галим?

Това зависи от самото куче. Не бива да забравяме, че четириногите ни другари имат своите индивидуални предпочитания, когато става въпрос за местата, където искат да бъдат докосвани. Обикновено това са точки, които животните не могат да достигнат сами или области, където не се чувстват уязвими. 

Едно от най-важните неща, които трябва да имате предвид, когато галите едно куче е, да го оставите да ви каже какво харесва, като обръщате внимание на поведението му. Можете да започнете с леко галене под брадичката, раменете или гърдите. 

куче галенеСнимка: iStock

Вижте още: 3 места, където да погалим непознато куче

Освен че кара кучето ви да се чувства добре, галенето може да има успокояващ ефект върху стресирани или тревожни кучета. За това, когато усещате, че косматият ви другар е притеснен или ви предстои стресова ситуация (като посещение при ветеринарния ви лекар, например), не се колебайте да го погалите – това ще му помогне да се отпусне. 

Къде не трябва да галим едно куче?

Като цяло, добре е да избягвате да галите/хващате опашката, краката, главата и ушите на кучето. Подобно на хората, четириногите защитават по-чувствителните части на тялото си. 

Изненадващо, въпреки че за нас е естествено да сме привлечени от галенето на главата на кучето, това всъщност е едно от нещата, които питомецът ви (а и всяко непознато четириного) би предпочело да спрете да правите. Макар вие да влагате само най-добри намерения в този жест, животните не го харесват, тъй като ги кара да се чувстват застрашени или стресирани, тъй като размахвате ръка над главата им. 

куче галенеСнимка: iStock

Как да погалим едно куче така, че да му допадне?

Преди да навлезем в подробностите, държим да отбележим, че макар хората селективно да сме отглеждали кучетата в продължение на хиляди години, за да съхраним черти, които намираме за полезни, това не означава, че всяко четириного има желание да бъде галено. Дори представителите на породи кучета, за които се знае, че са по-привързани, понякога може да имат нужда от свое пространство. 

Когато пристъпвате към непознато куче или такова, за чиито реакции не сте съвсем сигурни, можете да предприемете следните стъпки:

  • Не осъществявайте директен зрителен контакт, докато не се уверите, че кучето се интересува от взаимодействие с вас;
  • Избягвайте да се навеждате в кръста и да се протягате над главата на кучето;
  • Предложете му ръка и се приближете отстрани, а не право към лицето му;
  • Ако животното не прояви желание за взаимодействие или дори се отдалечи от вас, значи просто галенето не му харесва. От друга страна, ако се наведе и ви побутне, то ясно ви показва какво иска: още галене!

куче галенеСнимка: iStock

Вижте още:

Защо кучето не обича да го докосват по опашката

Виж още