Защо кучето не обича да го докосват по опашката

куче кръг Снимка: iStock

В ъпреки че обичаме кучетата си безкрайно много, голяма част от собствениците на четириноги гледаме на галенето на питомците си като на право, а не на привилегия. И макар че едно здраво, щастливо и привързано към стопанина си куче вероятно ще се наслаждава на всяко взаимодействие със собственика и семейството си, това не означава, че няма някои граници. Четириногите имат някои чувствителни зони по тялото си, точно като нас. Това са места, където те или не обичат да бъдат докосвани, или позволяват това да се случва само в определени ситуации. Тези области най-често са ушите, лапите и корема, въпреки че всичко, разбира се, е индивидуално.

куче кръгСнимка: iStock

Някои стопани на кучета са установили, че домашният им любимец не обича да докосват и опашката му. И въпреки че това обикновено се смята за сравнително нормално поведение, важно е да знаем на какво се дължи то, за да изключим потенциалите медицински проблеми, пишат от AnimalWised. 

Анатомията на опашката на кучето

Има много различни видове кучешки опашки, нещо, което действа объркващо относно анатомията им. Някои са дълги и пухкави, други – къси и дебели. При едни кучета се движат сякаш постоянно, докато при други – са по-скоро статични или застават преобладаващо на една страна. 

Dogsandcats.bg

Както е при много животни, които имат опашки, и при кучетата те са продължение на гръбначния стълб. Подобно на него, те се състоят от прешлени, отделни сегменти от кост, които позволяват на опашката да се движи. Причината някои четириноги да имат по-малки опашки от други, е в човешкия фактор, оказал влияние при селекцията и развъждането. 

куче опашкаСнимка: iStock

Опашките при домашните ни любимци им осигуряват баланс, но са и важен инструмент за комуникация. Всяка позиция на опашката на кучето може да означава нещо различно, но е важно да разглеждаме и цялостния контекст и езика на тялото на животното. 

Когато опашката на кучето е твърде къса, това пречи на способността му да комуникира и да споделя как се чувства. Това е и една от причините, поради които купирането (процес, при който опашката се скъсява хирургически) се определя като ненужна и жестока практика, все по-отричана по цял свят.

Защо кучетата не обичат да ги пипат по опашките?

  • Чувствителност

Докато породата безспорно може да повлияе на чертите и поведението на кучето, тя е само част от това, което съставлява неговата личност. Всяко животно е индивидуално, като възпитанието и опитът, който то натрупва, са най-важните фактори за държанието му. Някои четириноги просто са по-чувствителни от други. Това е в природата им и ги кара да действат по начин, който предава тази чувствителност. При тях докосването и галенето като цяло не е предпочитана дейност. И тъй като опашката е по-близо до ануса, това я превръща в особено чувствителна зона, чието приближаване може да породи известна несигурност. 

куче опашкаСнимка: iStock

Важно е да отбележим, че

причините, поради които едно куче не се чувства добре и не му допада да бъде докосвано по опашката, не е необходимо да имат смисъл за нас. Това е специфично поведение за самото животно и ние сме длъжни да уважим границите му.

  • Има болка или сърбеж

Има съществена разлика между куче, което просто не харесва да бъде докосвано по опашката, и такова, което сякаш се дърпа внезапно. Ако това е по-скоро инцидентно поведение, което питомецът ви не е демонстрирал преди, може да се касае за физически дискомфорт. В тези случаи първото нещо, което трябва да направите, е да заведете животното на ветеринар, за да провери дали няма нараняване. Възможно е по време на разходка кучето да е било нахапано от насекомо. Или от по-голямо животно, без вие да забележите. Инфектираните ухапвания или други рани могат да бъдат много болезнени за четириногите, дори самите те да не показват много признаци на болка. 

куче опашкаСнимка: iStock

  • Емоционална травма

Ако кучето ви никога не е обичало да го докосвате – включително и зоната около и самата опашка, това може да се дължи на емоционална причина, а не на физическо неразположение. Един от най-честите фактори едно четириного да се дърпа и да демонстрира нежелание за галене и взаимодействие, е, когато е претърпяло травма в миналото. Този вариант е по-възможен, ако сте осиновили домашния си любимец от приют и той има история, свързана с насилие.

Какво да направим, ако кучето ни не обича да бъде докосвано по опашката?

В по-голямата част от случаите – не се налага да правите нищо повече от това да уважавате границите на домашния си любимец. Не нахлувайте в пространството на животното, не нарушавайте личното му пространство. В случаите, когато е било малтретирано, възможно е животното да реагира негативно и дори – да подходи агресивно. Важно е да разберете, че това не е по вина на кучето, но към ситуацията следва да се подходи с повишено внимание. 

куче кръгСнимка: iStock

Ако едно куче не обича да го докосват по опашката, просто не го правете. Не се опитвайте да налагате взаимодействия, които кучето не желае.

Вижте още: 

Винаги ли махането с опашка значи, че кучето е щастливо

Тайните, които ни издава кучето чрез позицията на опашката си

Виж още