Кога можем да кажем, че кучето изпитва тревожност при раздяла

куче Снимка: iStock

Т ревожност при раздяла е поведенческо разстройство, което кара кучетата да изпадат в паника от идеята, че ще бъдат оставени сами вкъщи. 

Този страх може да е толкова смазващ за домашните любимци, че когато си тръгнете – секунди, след като сте затворили външната врата, животното започва да лае силно и непрекъснато, става разрушително, започва да обикаля от стая в стая, да се лигави и ръмжи. 

кучеСнимка: iStock

Това състояние е стресиращо както за кучетата, така и за стопаните им, особено предвид факта, че развитието на подобно деструктивно поведение нарушава рутинното обучение за подчинение и нарушава цикъла на дресурата на домашния любимец като цяло. Важно е да се изключи медицинска причина, защото понякога определен здравословен проблем може да отключи признаци на тревожност при раздяла. Например, ако кучето има неоткрита или нелекувана инфекция на пикочните пътища, то ще има повишена жажда и съответно – необходимост от по-често уриниране. Такива могат да са и стомашно-чревните заболявания, както и болка, която засяга мобилността на животното. Ако имате подозрения за някое от изброените- не се колебайте да потърсите помощ от ветеринарния си лекар. 

Dogsandcats.bg

Защо кучетата изпитват тревожност при раздяла със стопаните си

Тревогата при раздяла се отнася до дистрес, който някои кучета изпитват в отсъствието на стопанина си (понякога и на друго животно, ако са израснали заедно). Има някои въпроси, чиито отговори могат да ви помогнат да определите дали домашният ви любимец страда от тревожност при раздяла.

  • Изпада ли в паника кучето ви, когато го оставяте само у дома?
  • Случвало ли ви се е да получавате оплаквания от съседите си за силен и непрекъснат лай, скимтене и/или виене на домашния ви любимец във ваше отсъствие?
  • Когато се връщате от работа вкъщи, често ли кучето е повредило мебелите или вещите ви?
  • Кучето ви като че ли забравя всичко научено по време на тренировките, когато отсъствате?

Тревожността при раздяла е състояние, което подтиква домашното куче да проявява проблеми с поведението, когато стопанинът му не е наблизо. Обикновено то се проявява незабавно след излизането на собственика от дома или в рамките на максимум 30 минути

кучеСнимка: iStock

Защо кучетата страдат от раздялата със стопанина си?

Все още няма категоричен отговор нито обяснение кое предизвиква тревожността при раздяла при домашните любимци. Знае се, че то може да се отключи при промяна в околната среда (ако си вземете още едно куче или ви се роди бебе в семейството), преместване в нов дом или смърт на собственика. Сред възможните причини е и промяна в графика (ако собственика на животното му се налага да пътува или да отсъства повече).

Хората често бъркат скуката с тревожност при раздяла, тъй като и двете състояния са придружени от деструктивно поведение. 

Разликата е, че скуката може да бъде преодоляна чрез повече игри, упражнения и психическо стимулиране към рутината на животното. При тревожността при раздяла същия подход и набор от действия имат минимално или никакво въздействие.

кучеСнимка: iStock

За да установите кое от двете – скука или тревожност при раздяла е причина за проблемното поведение на четириногия ви приятел, най-лесното, което можете да направите е да добавите допълнителна разходка, съчетана с игри и забавления, както и да осигурите на кучето още и различни играчки, с които да ангажира вниманието си, докато ви няма. 

Ако скуката е причината – би трябвало да видите голяма промяна в поведението на вашето куче. Ако нито едно от тези неща не помогне, тогава трябва да разгледате тревогата при раздяла като диагноза. Добрата новина е, че има начини, чрез които можете да намалите тревожността, която изпитва домашния ви любимец по време на раздялата с вас. 

Един от най-ефективните методи се нарича системна десенсибилизация.В основата си това е стратегия на възпитание на постепенно свикване на кучето ви да стои вкъщи само. Важно е да знаете, че за да подейства този метод, ще са ви необходими много търпение и внимателна работа. Голяма част от модификацията се основава на промяна на поведението на собственика. А ето и основните направления, по които следва да се извърши тя:

  • Променете сутрешната си програма

Повечето хора имат определена рутина, която спазват сутрин, преди да излязат за работа или по задачи: душ, избиране и обличане на тоалета за деня, обличане на палтото/якето, взимане на ключовете, излизане през вратата. Кучето ви много добре разпознава последователността на тези движения и тревожността у него може да започне още по време на първата стъпка. Тоест – безпокойството е на лице още, докато си взимате душ, а не чак, след като излезете през прага навън. Постепенно чувството за паника ескалира, докато вие се занимавате с ежедневната си рутина и докато излезете от къщата животното вече търси начини да изпусне стреса. 

кучеСнимка: iStock

За да предотвратите това нарастващо безпокойство, направете някои промени в собственото си поведение. Обърнете внимание на нещата, които правите, преди да излезете от къщата и започнете да ги правите произволно през целия ден. Например - можете да вземете ключовете си и да седнете да гледате телевизия или да облечете палтото си и да нахраните кучето си. В рамките на няколко седмици кучето ви вече не трябва да вижда тези ваши дейности като свързани знаци, които предшестват напускането ви и по този начин ще облекчите част от безпокойството, което изпитва.

  • Не обръщайте специално внимание при излизане и прибиране

Много собственици на кучета буквано задушават домашните си любимци с обич и внимание преди да излязат и веднага щом се приберат вкъщи. За съжаление, това може да допринесе за безпокойството на вашето куче. За да предотвратите това, най-доброто, което можете да направите, е да игнорирате кучето си преди да си тръгнете и няколко минути след завръщането си.

По този начин вие явно ще му демонстрирате, че движението ви извън къщата и връщането ви обратно не са важни събития, а нещо обичайно и нормално. 

  • Насърчавайте спокойното поведение

Опитайте се да научите кучето си, че спокойното и търпеливо поведение е това, което се възнаграждава. Това значи, че вниманието идва, когато е отпуснато и не се вълнува прекалено, че ви вижда. Всеки път, когато само се оттегли в другата стая да подремне например, му давайте лакомство. 

кучеСнимка: iStock

За леки до умерени случаи на тревожност при раздяла тези малки промени може да са достатъчни, за да намалят тревожността на вашето куче. В по-тежки случаи ще трябва да свършите допълнителна работа, като част от нея включва:

Постепенно привикване към по-дълги периоди на самота

Тази стъпка не е подходяща ако нямате възможност да си вземете малко свободно време от работа, тъй като изисква голямо количество време и енергия от страна на собственика. След като този процес стартира, много е важно кучето ви никога да не остава само за продължителни периоди, докато безпокойството му изчезне напълно. Може да отнеме няколко седмици, за да стигнете до този момент.

След като имате изготвен план, за да сте сигурни, че кучето ви никога не е само, е време да започнете да свиквате кучето ви приема нормално вашето отсъствие. Опитайте се да отделяте поне 30 минути всеки ден за всяка тренировка. 

кучеСнимка: iStock

Как да приучите кучето си да свиква да бъде само

  • Излезте навън за кратък период от време, след което се върнете обратно

Трябва да ви няма точно толкова дълго, че да не дадете възможност на тревожността на кучето ви да започне да се проявява. Понякога – няколко минути са достатъчни. После се върнете вътре – съвсем непринудено и без много шум и дайте на животното малко време отново да се отпусне. След това – повторете стъпката, докато в даден момент кучето ви спре да показва признаци на безпокойство като задъхване, лигавене, треперене и хленчене.

  • Бавно увеличавайте времето, през което сте извън полезрението на кучето

При по-тежките случаи говорим за няколко минути повече, при по-леките – половин час, например. Важното е да надграждате спрямо индивидуалното поведение и нужди на домашния си любимец. След като започнете да добавяте време, можете да смесвате интервалите, през които излизате в дадена тренировъчна сесия. Например, ако можете да останете навън за пет минути, първо излезте за пет минути и след това за три минути. Продължавайте, докато кучето ви изглежда сякаш не отчита вашето отсъствие като нещо изключително.

кучеСнимка: iStock

Следващи стъпки

Ако въпреки опитите и инвестираните от ваша страна време и усилия домашният ви любимец не отбелязва значително подобрение, следващата стъпка е да потърсите професионална помощ. Във всички случаи при по-тежки прояви на тревожност при раздяла следва да се консултирате с ветеринарния си лекар. В много случаи той може да ви препоръча и успокоителни лекарства, които да приложите заедно с модификацията на поведението. 

Важно е да работите над отстраняване на тревожността при раздяла.Всяка куче, което изпада в състояние на безпокойство, прерастващо в паника, е неспособно да научи нови неща, а това се отразява на поведението му в дългосрочен план. Бъдете търпеливи и последователни в целия процес – може да отнеме време, но в крайна сметка подобрение ще има.

 

Виж още