Защо кучетата вдигат крак, когато уринират

куче Снимка: iStock

К ато собственици на домашни любимци, сме свикнали да има неща, свързани с навиците и поведението на косматите ни приятели, които да не разбираме съвсем. За това и винаги е интересно, забавно и полезно, когато придобием знания и информация относно това защо кучето ни прави дадено нещо, за което иначе не сме се замисляли.  Като това да повдига крак, за да се изпикае, например. 

Обикновено се смята, че мъжкото куче повдига крака си при уриниране, а женското прикляква леко. Статистически – това е съвсем вярно и това често кара стопаните на домашни любимци да смятат, че всяко мъжко животно, което не вдига крака си или всяко женско, което не кляка, страдат от медицински или поведенчески проблеми. Дали обаче това действително е така? Нека заедно разберем какво стои зад навика на кучето ни да вдигне крака си, за да се изпикае.

кучеСнимка: iStock

Защо кучето вдига крак, за да уринира

За щастие, при отговора на този въпрос се намесва науката. 

Dogsandcats.bg

Както при мъжкото, така и при женското куче, уринирането служи за две различни цели: премахване на течните отпадъци от организма и маркиране на територия. Мъжките животни са много по-склонни да отбелязват откъде да минали, което допринася за тяхната предпочитана позиция – повдигане на крак.

Това действие улеснява уринирането върху по-високи повърхности като дървета, стени или стълбове, а и по този начин течността може да покрие по-голяма площ. А това изпълнява пряко целта на мъжкия – да заяви териториалните си претенции като остави по-силно ароматно послание. Нещо, което няма да се случи, ако се изпикае само върху земята. 

кучеСнимка: iStock

Всички мъжки кучета ли повдигат крака си, за да пикаят?

Повдигането на крака не е естествен навик при повечето малки кучета. Според проучване по темата, публикувано през 2018 година в Журнал за екология и еволюционна биология в университета Корнел, има две преобладаващ пози, които мъжкото куче използва при уриниране: повдигане на крака и позиция, известна с наименованието „състезателен кон“ – двата задни крайника стоят на земята, изпънати назад, а тялото се навежда напред.

Когато мъжкото куче започне да достига зрялост, то започва все повече да вдига крака си по време на уриниране. Половата зрялост при четириногите от мъжки пол обикновено започва около 6-месечна възраст при по-малките породи до около 9- ти месец при средните и по-едрите животни. 

кучеСнимка: iStock

Защо и някои женски кучета вдигат крак, докато уринират?

Мъжките не са единствените, които маркират територията си с помощта на урината. Ароматното маркиране е често срещана форма на комуникация, използвана от повечето бозайници в природата – независимо от пола им.

В документ, публикуван през 2014 г., разглеждаш навиците на уриниране при женските кучета, изследователите са установили, че колкото по-далеч от дома си се намира животното, толкова по-голяма е вероятността да се опита да насочи урината си към вертикални повърхности и предмети.  

Според същото проучване, има две изявени пози за уриниране при женските кучета – популярният клек, както и комбинацията от клякане и леко повдигане на крака. 

Така че – докато мъжките четириноги са по-склонни да уринират, за да маркират своята територия, не е необичайно и женските да вдигат крака си, за да оставят вид съобщение за следващото куче, което ще мине по същия път. 

кучеСнимка: iStock

Какво да направя, ако кучето ми не вдига крак, за да пикае?

Както споменахме по-горе, има няколко позиции за уриниране, които се смятат за нормални при мъжките кучета – повдигането на крака е само една от тях. Каква поза ще заеме животното, за да се облекчи, зависи от редица фактори, включително порода, размер и възраст. Характерно е, че повечето четириноги са затвърдили предпочитанията си за позиция до настъпване на зряла възраст.

Възможно е кучето да промени стойката си за уриниране в отговор на стрес, макар това да се случва сравнително по-рядко. Освен това – при много четириноги се наблюдава двупосочен или амбиларерален характер на стойката – което значи, че понякога повдигат левия, друг път – десния си крак

Понякога промяната в позицията на уриниране при зрели кучета, независимо от пола, може да е знак за медицински проблем като болки в ставите или заболяване на пикочните пътища. Ако това се случи внезапно – най-добре е да заведете животното при ветинарния си лекар за преглед. 

 

Вижте още: 

Защо кучето рита с крак след като се изходи

Виж още