Защо кучетата обичат да полагат глава на краката ни

куче човек крака Снимка: iStock

П редставете си следната сцена: наслаждавате се на релаксираща вечер край огъня с главата на домашния си любимец, топло сгушена в краката ви. Казвате си: „Ех! Това е животът!“, а мислите ви се насочват към това интересно кучешко поведение. Защото, нека си го кажем, краката ви едва ли попадат в топ 10 на най-удобните части на тялото ви, на които четириногият ви другар да отпусне главата си. Каква е причината тогава на него да му е толкова приятно да го прави? 

куче човек кракаСнимка: iStock

Кучешката логика често е доста по-различна от нашата собствена, но ако навлезем в детайл и проучим внимателно действията на нашите космати другари, зад тях почти винаги има рационално обяснение. И така, защо кучетата обичат да полагат глава върху краката ни?

Коренът на поведението

Неслучайно е казано, че кучетата са най-добрите приятели на хората! Домашните ни любимци са изключително лоялни и социални животни, които жадуват за връзка и взаимодействие със стопаните и семейството си. Част от тези отношения включват и допир. Това е жизненоважен аспект от мотивацията зад привидната нужда на кучето ви да е близо до вас възможно най-често. От друга страна, чувството за йерархия в глутницата, което се е запазило и у домашните ни любимци, макар не с такава сила, както при дивите им предци, ги подтиква да търсят близостта ви.

Dogsandcats.bg

куче спиСнимка: iStock

Кучетата интуитивно разбират, че този, който държи ресурсите, е и лидерът, у когото е силата. Въпреки че разполага с остри зъби, мощни челюсти и физическа сила (която неправилно насочена, може да причини големи вреди), четириногият ви другар на практика е подчинен на вашето ръководство. И тъй като вие сте фигурата, към която то насочва цялата си лоялност, преданост и обич, животното иска да е около вас, да ви защитава (ако е необходимо) и да полага лапите, главата или тялото си върху вас, когато това е възможно. 

Докосването в кучешкия свят е ценен инструмент за комуникация. Домашният ви любимец изразява привързаността и любовта си чрез допир,

това е нещо, което е лесно да разберем. По-озадачаващото е, как кучето избира мястото, където да отпусне глава. 

куче човек кракаСнимка: iStock

Защо точно на краката ни?

Няма достатъчно категорични изследвания, които да посочват недвусмислено защо кучето избира една част от тялото ви като предпочитано място за почивка пред друга. Има обаче няколко логични заключения, които могат да се направят по отношение на това. 

куче човек кракаСнимка: iStock

Тъй като повечето топлина се отделя от главата, възможно е домашният ви любимец целенасочено да избира някоя по-студена част от вашето тяло, където да отпусне главата си. Защо? Кучетата приемат ролята си на наши спътници и защитници много сериозно. Възможно е косматият ви другар просто да се опитва да спести топлина и да прехвърли част от своята към вас.

Инстинктът за оцеляване, наследство от дивите им предци, е намерил начин да се съхрани и у домашните ни любимци. Възможно е кучето ви просто да действа, водено от инстинкта си с цел да защити водача на глутницата си. Поддържането на топлина би изиграло жизненоважна роля в тази стратегия. Крайници като човешките крака и ръце (при кучето – лапи), които са податливи на измръзване, могат да доведат до сериозни заболявания и дори смърт на водача на глутницата. Това би изложило на риск всички нейни членове и никое четириного не би искало нещо подобно да се случи. 

куче човек кракаСнимка: iStock

Също толкова правдоподобна е и обратната теория. Кучетата по същество са малки космати опортюнисти. Те могат да изберат областта от тялото ви, която отделя най-много топлина, за да се сгушат там и да се почувстват комфортно. Това отново ни отвежда назад към инстинкта им за оцеляване. 

Същестува възможността това да е случаен избор, основан повече на удобство, отколкото на всяка друга логична причина. Краката ви може би са най-лесно достъпната част от тялото, на която косматият ви другар може да отпусне глава в конкретния момент. А и не е изключено те действително да са удобни! Само, защото хората обичаме да се подпираме на меки и плюшени повърхности, не означава непременно, че и домашните ни любимци се чувстват по същия начин. А може би топлината, излъчвана от голата ви кожа, съчетана с аромата, уникален за самите вас, осигурява на животното усещане за удовлетворение и връзка. Възможно е докосването до вас по този начин едновременно да осигурява и дава комфорт. Един вид средство, чрез което питомецът ви да ви уведоми, че той е там и го е грижа за вас. 

куче човек кракаСнимка: iStock

И накрая, може да се окаже, че домашният ви любимец просто иска вашето внимание, а поставянето на главата му на краката ви е най-добрият начин да го получи.

Независимо дали кучето ви обича да се гушка до вас, в скута ви или удобно разположило глава на краката ви, няма съмнение, че косматият ви другар обича допира ви. Това е начин да се свърже с вас, да се почувства защитен, спокоен и отпуснат. И въпреки че може би никога няма да разберем точните причини, поради които домашният ви любимец избира да положи глава на едно или друго място, можем да бъдем сигурни, че основната му мотивация е да бъде близо до човека, който цени най-много в живота си.

куче човек кракаСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучето рита с крак след като се изходи

Защо кучето обича да дремва под завивката ни

Виж още