Защо кучетата обичат да се излежават на слънце

куче Снимка: iStock

С лучва ли ви се често да намирате домашния си любимец да се излежава с доволно изражение под прозореца, правейки си слънчеви бани? Или сте забелязали, че четириногото избира точно онова кътче в хола ви, където меките лъчи на следобедното слънце се задържат най-дълго? 

Ако всичко това ви звучи познато, то със сигурност знаете, че не сте сами. Защото излежаването на слънце очевидно е сред любимите занимания на домашните ни любимци. И макар че го намираме за сладко и мило, рядко се замисляме за причините за това поведение. 

кучеСнимка: iStock

Защо кучетата обичат да си дремват на слънце?

Разбира се, най-логично би било да предположим, че да подремват на слънце може би ги кара да се чувстват добре. Но, оказва се, не е само това. Може би ще ви е интересно да научите, че за косматите ни приятели слънчевите бани са нещо повече от приятно и топло усещане. Защото по този начин хитрите ни четириноги спътници си набавят и витамин D.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Защо витамин D e важен за кучетата?

Витамин D се счита за про-хормон, което означава, че е по-скоро хормон, отколкото витамин. За домашните ни любимци той е от ключово значение, тъй като без него четириногите не могат да абсорбират калций. Тялото на кучето ни го произвежда в отговор на пряка слънчева светлина и го съхранява в мастните тъкани и черния дроб. Той помага за регулиране на баланса на калций и фосфор в организма на косматите ни приятели и играе важна роля за заздравяването на костите, както и контрола на мускулите и н нервите. Витамин D стимулира бъбречното запазване на калция и следователно помага на организма да го усвои и задържи. 

кучеСнимка: iStock

По-голямата част от необходимия им витамин D четириногите ни приятели получават чрез храната си, а пряката слънчева светлина попълва необходимите дефицити (също, както и при хората).

Какво казва науката за слънчевите бани на домашните ни любимци

Когато хората се излагат на слънце, лъчите му помагат за разграждането на маслата в кожата ни, като по този начин се създава витамин D. Неслучайно за него се знае, че е един от малкото витамини, които не можем да си набавим по друг, естествен начин. 

Когато стоим на пряка слънчева светлина (на плажа, например), мастните тъкани в кожата ни реагират на UV лъчите, като разрушават химическите връзки. Така се създава витамин D3. След като се разгради, той се връща обратно в тялото и в кръвта ни чрез дермална абсорбция. Процесът отнема около 15-20 минути.

кучеСнимка: iStock

По кожата на домашните ни любимци има идентичен химикал, който има свойството да се трансформира във витамин D в следствие на пряка слънчева светлина. Поради по-гъстата им козина обаче, витамин D3 няма възможност да се абсорбира ефективно обратно в тялото на животните, а остава върху козината им. Когато кучето се е нагряло и оближе лапите си, например, то приема ценния витамин през устата. 

Може ли твърде много слънце да е вредно за кучето ни?

Продължителното излагане на слънце, особено през по-горещите месеци, може да доведе до изгаряне и дори рак на кожата при домашните ни любимци. Някои четириноги са по-податливи от други, като това се отнася главно за четириногите с къса и тънка козина, както и за тези със светла окраска. За да предотвратите слънчево изгаряне, уверете се, че домашният ви любимец има достъп до сянка през цялото време. Ако почувства прекомерна топлина, животното инстинктивно ще потърси място, където да се скрие от жарките лъчи. 

В случай, че прекарвате много време навън с кучето си, консултирайте се с ветеринар относно подходящите продукти за защита. И не забравяйте – никога не прилагайте човешки слънцезащитни кремове върху кучета. В тях се съдържат съставки като цинков оксид, които са токсични за косматите ни спътници. 

кучеСнимка: iStock

Подобно на хората, честото и продължително излагане на слънце увеличава риска от развитие на рак на кожата и при домашните ни любимци. Можете да го намалите като не прекалявате с припека на открито и използвате слънцезащитни продукти за кучета. 

Повечето кучета обичат да подремват на слънце. За косматите ни приятели често няма нищо по-приятно от онова петно на килима или до прозореца, където да се отпуснат и отдадат на безметежно преследване на катерици в сънищата си. И това е съвсем нормално! Въпреки всичко – ако времето е горещо или задушно – уверете се, че животното винаги има на разположение купичка с прясна вода и сенчесто място, където да се премести щом му стане твърде горещо. 

кучеСнимка: iStock

 

Виж още