Защо кучетата обичат да спят близо до вратата?

куче спи Снимка: iStock

З ащо кучето ми предпочита да спи на пода до вратата, вместо на скъпото удобно легло, което купих за него? Всеки от нас си е задавал този въпрос!

Въпреки че знаем много неща за домашните си любимци, питомците ни имат някои странни навици, които могат да бъдат действително объркващи. И да, знаем, че за тях трябва да има причина, но понякога може да бъде една идея по-трудно да определим каква е тя. Може би е поглед назад към дивото им минало? Или може би косматият ви другар се опитва да ви каже нещо? Има няколко убедителни теории, които могат да ни помогнат да си отговорим на въпроса: „Защо кучето ми обича да спи до вратата?“

куче спиСнимка: iStock

  • Техника за охрана

В продължение на хиляди години хората разчитаме на кучетата, за да ни пазят, възпират нежелани гости и отблъскват други опасни животни. Чау Чау, една от най-старите породи пазачи в Китай, е чудесен пример за това. Когато тези четириноги не патрулират на своята територия, можете да ги откриете на входа на дома на собственика им. Същото се отнася и за други защитни породи като Немска овчарка, Тибетски мастиф или Ротвайлер, които приемат съвсем сериозно службата си на пазачи. Не е изненадващо да намерите тези кучета или да спят близо до вратата, или да скачат на мига, щом някой тръгне да минава пред нея.

Dogsandcats.bg

куче спиСнимка: iStock

  • Кучето не иска да остава само

По-малко защита и повече желание за компания. Никое куче не иска да бъде оставено само за дължи часове, лишавайки се от всички забавни неща, които може да прави със стопанина си, нали? Заемайки място пред вратата може да бъде хитър начин за четириногия ви другар да се увери, че няма да забравите да го вземете със себе си!

  • Вратата е символ на всичко хубаво

Когато говорим за обучение, често изтъкваме невероятната способност на кучетата ни да правят положителни асоциации. Например, домашният ви любимец може да се навърта около масата в кухнята, защото веднъж е получил нещо допълнително за вечеря. Или животното може да започне да хленчи веднага, щом се оправите към парка, защото знае, че му предстои забавно прекарване!

куче спиСнимка: iStock

По подобен начин косматият ви другар може да вижда вратата като място, наситено с положителни емоции. Действително, от там се прибирате при него и пак от там излиза за разходка. 

  • Така му е удобно

В разгара на лятото, имали ли сте някога желание да легнете на кухненския под за малко хладно облекчение? Е, домашният ви любимец добре познава това чувство. Въпреки че леглото му вероятно съдържа най-фин пух или мемори пяна, понякога нищо не може да се сравни с охлаждащия ефект на пода от твърда дървесина или плочки.

В заключение, причините, поради които кучето ви заема стратегическо място до вратата са различни, но в общия случай не са причина за безпокойство. Въпреки това, ако питомецът ви пази вратата твърде агресивно, опитва се да избяга веднага щом тя се отвори или скача срещу гостите ви, може да се наложи да поработите допълнително за коригиране на поведението му.

куче спиСнимка: iStock

Вижте още:

Защо кучетата обичат да си дремват по гръб

Защо понякога кучетата спят с отворени очи

 

Виж още