Защо понякога кучетата спят с отворени очи

куче спи Снимка: iStock

Н езависимо дали ни харесва или не, кучетата рядко спазват същия график на сън като нас. И въпреки че може да бъде доста неприятно, когато питомецът ви събуди посред нощ, защото е чул нещо, всъщност това предлага възможност да наблюдавате животното. Защото здравето и благосъстоянието на косматия ви другар могат да се оценят по много начини. И един от тях е да ги наблюдавате по време на сън. Ако са неспокойни, спят в странни пози, издават нетипични звуци или показват други възможни индикации за проблем, то добре е да не отлагате дълго преглед при ветеринарния си лекар. 

Един от признаците, който може да бъде малко объркващ за стопаните, е когато домашният им любимец спи с отворени очи. Ако сте забелязали, че това се случва с домашния ви любимец, то може би се чудите на какво се дължи това странно поведение и какво трябва да направите по въпроса. За щастие, благодарение на приятелите ни от AnimalWised, имаме отговорите.

куче спиСнимка: iStock

Как спят кучетата?

Може би сте виждали кучето си да спи в различни пози. Те могат да ни кажат много за неговото благосъстояние и вида на съня, в който се намира. Тъй като, може би най-важната разлика в поведението на съня между хората и четириногите е свързана с моделите на сън.

Dogsandcats.bg

Дори и да сте почитатели на следобедната дрямка, по-скоро за хората е типично да спим за един по-продължителен период от време (най-често през нощта). Кучетата, от друга страна, спят на прекъсвания през целия ден. 

Както при хората, и при кучетата има различни видове сън, които идват на фази. Те включват лека дрямка и дълбока REM фаза на съня. Последното се случва само в около 10% от общия сън на четириногите през деня, но е жизненоважен елемент за качествената почивка, тъй като помага на четириногите да асимилират преживяванията си. 

куче лапиСнимка: iStock

Сънят при кучетата е по-чувствителен и те по-лесно могат да бъдат обезпокоени. Учените предполагат, че тази особеност е свързана с дивото им минало – в природата четириногите е трябвало да бъдат постоянно нащрек, дори и когато спят, за да се пазят от нападения на други животни. 

Как и колко дълго ще спи едно куче зависи от различни фактори. Четириноги, които разполагат с повече енергия и имат по-високи нива на активност, може да не дремват толкова много, но ще трябва да презареждат по-често. Породата, възрастта и диетата също влияят на качеството на съня на домашните ни любимци.

Колко часа спи едно куче на ден?

Обикновено кучетата прекарват в сън между 10 до 20 часа на ден, като това варира в зависимост от индивидуалната почивка, от която се нуждаят. Това, наглед внушително количество, е събирателно на всички дрямки през деня. 

куче спиСнимка: iStock

Защо кучето ми спи с отворени очи?

Понякога четириногите могат да спят с отворени или полуотворени очи, но като цяло това не е повод за тревога. Както споменахме по-горе, в дивата природа четириногите е трябвало да спят по начин, който да гарантира безопасността им. И колкото по-дълбоко заспали са те, толкова по-незащитени остават срещу опасности като хищници или човешко нашествие, например.

Когато едно куче си дремва, то може да си почива, но ще е в период на лек сън. Четириногите са разработили свой начин на почивка, който им позволява на възстановят енергията си, позволявайки им да държат очите си отворени или полуотворени, за да запазят съзнанието си отворено за случващото се около тях. 

куче спиСнимка: iStock

Това е напълно нормално и инстинктивно поведение, което се споделя от домашните кучета. Те могат да движат леко очите си и дори – да мигат бавно, за да се избегне изсушаването им. Въпреки че в повечето случаи няма от какво да се безпокоите, има някои редки случаи, при които спането с отворени очи може да е индикатор за проблем. Един от начините да разберете дали това е така, е да погледнете зениците на животното. Ако те са отпуснати, значи то просто си дремва. В случай, че са фиксирани и разширени обаче, това може да е знак за припадък.  

Ако питомецът ви получи припадък, докато спи, на първо място – важно е да останете максимално спокойни. Уверете се, че животното е на безопасно място – не може да падне или да се нарани, но не се намесвайте и не го местете, освен ако не е се намира в непосредствена опасност. Припадъкът ще премине сам, а когато това стане – заведете домашния си любимец на ветеринар, за да обсъдите причините и лечението.

куче спиСнимка: iStock

Нормално ли е кучето да движи очи, докато спи?

Забелязали ли сте някога, че кучето ви движи очите си по странен начин? Когато едно четириного заспива или вече спи дълбоко, то често върти очи. Тук нямате повод за притеснение – това обикновено се случва, когато животното дремва по начин, при който кожата му леко отваря клепача. Бялото на окото може да се появи за момент, а след това да изчезне отново. 

Друга причина кучето ви да движи очите си е, че се опитва да остане будно, но е твърде уморено, за да го направи. И накрая, най-често движението на очите под клепачите на едно четириного е знак, че то спи дълбоко – нещо, което е характерно за REM фазата на съня и е съвсем нормално.

куче спиСнимка: iStock

Как да разберем дали кучето ни спи добре?

Достатъчно дълбокият сън е от съществено значение за благосъстоянието на кучето. По време на REM фазата всичко, което животното е преживяло през деня, се асимилира и обработва когнитивно. Поради тази причина се смята, че четириногите сънуват. Възможно е животното да има неспокоен сън – тогава той включва много вдишвания, чести събуждания и стенания. Понякога домашните ни любимци сънуват и кошмари. В този случай не бива да будите питомеца си. 

Кучетата имат нужда от достатъчно почивка, за да са в добро настроение и да имат достатъчно енергия за останалата част от деня си. Ако едно четириного не си дремва достатъчно, то ще бъде летаргично и дори – мрънкащо. От друга страна, домашен любимец, който се радва на качествен сън, ще бъде по-щастлив и по-уравновесен. 

Вижте още: 

Трябва ли да се притеснявате, ако кучето ви спи цял ден?

Спят ли големите кучета повече, отколкото малките?

 

 

Виж още