Защо кучетата обичат мръсното ни пране

куче Снимка: iStock

З абелязвали ли сте някога, че кученцето ви предпочита да дремва върху пуловера, с който сте били облечени цял ден, вместо върху собственото си, меко и удобно кучешко легло? А дали случайно не му доставя по-голямо удоволствие да си играе с мръсния ви чорап, вместо с новата си скъпа играчка?

Има няколко причини, поради които кучетата обичат да си играят или да се притискат в личните ни дрехи и вещи. И макар това да ни изглежда като безобиден навик може да бъде опасно, особено за по-дребните кученца, които могат без да искат да погълнат някой забравен чорап в играта си.

кучеСнимка: iStock

Всъщност

Dogsandcats.bg

бельото, чорапите и чорапогащниците са сред най-често срещаните предмети, които ветеринарните лекари са принудени да отстраняват чрез хирургична намеса от кучешките стомаси. 

Защо кучетата обичат толкова мръсното ни бельо?

Най-простият и максимално доближаващ се до истината отговор е – защото им напомня за нас. Както добре знаем, обонянието на домашните ни любимци е много мощно, а заобиколено от неща, които им миришат на стопаните им, те се чувстват по-комфортно и сигурно. 

Поради тази причина и много собственици на четириноги оставят свои стари тениски или други дрехи, в които да дремва косматият им приятел, когато отсъстват, например. 

кучеСнимка: iStock

  • Привличане на внимание

Друга причина домашният ви любимец да краде и носи из стаите дрехите ви, е че му е скучно и иска да привлече вниманието ви. А ако е свикнал, че ако щом вземе чифт мръсни чорапи в уста вие веднага скачате и започвате да го гоните, то със сигурност ще повтаря това поведение възможно най-често. В тези моменти - опитайте се да го игнорирате (до колкото можете, разбира се) и да устоите на желанието да се поддадете на играта. Не гонете и не викайте кученцето. Вместо това – вземете някоя от другите му играчки и се опитайте да ангажирате вниманието му с нея. А ако се получи и то забрави за мръсния чорап – наградете го с лакомство.

кучеСнимка: iStock

  • Старите играчки в нова светлина

Вариант кучето ви да намира мръсните ви дрехи и бельо за по-интересни и „заслужаващи“ вниманието му е, ако се е отегчило от собствените си играчки. Можете да изпробвате следния трик: скрийте част от тях, а след 2-3 седмици ги извадете и приберете други. 

За да предотвратите случайното поглъщане на пране – снабдете се с кош, чиито капак се затваря плътно и го разположете на място, недостъпно за домашния ви любимец. 

кучеСнимка: iStock

Ако подозирате, че кучето ви е погълнало чорап – незабавно потърсете помощ от ветеринар. Това не е предмет, от който то може да се освободи по естествен начин и най-вероятно ще е необходима оперативна намеса. 

 

Вижте още:

Защо кучето се държи като обезумяло след баня

Защо кучето обича да дремва под завивката ни

Виж още