Защо кучетата обичат вятъра в лицето си

куче вятър Снимка: iStock

В ашето куче обича ли вятъра в лицето си? Или нека зададем въпроса така: Подава ли с видимо удоволствие глава през прозореца на колата ви и позира ли така, с веещи се уши и козина, сякаш се явява на прослушване за реклама на шампоан по телевизията? Да, понякога изглежда, сякаш четириногите не могат да се наситят на въздушния поток. И докато за някои домашни любимци удоволствието видимо идва от вихрушката, образуваща се при движението на автомобила ви, други нямат нужда дори да се намират в кола. Те просто стоят с осезаемо задоволство неподвижни като статуи на тротоара, в парка, по средата на градината ви или на плажа, просто оставяйки вятъра да духа в тях. Странно, нали? Е, и ние си зададохме въпроса: Защо кучетата обичат да усещат вятъра в лицето си?

куче вятърСнимка: iStock

Коренът на поведението

За едно четириного вятърът е нещо, подобно на социална мрежа. Или иначе казано – кучешкият заместител на мобилния телефон. Носи послания. Е, не изпраща текстови или гласови съобщения, а аромати и звуци, които удивителните сетива на вашия домашен любимец превеждат под формата на информация в мозъка му.

Dogsandcats.bg

За него да стои с лице към вятъра е нещо, подобно на това човек да разполага с 4G интернет връзка, след като сте били на 2G през последната година. Животното получава плътен и бърз поток от информация и разполага с канал за комуникация, който неговото изострено обоняние ще декодира така, че да разбере бързо какво се случва около него. 

куче вятърСнимка: iStock

Когато кучето ви стои със затворени очи, а ветрецът преминава покрай лицето му, а ноздрите му потрепват, то сякаш чете въздуха като книга. И бързо разбира кой къде е бил, какво е направил и, бъдете сигурни, всичко това за него е в пъти по-вълнуващо от всеки бестселър, с който вие разполагате в библиотеката си! Ако все още не беше опитомено, това щеше да бъде неговият начин да разбере околната среда и да знае как да предусети всички предстоящи атаки от други животни или опасности на околната среда. 

А след като домашният ви любимец приключи с използването на вятъра като свой личен канал за излъчване на новини, той може да остане с муцуна по посока на течението само, за да се наслади на усещането, че то преминава покрай лицето му. Ако някога сте били на плаж, а морският бриз леко е милвал косата и кожата ви, то може би си представяте колко релаксиращо може да бъде това! Е, вашето куче също заслужава своите моменти на абсолютно блаженство, нали? 

куче вятърСнимка: iStock

Насърчаване на поведението

На кучетата им допада да усещат вятъра в лицето си. Голяма част от четириногите, които обичат да подават главата си през прозореца на движещ се автомобил, обичат струята циркулиращ въздух. И въпреки че изглежда, че на кучето му е изключително приятно, това поведение крие определени опасности. Ако спрете внезапно, например, животното може да изгуби опора и да се нарани сериозно. Още по-лошо и, за съжаление, често явление е четириногото да се развълнува от нещо, което подуши навън. Дали ще е катерица или друго куче, което минава наблизо – ако питомецът ви намери аромата за неустоим и реши да го преследва, а прозорецът е отворен достатъчно, то може просто да изскочи. Сами можете да си представите до какви сериозни контузии може да доведе това!

куче вятърСнимка: iStock

Други възможни рискове, които да имате предвид

Вятърът може да разнася отломки. Е, не в стил торнадо или ураган, но миниатюрни буболечки, камъчета и пръст. И ако пътувате с превозно средство с висока скорост и домашният ви любимец се е показал през прозореца, нещо може да попадне в окото му, причинявайки увреждане и болка. 

Не на последно място, не е здравословно за кучето ви да бъде изложено на постоянна струя леден въздух. То може да иска да го усети в лицето си, но ако това продължи повече време, възможно е да настине. 

В заключение можем да кажем, че кучетата наистина обичат да усещат вятъра в лицето си! Това е едно от онези чудати поведения, които правят четириногите ни другари толкова сладко-глуповати! Като отговорни собственици обаче, наша задача е да се уверим, че косматият ни другар е в безопасност, докато се наслаждава на изострените си сензорни усещания. 

куче вятърСнимка: iStock

Вижте още: 

Как да помогнем на кучето да остане спокойно при пътуване с кола

Кучето ви се лигави повече – за това си има причина!

 

Виж още