Как да помогнем на кучето да остане спокойно при пътуване с кола

куче кола Снимка: iStock

П ътуването до ветеринарния ви лекар или груминг салона може да бъде стресиращо за домашния ви любимец.

Някои кучета свързват пътуването с кола именно с подобни събития, които будят у тях негативни асоциации. В следствие на което, те могат да се чувстват свръхстимулирани, тревожни или да им прилошава.

За други домашни любимци, които обичат да са до стопанина си, когато шофира, това е още едно вълнуващо преживяване, което ги кара да стават по-развълнувани от обикновено, а изразявайки щастието си, че са „включени“ в забавата, те крачат напред-назад из колата, често хленчейки или лаейки. Това прави возенето с кола изключително трудно, дори в даден момент – опасно. 

Dogsandcats.bg

куче колаСнимка: iStock

Независимо дали домашният ви любимец изпитва ужас или му допада да се вози в кола, има някои начини, по които можете да успокоите животното, така че и двамата да се насладите на пътуването.

  • Подгответе кучето си и го научете да обича колата ви

Контракондиционирането и десенсибилизацията са най-ефективните техники, използвани за обучение на кучетата с цел да останат по-спокойни по време на пътуване с кола. 

Контракондиционирането представлява възнаграждаване на вашия домашен любимец с похвала или храна с цел да се насърчи желано действие или поведение. 

куче колаСнимка: iStock

Десенсибилизацията от друга страна, означава запознаване на домашния ви любимец с колата по начин, по който не предизвиква безпокойство у него. Или казано с други думи – „бебешки стъпки“. Започнете, като качите кучето си в колата, включите двигателя, а след това го изключите и слезете. Можете да направите няколко кратки курса из квартала, като по време на пътуването насърчавайте с лакомства и похвали животното. Бъдете търпеливи и следете реакциите на четириногия си другар. Не му се карайте и не му отправяйте команди, когато е прекалено развълнуван, защото е много вероятно животното да не ви обърне внимание и това само ще увеличи безпокойството.

  • Не изпадайте в паника

Учените са доказали, че кучетата улавят емоциите на стопанина си почти безпогрешно, тъй като са силно чувствителни към нашите настроения и състояния. За това и, ако самите вие се чувствате стресирани, това ще се прехвърли и на домашния ви любимец. Разбираме добре, че повишаването на глас с цел успокоение на твърде развълнувано куче в колата, често може да е първоначалната реакция на мнозина. Но колкото повече правите това, толкова повече насърчавате животното да стане хипер. Вместо това – говорете спокойно и с мек тембър, за да контролирате емоциите си/му.

куче колаСнимка: iStock

  • Осигурете умствена стимулация

Тъй като умовете на кучетата ни са свръхчувствителни към външната среда, четириногите получават свръхстимулация, когато се возят в кола. Минимализирайте визуалния контакт, като сложите затъмняващи протектори на прозорците. Можете да поставите на задната седалка и любими на косматия ви другар играчки, върху които би могъл да съсредоточи вниманието си. 

Можете леко да открехнете прозореца, за да се съсредоточи животното върху други миризми. Имайте предвид обаче, че някои четириноги се стават свръхстимулирани именно от този внезапен приток на нови аромати, а това само увеличава чувството на вълнение. 

Понякога едно куче може да е изключително развълнувано дори при кратко возене в колата ви, защото това е единственото му вълнуващо преживяване за седмицата. 

куче колаСнимка: iStock

  • Използвайте клетка

Ако домашният ви любимец има достъп до целия ви автомобил, това може да бъде разсейващо и опасно. От друга страна, ако имате възможност да го возите в клетка, това би ограничило движенията му напред-назад. Изберете такава, в която има достатъчно място за самото куче – то трябва да може да се изправи и да се обърне спокойно. Четириногите се тревожат по-малко, когато знаят, че са физически сигурни в колата и в крайна сметка се научават как да се возят по-комфортно. 

  • Запасете се със спешни консумативи

Осигурете спокойствие – на себе си и на домашния си любимец, като се снабдите с колан за кучета. Като добавка – вземете и някоя от любимите играчки на животното. Точно като децата, и четириногите се държат по-добре, когато им се даде любим и познат предмет, с който да ангажират вниманието си. И въпреки че не работи през цялото време, този трик поддържа косматия ви другар в добро настроение – поне за известен период от време!

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Пътуване с кучето за празниците

Как кучето усеща, че е близо до дома, когато се вози в кола

7 съвета при пътуване с кола с възрастно куче

Виж още