Кучето ви се лигави повече – за това си има причина!

куче лиги Снимка: iStock

О бичаме домашния си любимец по много причини – заради непоклатимата му лоялност, сладката му муцуна и неподправеното щастие, че ни вижда– дори и да ни е нямало за 5 минути. Но от всички мили черти на косматите ни приятели, склонността да се лигавят…е, не бихме могли да кажем, че ни е любима. 

Като отговорен собственик на четириного, вероятно сте готови да простите лигавенето на кучето си – все пак това е естествена, здравословна телесна функция, която му помага да се храни и смила яденето си. Но ако кучето ви се лигави твърде много, това може да е признак на определен здравословен проблем. 

кучеСнимка: iStock

Предлагаме ви заедно да се запознаем с по-често срещаните причини за прекомерно лигавене при домашните любимци – наричано още хиперсаливация.

Dogsandcats.bg
  • Чужди обекти 

Когато косматият ви приятел започне да се лигави повече от обикновено, първото нещо, което трябва да направите, е да погледнете в устата му. Проверете зъбите, венците, езика и гърлото за попаднали или заседнали чужди предмети като пръчици, клонки, парченца кости, листа на растения, хартия или плат.

Премахнете обекта само, ако имате директен достъп до него и се чувствате уверени – в противен случай, най-добре посетете ветеринарния си лекар. 

  • Травми в устата

Понякога наранявания или травми в устната кухина могат да са причина за прекомерно лигавене при домашните любимци. Внимателно огледайте устата на кучето си (можете да използвате и фенерче). Внимавайте за признаци на кървене, рани и обезцветяване. Ако забележите малки драскотини – можете да опитате да намажете засегнатите места с малко въглероден прекис. Но при по-големи наранявания или силно кървене – консултирайте се с ветеринарния си лекар и не се опитвайте сами да промиете раните.

куче лигиСнимка: iStock

  • Стоматологични проблеми

 Ако вашето куче има натрупани плака или зъбен камък, това може да доведе до прекомерно лигавене. Ще идентифицирате лесно проблема като проверите венците за подуване, кървене и/или зачервяване, а зъбите – за потъмняване. 

За по-дълбоко и основно почистване на зъбен камък ще ви се наложи да посетите ветеринарния ви лекар. Той ще провери и за опасно напукани зъби, заболявания на устата, израстъци или язви, както и ще ви препоръча подходящо лечение. 

Вижте още: 3 най-важни съвета за дентална хигиена на кучето

  • Топлинен удар

Макар да изглежда контраинтуитивно, лигавенето всъщност понякога е симптом на топлинен удар. Ако се притеснявате, че домашния ви любимец е прекарал твърде много време на слънце, а температурите навън са високи, заедно с лигавенето следете и за симптоми като: летаргия, забавени реакции, липса на фокус, прекомерно пъхтене. 

кучеСнимка: iStock

Прегряването и топлинният удар са неща, които могат да убият кучето ви, за това е жизненоважно да приемете нещата сериозно и незабавно да потърсите помощ от ветеринар. За да предотвратите това опасно състояние – винаги дръжте любимеца си хидратиран през жарките месеци и не го разхождайте в най-горещите часове от деня.

Вижте още: Как да охладим кучето си, когато навън е горещо

  • Тревожност

Понякога домашният ви любимец може да изпитва тревожност или безпокойство по време на различни ситуации – возене в кола или градски транспорт, например. Когато нещо стресира животното и то е извън зоната си на комфорт, не е необичайно за него да диша тежко и да се лигави прекомерно. 

Можете да помогнете на косматия си другар да се почувства по-комфортно и да намалите гаденето, като го водите на кратки разходки преди път. Посъветвайте се с ветеринарния си лекар и за естествени медикаменти, които могат да са от полза и да облекчат дискомфорта на животното. 

куче лигиСнимка: iStock

  • Чернодробно или бъбречно заболяване

И двете заболявания могат да причинят хиперсаливация. Ако сте загрижени за здравето на домашния си любимец – посетете ветеринарен лекар и не забравяйте да следите датите на 

рутинните, профилактични прегледи. Само чрез тях можете да установите редица от по-сериозните здравословни проблеми при домашните кучета, тъй като доста от тях протичат безсимптомно до даден момент. 

  • Орални инфекции

Ако домашният ви любимец развие инфекция на синусите или гърлото, това може да причини прекомерно лигавене. Честите признаци на тези състояния включват лош дъх и гной. Ако забележите някои от симптомите – свържете се с ветеринарния си лекар.

куче лигиСнимка: iStock

  • Консумация на растения

Някои растения могат да бъдат отровни за кучето ви и да причинят прекомерно лигавене, както и други здравословни проблеми. Сред по-често срещаните такива цветя са: лалета, азалии и хризантеми. 

Най-важното, което трябва да имате предвид е, че всяка промяна в обичайното поведение на косматия ви спътник има своите причини. Не подценявайте или пренебрегвайте дори наглед по-дребните от тях, защото може да се окаже, че са от съществено значение. 

Вижте още:

Има ли кучешката слюнка лечебни свойства

Безопасни ли са кучешките целувки

 

Виж още