Защо кучетата обичат да заравят неща

куче рови Снимка: iStock

З ащо кучетата заравят неща? Това е въпрос, който озадачава собствениците на домашни любимци поколения наред. Независимо дали става дума за любима играчка, вкусно лакомство или дори – чифт стари чорапи, четириногите ни другари проявяват привидно необяснимото желание да заровят съкровищата си. 

Това инстинктивно поведение, дълбоко вкоренено в наследството на техните предци, води началото си от времето, когато днешните домашни любимци са бродили по света като диви създания, пишат от Американския киноложки клуб. 

Инстинктите за оцеляване преди всичко

За да разберем действително защо кучетата заравят неща, необходимо е да се върнем назад във времето. Четириногите, каквито ги познаваме днес, са еволюирали от диви кучета, а преди това – от вълци. Това е изиграло решаваща роля във формирането на поведението на съвременните ни питомци.

куче уринаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Една от основните причини кучетата да заравят неща, е дълбоко вкоренена в инстинктите им за оцеляване. В дивата природа на тях им се е налагало да заравят излишната храна, за да я запазят годна за по-късна консумация. Това поведение на „кеширане“ е известно и при други животински видове като койотите, например. Процесът включва изкопаване на тайник и заравяне на излишната храна вътре, за да остане за ядене по-късно. Тази система е помагала на дивите предци на съвременните кучета да съхраняват и крият храната си, гарантирайки им, че ще могат да се върнат към нея, когато имат нужда по-късно.

Защо кучетата все още заравят неща?

Въпреки еволюцията на кучетата от диви създания до опитомени другари, инстинктът да заравят неща все още съществува. Това поведение днес се е трансформирало от необходимост за оцеляване в нещо като навик. И тъй като на съвременните домашни любимци не им се налага да крият храна „за после“, импулсът да закопават неща е по-скоро резултат от дълбоко вкоренено в тяхната ДНК поведение. Вид естествена реакция, която косматите ни другари може и да не разбират съвсем, но няма как и да потиснат. А не е и необходимо. Защото разбирането и зачитането на вродените инстинкти и природа на животните е от съществено значение за изграждането на хармонична връзка с нашите четириноги спътници. 

куче ровиСнимка: iStock

Какво заравят най-често кучетата?

Домашните ни любимци са изключително креативни, когато става въпрос за избор на предмети за заравяне. Често съкровищата им включват играчки, кости или храна. Всяко куче обаче е различно, а някои имат своите уникални и понякога – странни вкусове. За това не е изключено да откриете заровена грижливо обувка, чорап и дори – дистанционно управление!

Разнообразието от предмети, които кучетата избират да заровят, може да бъде едновременно забавно и озадачаващо. А мотивацията зад избора – варира спрямо отделните четириноги. Въпреки че хранителните продукти ни връщат към същността на това поведение – инстинкт за оцеляване, за заравянето на играчки и лични вещи вероятно има други причини, които едва ли има как да разберем. Освен това, не бива да забравяме, че питомците ни са сложни същества, имат своите емоции и мотивация, а навиците им често са свързани с текущото им психическо състояние.  

куче ровиСнимка: iStock

Други възможни обяснения защо кучетата крият и заравят предмети:

Що се отнася до психологическите фактори, най-честите от тях, свързани с това поведение, включват:

  • Скука

Ако четириногото е оставено само за продължителни периоди или му липсва умствена стимулация, то може да започне да копае и заравя неща като начин да се забавлява. 

  • Безпокойство

Някои домашни любимци заравят неща, когато са неспокойни, тревожни или стресирани. Това поведение може да служи като механизъм за справяне със стреса, тъй като им осигурява усещане за комфорт и сигурност. 

куче ровиСнимка: iStock

  • Търсене на внимание

Кучетата са социални животни и заравянето на неща може да бъде техният начин да привлекат вниманието на стопаните си. Или с други думи – домашният ви любимец иска да го забележите, да се ангажирате с него. Дори ако това включва „спасяване“ на заровените му съкровища.

  • Сигурност

Заравянето на предмети може да бъде и начин на кучетата да си създадат чувство на сигурност. Точно както едно дете може да гушка любимото си одеяло, кучето може да зарови скъпа за него играчка, за да се почувства по-спокойно. 

куче копае дупкаСнимка: iStock

Кога имаме причини за притеснение

Въпреки че заравянето на предмети е естествено поведение при кучетата, то може да стане проблематично в определени ситуации. От съществено значение е стопаните на домашни любимци да правят разлика между нормално поведение и натрапчиво риене и заравяне. 

куче ровиСнимка: iStock

Случайното заравяне на играчки и лакомства е напълно нормално и не бива да предизвиква безпокойство. Ако питомецът ви обаче, проявява прекомерно заравяне до степен, в която пречи на ежедневния му живот или води до дистрес, това може да е признак на компулсивно поведение. То може да е показател за скрито безпокойство или други психологически проблеми. Във всички случай е най-добре да се обсъди с ветеринарен лекар или професионален дресьор на кучета.

Понякога и породата играе роля

Някои породи са по-склонни да копаят и заравят неща поради историята и генетичния фактор. Сред тях са:

  • Териери
  • Дакели
  • Хрътки
  • Северни породи (Сибирско хъски, Аляси маламут)

Разбира се, не бива да забравяме, че във всяка порода съществуват индивидуални вариации и няма нищо общовалидно. Разбирането на уникалната личност и нужди на домашния ви любимец е от съществено значение за изграждане на връзка помежду ви.

куче копае дупкаСнимка: iStock

В стремежа си да разберем какво стои зад дадено поведение на домашния си любимец, понякога забравяме да се насладим на симпатичните, уникални странности, които всъщност правят кучетата ни специални. Що се отнася до заравянето на предмети, лакомства или храна – освен източник на искрено забавление, то е естествен инстинкт и със сигурност не е нещо, което да ни тревожи. Е, разбира се, ако не се случва по средата на цветната ни леха!

Вижте още: 

Защо кучетата копират лошото поведение едно от друго

5 страхотни съвета как да спрете кучето да разкопава двора веднъж завинаги

 

Виж още