Защо кучетата просят за храна и как да ограничим това поведение

куче проси храна Снимка: iStock

В сичко започва с един поглед, след това – може би скимтене, побутване с лапа, а накрая в действие влиза „онзи“ влажен поглед, на който ни е трудно да откажем каквото и да е! Поглеждате в чинията си – там има няколко останали морковчета, а след това – пак към питомеца ви, който сякаш ги иска повече от всичко на света! И накрая си казвате: какво толкова би станало, ако споделя малко от храната си с него?

куче хранаСнимка: iStock

Именно тук е уловката! Въпреки че да давате на питомеца си от време на време „безопасна човешка храна“ често е добре от гледна точка на разнообразяване на диетата му, поведението, което идва заедно със споделянето, може да се превърне в неудобство.

След като домашният ви любимец разбере, че това, което е в чинията ви, може да стане негово с достатъчно молби, може да се окажете съпътствани от постоянната му просия по време на хранене.

Dogsandcats.bg

А, вярваме, че ще се съгласите, куче, което непрестанно моли за храна или по-лошо – изисква я, не е приятна компания. Добрата новина е, че навикът за просене на храна от масата не е естествен за четириногите. За това и има някои неща, които можете да предприемете, за да ограничите молбите на питомеца ви или още по-добре – да попречите на поведението дори да започне.

куче проси хранаСнимка: iStock

Защо кучетата просят?

За кучетата храната е основен мотивиращ фактор. Само наличието на нещо за хапване наоколо може да бъде толкова силен стимул, че животното да не може да устои да не се опита да стигне до него. А щом научат къде и как могат да получат храната, която искат, те развиват поведението на просене. 

Как да спрем кучето си да проси

Ако кучето ви дебне под масата, скимти, закача ви с лапа или дори лае, докато се храните, има някои стъпки, които можете да предприемете, за да ограничите това поведение. 

  • Изместете фокуса

Да научите кучето си да отива и да се настанява на определено място, като например в леглото си, е невероятно полезно умение. Как да го направите?

Помолете кучето си да отиде на мястото си по време на хранене. Докато ядете, давайте лакомства на кучето си от време на време, докато остава на същото място. За да се получи – преместете постелката или леглото му близо до масата, за да не се налага да ставате, за да го възнаградите.

куче проси хранаСнимка: iStock

С течение на времето увеличете времето между поощренията, докато кучето ви може да изкара с едно за цялото хранене. В идеалния случай ще стигнете до момент, в който давате едно лакомство на питомеца си, когато първоначално си легне, и едно в края на храненето ви. Когато това се случи, можете да преместите постелката му по-далеч от масата за ядене.

  • Дръжте го заето

Ако кучето ви има определено занимание, докато вие се храните, това ще измести фокуса му от съдържанието на чинията ви. Можете да дадете на домашния си любимец да яде по същото време, по което и вие. Или да си закупите купа за бавно хранене, която ще ангажира вниманието на животното за по-дълго време. 

  • Осигурете му малко пространство

Ако вашето просещо куче се опитва да се доближи твърде много до вас, докато се храните (например да постави нос в скута ви), важно е да го държите настрана. Кажете му да отиде на място и опитайте по-дълъг „престой“ с него на няколко крачки от масата.

куче просия хранаСнимка: iStock

  • Игнорирайте молбите му

Ако решите да игнорирате кучето си, имайте предвид, че то може да премине през различни фази на просията, докато се опитва да накара предишните си успешни тактики да проработят.

Това означава, че домашният ви любимец ще скимти по-силно, ще ви бута по-отривисто с лапа, ще крачи по-бързо и ще лае по-силно, защото в миналото тези трикове са му носили остатъците от масата, които е желало. Не бива да се поддавате на това поведение. Ако се пречупите и дадете на питомеца си дори и хапка, когато е ескалирал исканията си, той ще научи, че ще получи каквото иска, стига да настоява достатъчно. А ако продължите да го игнорирате, той в крайна сметка ще спре. 

Как да попречим на кучето да започне да проси

Някои кучета изглеждат сякаш родени просяци, докато други се научават на това умение. Можете да предотвратите възникването на този навик, като следвате едно просто правило: Не хранете домашния си любимец от мястото, където самите вие ядете. 

Контекстът е важен, когато става въпрос за поведение на куче, което проси. Ако четириногото разбира, че храната в чинията ви в крайна сметка означава, че ще има и нещо за него, то ще смята, че когато вие ядете, то също трябва да хапне.

куче хранаСнимка: iStock

Имайте предвид, че навикът за просия може да се развие и когато споделяте закуски в движение, например, когато сте навън и ядете чипс. И ако кучето ви поиска малко, а вие се поддадете, то вие сте го научили, че просията работи по всяко време. 

Съвети за споделяне на храна с домашния ни любимец

Като цяло, споделянето на подходяща за кучета храна с домашния ви любимец не е лошо, стига да се случва в умерени количества. Ако внимавате кога и къде го правите, можете да избегнете създаването на навици за просия.

куче проси хранаСнимка: iStock

От друга страна, споделянето на твърде много остатъци от масата, особено храни с високо съдържание на мазнини, нитрати и други компоненти, които са нездравословни за хората, може да доведе до здравословни проблеми като затлъстяване или панкреатит.

Ако не можете да устоите на споделянето на здравословна храна, то има начин да го направите, без да насърчавате неприятния навик на кучето си да проси.  Научете домашния си любимец да отиде на определено място и да изчака тихо, докато сте готови да му предложите да опита. Този урок насърчава контрола на импулсите и показва на домашния ви любимец, че не е нужно да е плътно до вас и за се държи настойчиво, за да получи нещо. По този начин и двамата сте щастливи; вашето куче получава своето лакомство, а вие получавате учтив компаньон за вечеря.

куче просия хранаСнимка: iStock

Вижте още:

Ябълките – безопасно и здравословно кучешко лакомство

3 човешки лакомства, които да споделим с кучето си

Виж още