Ябълките – безопасно и здравословно кучешко лакомство

куче Снимка: iStock

Я бълките са сред най-популярните плодове не само у нас, но и по целия свят. Освен че са вкусни, стават за готвене, използват се за кремове и пилинг маски…и какво ли още не. Ако имате навика да хапвате поне по една ябълка на ден (за което ви поздравяваме!), то няма как да не сте се питали дали е безопасно да споделите част от нея с домашния си любимец?

Ябълките - добри или лоши за кучета?

Ябълките са сред плодовете, които се считат за безопасни за консумация от кучета – без значение дали са червени, жълти или зелени. Твърдите и сочни ябълки са отличен източник на фибри, от които домашните ни любимци се нуждаят – също като нас. В тях има и въглехидрати, но в доста по-малко количество спрямо други пълни със захари плодове като бананите, например. 

кучеСнимка: iStock

Как безопасно да даваме на кучето си ябълка

Макар да звучи очевидно – длъжни сме да уточним - не е добра идея да давате цяла ябълка на кучето си, колкото и голямо да е то. Винаги съществува опасност животното да се задави или задуши с нея. 

Dogsandcats.bg

Най-добре е да храните домашния си любимец с нарязана на парчета ябълка. Не прекалявайте с количествата и не забравяйте да премахнете сърцевината, семената и стъблото й. 

Както при всичко ново, което включвате в менюто на любимеца си – запознайте животното с ябълките бавно. Някои четириноги се наслаждават на плодовете, но други може да са алергични или свръхчувствителни към тях. За да избегнете разстройство на стомаха – препоръчително е да отстраните и кожата на плода. 

кучеСнимка: iStock

Рискове от храненето на куче с ябълки

Самите плодове не представляват опасност за домашния ви любимец. В семената им обаче, се съдържа малко количество цианид – така че, както споменахме, не си мислете да ги давате на кучето си цели. 

При кучета с наднормено тегло, може би също би било по-добре да избягвате консумацията на плодовете, защото, колкото и да е малко, в тях все пак се съдържа захар. 

Други плодове, кучетата могат да ядат освен ябълки

Ако нямате под ръка ябълки у дома, но все пак искате да споделите здравословна закуска с вашето кученце, предлагаме ви кратък списък с плодовете, които се считат за безопасни за консумация от четириноги. Не забравяйте да ги нарежете на дребно, да премахнете костилки, листа, стъблата и кората. 

кучеСнимка: iStock

Важно е да споменем също, че всичко това се отнася само за домашни любимци, които са в добро здравословно състояние. Ако четириногото страда от здравословен проблем – особено при диабет и сърдечни проблеми, винаги се консултирайте с ветеринарния си лекар, преди да му дадете какъвто и да е било плод. 

Сред безопасните плодове, които можем да споделим с кучето си са:

  • Круши
  • Малини
  • Праскови
  • Боровинки
  • Портокали
  • Ягоди
  • Диня

Повече за ползите от всички тях, както и кой е най-отговорният и безопасен начин, по който да ги споделите с домашния си любимец – четете на DogsandCats.bg!

 

Вижте още:

6 идеи за здравословни лакомства за кучето ви

Виж още