Защо кучетата ровят в леглото, клетката и одеялото си?

куче рови Снимка: iStock

Ч удили ли сте се някога защо кучето ви обича да рови в леглото си, преди да се настани удобно и да подремне? Това странно поведение озадачава собствениците на домашни любимци от поколения. Въпреки че може да изглежда като прост акт на комфорт или гнездене, често има нещо повече от това, което се вижда на пръв поглед. Предлагаме ви да разгледаме заедно някои завладяващи кучешки факти, които разкриват причините, поради които четириногите ровят в леглото, клетката или одеялото си.

куче ровиСнимка: iStock

Защо кучетата копаят, преди да легнат, за да спят?

За да разберем защо кучетата ни копаят преди лягане, необходимо е да се върнем назад към еволюционното им минало. Някога диви животни, четириногите са развили различни стратегии за оцеляване, които намират отражение и в съвременното им поведение. Копаенето, навик, който е бил необходим на предците им, за да оцелеят, остава вкоренен в инстинктите на домашните ни любимци въпреки опитомяването. 

куче ровиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

В дивата природа изграждането на подслон е от изключително значение. За кучета, живеещи в райони с тежки метеорологични условия, копаенето служи като средство за търсене на убежище от студената и влажна среда. Освен това, чрез изкопаване на плитка в дупка в земята, четириногите запазват телесната си топлина и си изграждат уютно гнезденце, използвайки листа, слама и пръст. И всичко това прави дори най-твърдите повърхности по-удобни.

Въпреки че опитомените кучета вече не обикалят дивата природа и няма нужда да се тревожат за оцеляването си, техните вродени инстинкти да копаят от време на време се проявяват отново, когато се подготвят за почивка. 

Въпреки това, присъщият стремеж към изграждане на удобно леговище не е единственият мотиватор за това странно кучешко поведение. Маркирането на територия е друга причина зад ровенето и копаенето. Подобно на котките и много други животни, кучетата притежават ароматни жлези на възглавничките на лапите си, отделящи уникални феромони. Така че драскането по леглото също може да бъде средство за четириногите да сигнализират за собственост и да заявят територия.

куче копае в килимаСнимка: iStock

И накрая, косматият ви другар може да копае в леглото си, воден от любопитство, особено ако подозира, че нещо интригуващо се крие под слоевете на местенцето му – като остатъчна храна или скрити играчки. Така че това може да е просто неговият начин за изследване и разкриване на потенциални скрити съкровища. 

В заключение, въпреки че копаенето на леглото, одеялото или клетката е безобидно поведение, ако забележите, че се превръща в натрапчиво, понякога това може да показва скрито безпокойство. Ако това ви тревожи, може би е добре да се консултирате с ветеринарния си лекар.

куче ровиСнимка: iStock

Въпреки това, натрапчивото поведение на копаене при кучета понякога може да показва скрито безпокойство. Ако подозирате това, трябва да се консултирате с ветеринарен лекар.

Вижте още:

7 породи кучета, които не са много подходящи за семейства с деца

4 начина да избегнете ухапване от непознато куче

Виж още