7 породи кучета, които не са много подходящи за семейства с деца

Чау Чау Снимка: iStock

И зборът на правилната порода куче за семейство с деца включва отчитане на различни фактори, включително темперамента, размера и енергийното ниво на животното. Въпреки че много четириноги са известни със своето търпение и любов към децата, други може би не са най-подходящият избор поради специфичните си характеристики или изисквания за грижа. 

Предлагаме ви да разгледаме заедно седем породи кучета, които по различни причини може да не са идеалният избор за домакинства с деца. За потенциалните собственици на четириноги е важно да се запознаят със специфичните черти на тези породи, за да осигурят хармонична домашна среда за всички. 

Чау Чау се отличават със своята лъвска грива и леко дистанцирано поведение. Те са склонни да изграждат силна връзка с един човек и могат да бъдат не само безразлични, но и откровено подозрителни към непознати, включително деца. Чау Чау имат силен териториален инстинкт и реакцията им на непредвидимото поведение към малките деца може да бъде непредсказуема. Тази порода изисква търпелив собственик, който разбира нуждата им от уважение и лично пространство.

Чау ЧауСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Афганските хрътки са известни със своята елегантност и красота, с характер, който може да се опише като дистанциран и достоен. Те се нуждаят от значителни груминг грижи поради дългата си, копринена козина – нещо, което може да бъде предизвикателство за заети семейства. Афганските хрътки имат силен хищнически инстинкт и не са особено толерантни към бързите движения и силните шумове, които идват от малчуганите. Те са по-подходящи за домове с вече пораснали деца или възрастни, които уважават личното им пространство и полагат необходимите грижи за тях. 

Далматинците са високоенергийни кучета, развъждани да тичат километри редом до карети, което означава, че изискват много упражнения. Енергийните им нива и размер не са подходяща комбинация с малки деца, тъй като може да се стигне до случайни наранявания по време на игра. 

ДалматинецСнимка: iStock

Далматинците имат силен защитнически инстинкт и могат да бъдат предпазливи към непознати, което включва и приятели на семейството, както и деца. Правилната социализация и обучение са от решавaщо значение.

Аляските маламути са мощни и независими работни кучета, отглеждани за теглене на шейни. Силни и здрави животни, те имат силен хищнически инстинкт и склонност да притежават защото поведение към храната и играчките си, което може да доведе до нежелани инциденти. Маламутите се чувстват най-добре в среда, където им се предоставят много упражнения и умствена стимулация, което може да е предизвикателство да се осигури в натоварена семейна среда.

Аляски маламутСнимка: iStock

Ваймаранерите са привързани и енергични кучета, които изграждат силни връзки със собствениците си. Въпреки това, високите им енергийни нива и нуждата им от постоянна компания могат да ги направят податливи на тревожност при раздяла, което води до разрушително поведение, когато биват оставени сами. Ваймаранерите могат по невнимание да съборят по-малките деца по време на игра поради размера си. Тези кучета изискват много упражнения и умствена ангажираност, което ги прави по-подходящи за семейства с по-големи деца, които могат да се включат в грижите и обучението им.

ВаймаранерСнимка: iStock

Китайският Шар Пей е известен със своите отличителни бръчки и сдържан характер. Тези кучета са лоялни към семейството си, но могат да бъдат подозрителни към непознати и по-малко толерантни към шумното и непредвидимо поведение на по-малките деца. Шар Пеите първоначално са отглеждани като кучета-пазачи и имат заложена силна защитна жилка, което изисква внимателно управление и социализация от ранна възраст. Уникалната им козина изисква специални грижи за предотвратяване на кожни проблеми.

Шар ПейСнимка: iStock

Хрътките са нежни и спокойни, но са известни с невероятната си скорост и силен стремеж към плячка. Въпреки че могат да бъдат отлични другари, техният инстинкт за преследване може да бъде предизвикан от ентусиазираната и непредвидима игра на децата. Освен това хрътките имат и по-деликатна конструкция, което означава, че може да се случат случайни наранявания.

хръткаСнимка: iStock

Грейхаундите ценят спокойната среда и са най-подходящи за семейства с по-големи деца, които разбират как да взаимодействат нежно с тези кучета. 

 

 

Виж още