Защо кучетата са толкова лоялни към хората

куче и човек Снимка: iStock

З наем, че кучето е най-добрият приятел на човека. Домашните любимци винаги са до нас и можем да разчитаме на тяхната безрезервна обич, вярност и привързаност. Но замисляли ли сте се как се е случило това приятелство всъщност? И защо четириногите са толкова лоялни на стопаните си?

Лоялността на кучетата към хората произтича от общото минало на двата вида, смятат учените. След опитомяването на животните и те, и новите им стопани са започнали да се променят заедно.

Това се потвърждава от изследвания, наблягащи на връзката между хората и кучетата, които са открили редица поведения, които са се развили и продължават да подсилват лоялността между четириногите и техните стопани. 

Dogsandcats.bg

куче и човекСнимка: iStock

Еволюционно минало

В миналото учените вярвали, че домашните кучета са се отделили от своите предци – вълците, след като започнали да живеят сред хората. Най-новите проучвания по темата обаче, показват и нещо друго. Изследванията на митохондриалната ДНК на вълци и кучета води до изводите, че двата вида са се обособили като отделни и самостоятелни някъде преди около 135 000 години, пишат от Adirondack Almanack.

Археологически доказателства, като например откриването на заровени кучешки кости в близост до човешки селища, предполагат, че кучетата и хората са започнали да споделят живота си преди около между 10 000 и 30 000 години, според The ​​Atlantic. 

куче и човекСнимка: iStock

И въпреки че са необходими повече изследвания по темата, тези проучвания показват, че четириногите най-вероятно вече са били отделен вид, когато за първи път са си взаимодействали с хората. 

Едно е абсолютно сигурно – кучетата са част от живота ни, помагайки ни в продължение на много хилядолетия. И не само ние, но и те са ни били от полза, изпълнявайки различни задачи, пишат от NPR. 

Факти за лоялността на кучета

Според Merriam-Webster, определението за лоялност означава да сте верни към друго лице или институция. Според Сизър Милан, специалист по кучешко поведение, лоялността при четириногите произтича от принадлежността им към глутницата.

Тъй като кучетата са социални същества, които искат да се свържат в група, те инстинктивно показват лоялност към онези, които са или биха могли да са част от тяхната глутница. Предаността между членовете й е от решаващо значение за успеха на лова и оцеляването на животните в нея. 

Следователно, когато идва момент, в който кучетата започват да осъществяват връзки с хората, те изразяват верността си към тях, за да накарат новата форма на глутница да работи ефективно и за двата вида, пише специалистът в блога си Cesar's Way. Тези факти със сигурност показват, че четириногите изглежда имат естествен инстинкт да бъдат винаги лоялни към своите стопани.

куче и човекСнимка: iStock

Комуникация и лоялност

Историите, свързани с лоялността на кучетата към стопаните им, са безброй. И всички те се дължат на силната връзка, която животните имат с любимите си хора, както и на комуникацията помежду им. 

През цялото си общо минало, кучетата са еволюирали, развивайки по-добри начини за общуване с хората. Изследвания твърдят, че кучетата са по-човешкоподобни в поведението си от всяко друго животно, включително от приматите.

Има много проучвания, които се опитват да измерят лоялността на кучетата към стопаните им. Резултатите от един експеримент са установили, че домашните ни любимци могат да изразяват съпричастност към хората и да се опитват да им помогнат ако усещат, че те имат нужда, пишат от ScienceDaily. 

куче и човекСнимка: iStock

Как можем да говорим за комуникация, след като не говорим един език? Всъщност, изследователите са открили, че косматите ни приятели са много добри в това да разбират вербалните и физическите жестове на хората. Понякога само изражението на лицето ви е достатъчно, за да насочи животното към това как се чувствате, пишат от Neuroscience and Biobehavioral Reviews.

От друга страна, стопаните също могат да се включат в това общуване, научавайки се да интерпретират различните значения на кучешкия лай спрямо дадена ситуация. Тази способност да комуникация – нещо, което не се среща сред другите видове, се е развило от съжителството между хората и домашните им любимци и продължава да засилва чувството за лоялност помежду им. 

Кучетата като равни на хората

Лоялността на домашните любимци към техните собственици може би до голяма степен произтича и от факта, че четириногите гледат на себе си като на равни с хората, а не като отделен вид. Звучи ви леко странно?

кучеСнимка: iStock

Според проучване на PLoS One, кучетата могат да направят разлика между щедър и егоистичен човек. За да установят, че това действително е възможно, на група четириноги е предложена храна – от щедър човек А, и от егоистичен човек Б. Човекът А е позволил на животното да се почерпи, докато Човекът Б е изял сам храната, преди четириногото да успее да се приближи до него. 

Когато по-късно животните са пуснати в една стая с двамата доброволци в експеримента, кучетата директно отишли при Човек А, който е споделил хапването си с тях.  По тази естествена реакция учените заключват, че редовното взаимодействие с хората е довело до заучено поведение при четириногите относно това кои от тях са щедри и кои – имат егоистично поведение. 

В обобщение можем да кажем, че макар да има много проучвания и експерименти по темата относно лоялността на домашните любимци към стопаните им, много хора нямат нужда от сухи факти и доказателства във верността на четириногите си другари. Въпреки това е добре да знаем защо най-добрите ни приятели кучетата никога няма да се откажат от нас. За да можем да ги отглеждаме с ясното съзнание, че им дължим най-доброто!

 

Вижте още: 

Колко наистина помнят кучетата

Защо кучето ближе ръцете и краката ви

Виж още