Колко наистина помнят кучетата

немска овчарка Снимка: iStock

А ко живеете с куче, може би си мислите, че домашният ви любимец има доста добри спомени, които се простират далеч назад във времето. В крайна сметка – косматият ви приятел си спомня всички команди и сигнали с ръце, на които сте го учили още през първите месеци от живота му, нали? Освен това изглежда сякаш четириногите добре разпознават всички места, където сме ги разхождали, зоомагазините, където са получавали лакомства от продавачите и дори хотелите, където са се радвали на вниманието на персонала. 

разходка с кучеСнимка: pixabay.com

Въпреки тези очевидни доказателства в подкрепа на добрата памет на кучетата ни, няма как да не се запитаме – спомените на косматите ни другари работят ли по същия начин, както при хората?

Отговорът е – не винаги, но понякога да. Нека заедно разгледаме какво точно значи това. 

Dogsandcats.bg

Асоциативната памет помага на кучетата да запомнят любимите си неща

Когато се замисляте къде да отидете на разходка през слънчев съботен ден, вероятно в съзнанието ви изникват места, на които вече сте били и сте си прекарали добре. Или такива, на които ви се иска да отидете именно днес, защото предишният път времето е било лошо? Да, ние сме в състояние да запомним много подробности, свързани с определена случка, събитие или място и за да ги извикаме за секунди в ума си. Кучетата ни обаче не мислят по този начин. Според последни изследвания, мозъкът на домашните ни любимци работи на по-различен принцип – чрез много по-малко пряко запомняне. 

Вместо това кучетата имат силно развита асоциативна памет. Това значи, че косматият ви приятел помни хора, места и случки въз основа на асоциациите, които е изградил спрямо тях. 

Например, някои четириноги „помнят“ определени места, на които са били на разходка (например – в планината), с определени обувки. И всеки път, когато ги вадите (ако не ги носите всеки ден, разбира се), животното ще си мисли, че отново отивате на поход.

кучеСнимка: pixabay.com

Можете да променяте асоциативните спомени на домашния си любимец с течение на времето. Всъщност, това е голяма част от самото обучение на животното. 

Помислете как да представите нови хора на кучето ви. Ако поканите някого и го накарате, например, да даде на животното лакомство и да го погали, това ще изгради положителна асоциация у домашния ви любимец, свързана с тази личност. Да, кучето може би няма да го „помни“ по същия начин, както вие, но в ума му този човек вече е познат. 

Помнят ли кучетата лоши преживявания?

Въпреки че кучетата нямат същата памет като нас, те могат да образуват негативни асоциации, които можем да интерпретираме като „лоши спомени“.

Например, домашният ви любимец действа ли уплашено в кабинета на ветеринаря ви? Ако кучето е имало негативно преживяване, свързано с посещение при лекар, то може да не си спомня точно какво го е уплашило или травмирало, но свързва мястото с този страх. 

Можете да помогнете на домашния си любимец да преодолее негативните асоциации, като ги замените с положителен опит. Например, направете няколко „забавни“ екскурзии до ветеринарния кабинет, като предварително се уговорите с персонала да почерпят с лакомство любимеца ви. Това понякога помага, но, за съжаление – колкото по-силна е асоциацията, толкова по-трудно се променя паметта.

кучеСнимка: pixabay.com

Помни ли кучето, когато ви е срещнало за първи път?

Вероятно вие много добре си спомняте деня, когато се прибрахте у дома заедно с новия си приятел. Но дали кучето си спомня момента, когато се е срещнало с вас за първи път? Краткият отговор е, че вероятно – не. Но това не значи, че животното не ви „помни“.

Четириногите имат епизодична памет или способност да запомнят конкретни събития в миналото. Резултатите от скорошно проучване, цитирано от уебсайта Rover.com, потвърждават, че това е възможно. Същото изследване обаче показва, че този тип памет при домашните ни любимци има реални граници. 

Това значи, че косматият ви спътник вероятно не е в състояние да възпроизведе в ума си първите ви моменти заедно по начина, по който можете да го направите вие. 

Асоциативните спомени на кучетата обаче означават, че те знаят кой е стопанинът им. И го обичат! Ключова роля за това има и вашият аромат, който животното е запомнило още от първите ви срещи и който му помага да ви разпознае. 

Това, че епизодичната памет е много по-малко развита при кучетата спрямо асоциативната не значи, че домашните ни любимци не могат да си спомнят нищо, което някога им се е случвало. Могат, но по по-различен начин.

Епизодичната памет има отношение към „чувството за себе си“. Нашите спомени допринасят за това да получим по-добро разбиране за самите себе си, за емоциите и опита си в света. Но тъй като кучетата ни нямат вербалните възможности, които имаме ние, няма как да разберем със сигурност дали имат подобни усещания. 

Последните проучвания по темата, проведени през 2016 година по проекта „Семейни кучета“ в университета „Eötvös Loránd“ в Будапеща, са установили, че четириногите могат да си спомнят събития, на които са били свидетели. Но изследователите не могат да кажат колко дълго тези спомени се пазят в паметта на животните.

Така че – да, кучетата имат краткосрочна, епизодична памет, но техните асоциативни спомени са тези, които се запазват за най-дълго. 

Не се притеснявайте, кучето ви няма да ви забрави!

Домашният ви любимец може да не е в състояние да запомни всяко едно нещо, което правите заедно. И вероятно част от моментите, които изпъкват ярко във вашето съзнание, случили се през първите месеци от живота му, за него са избледнели. 

двойка с кучеСнимка: pixabay.com

Но косматият ви приятел може би си спомня неща, за които вие не подозирате – как излизате за работа всяка сутрин, например. А силната му, положителна връзка с вас значи, че той ще е повече от щастлив, когато се приберете при него вечерта. 

Положителните асоциации на вашето куче с вас, дома му като място на комфорт и спокойствие означават, че то постоянно „помни“ живота ви заедно и се радва на хубавите неща в него. Това важи дори за четириноги, които нямат приятни спомени от миналото – разпознаването на настоящето е добро напомняне за тях. Защото, и преди сме споменавали, кучетата живеят за момента и се наслаждават на всяко преживяване, което имате заедно. 

 

Вижте още:

Чувстват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно

Разбира ли кучето колко време ви е нямало

Виж още