Защо кучетата се ядосват, когато им се покаже среден пръст

куче агресия Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е да покажете среден пръст на кучето си? Също като човек, вероятно вашият четириног приятел е реагирал негативно на жеста ви, нали? Може би вашият домашен любимец ви изръмжа, сгуши се в ъгъла или просто ви обърна гръб? Или може би животното се хвърли напред в опит да ви ухапе? 

Каквото и действие да е извършило животното, вероятно сте доловили, че то не е особено щастливо или доволно от поведението ви. Изненадващо или не, кучетата сякаш действително разбират човешкия жестомимичен език. 

Как кучето ни възприема показването на среден пръст?

Домашните ни любимци разбират признаците на агресия, когато ги видят. Вашето куче ви познава достатъчно добре, за да може да направи разлика между моментите, в които сте любящ и привързан стопанин и кога сте… е, честно казани, леко неприятни. 

куче агресияСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Когато покажете на кучето си среден пръст, вие му демонстрирате, че сте ядосани по някаква причина. За това и, когато вашият космат другар се отвърне от вас, когато види този жест, логично би било да се предположи, че го прави, защото е разстроен и това не му допада. 

А ако животното не е направило нищо и остава с впечатлението, че по този начин го наказвате, то просто ще бъде напълно объркано от сигналите, които му отправяте.

Тъжно е да се каже, но е и много вярно, че нашите домашни любимци не разбират много от шеги. Точно като нас, хората, те не обичат да ги сочат с пръст. Дори и ако на нас ни изглежда забавно или оригинално. 

Насърчаване на поведението

Даването на объркващи сигнали на вашето куче не добро решение. Въпреки че може да разбере много добре простите команди, на които го учим, когато са ясни, кратки и се повтарят често, косматият ни другар не разбира всичко, което казваме или правим.  

куче агресияСнимка: iStock

Ако размахате средния си пръст към животното, то няма да разбере както точно правите и може да реагира от чист инстинкт, като се хвърли към вас в опит да ви ухапе. Това несъмнено може да бъде неприятен и разстройващ момент. А след това, обикновено, се налага да дисциплинирате животното за това, че ви е ухапало, което ще го обърка още повече, тъй като вие сте били този, който е инициирал всичко. 

Помнете, че вашето куче ви обича и вярва безусловно. Всичко, което то иска, е да бъде в центъра на вашето внимание и да получава колкото се може повече положително отношение. Ако  спокойно си дремвате заедно на дивана, например, а в следващия момент демонстративно му покажете среден пръст, то просто няма да разбере рязката промяна в настроението ви. 

И няма да бъде никак изненадващо, че животното ще се разстрои от внезапната ви проява на недружелюбие. Не е хубаво да карате кучето си да се чувства отхвърлено и объркано по този начин, нито да го карате да се съмнява в нивото ви на привързаност към него. В крайна сметка – то не би ви причинило нищо подобно, нали?

куче агресияСнимка: iStock

Други неща, над които да се замислите

Показването на среден пръст на кучето ви не е добър начин да му демонстрирате кой е шефът. Ако имате усещането, че не сте достатъчно лидер в очите на животното, то далеч по-добре е да помислите да го запишете на курс или обучение със специализиран треньор. Там, заедно с други собственици на четириноги, ще научите някои страхотни техники, за да покажете на четириногия си другар кой командва, без да се налага да му отправяте агресивни сигнали. 

В заключение, да вярно е, че кучетата се ядосват, когато им покажем среден пръст. Това ги обърква, защото те действително не разбират какво се опитвате да комуникирате. Така че, ако все пак ви се случи да отправите този, недотам приличен и мил жест по посока на домашния си любимец, просто се уверете, че балансирате едно от любимите му лакомства чрез него! Тогава, гарантирано, проблеми няма да има!

Вижте още: 

Защо кучето винаги ни досажда, когато тренираме

Как изгубените кучета намират пътя към дома си

Виж още