Защо кучетата се наежват

кучета бой Снимка: iStock

К учетата общуват по различни начини от нас, хората. Домашните ни любимци лаят, ръмжат и ни дават специфични знаци, свързани с емоционалното си състояние в конкретни моменти, използвайки езика на тялото си. Движенията на ушите и опашката, са най-видимите и чести от тях, но не само. Повдигането на козината в горната част на гърба на питомеца ви (така нареченото „наежване“) също е важна улика, която не бива да пренебрегваме. 

кучета бойСнимка: iStock

Какво представлява наежването (пилоерекцията) при кучетата?

Пилоерекцията или наричана разговорно „наежването“ е настръхване е настръхването на козината по зад врата, по гърба до основата на опашката на кучето. Тя се дължи на рефлексивно задействане на симпатиковата нервна система на животните – реакция, предвестник на борба или бягство. 

Когато дадено събитие задейства този инстинкт на питомеца ви (като контакт с друг домашен любимец, например), нервната система на кучето преминава в състояние на висока готовност и повишена бдителност. Мускулите се свиват около космените фоликули и така те се изправят, за да направят четириногото да изглежда по-голямо. Това е вид визуално предупреждение към всички животни наоколо, че кучето е готово да се бие, за да защити своята територия, ресурсите или стопанина си. 

Dogsandcats.bg

Любопитен факт е, че пилоерекцията може да се случи и при хората. Изпитвали ли сте някога специфично нервно, възбудено или смразяващо чувство, което ви кара буквално да настръхнете? Това е така, защото вашата симпатикова нервна система кара малките мускули в кожата да се свиват, повдигайки космените фоликули, които изправят и самите косъмчетата. 

кучета бойСнимка: iStock

Кучето се е „наежило“ – какво означава това?

Повдигнатите косъмчета зад врата на кучето означават, че то се намира в състояние на повишена готовност. Наежването може да бъде в резултат от страх, доминиране, изненада, несигурност или безпокойство в дадена ситуация. Във всички тези моменти нервната система на животното автоматично предизвиква пилоерекция по шията и гърба му.

И тъй като космите се изправят, това създава визуалната илюзия, че четириногото е по-голямо, отколкото всъщност е. Изследванията, свързани с общуването между кучетата показват, че този тип поведение е по-скоро визуален сигнал, че животното е готово да се защитава, ако това е необходимо. 

Случва ли се по време на игра?

Да, понякога кучетата могат да се наежат едно на друго по време на игра. Свръхстимулацията, вълнението и изненадата могат да причинят пилоерекция. За това е важно винаги да наблюдавате домашния си любимец, когато си взаимодейства с други четириноги, както и да следите за други признаци на агресия.\

кучета бойСнимка: iStock
 

Какво трябва да направим, когато забележим, че кучето ни се наежва?

През повечето време всичко, което трябва да направите, щом забележите подобно поведение у домашния си любимец, е да се постараете да контролирате ситуацията. Когато две кучета се срещнат или едното от тях навлезе в нова среда, често се получава пилоерекция. Нещо като отключване на режим „непозната опасност“. След като животните се подушат или се почувстват комфортно в средата, в която се намират, те ще се отпуснат. 

Бъдете внимателни, когато се намесвате в потенциално агресивна ситуация, за да не се излагате на опасност. Важно е да се научите да разпознавате сигналите на домашния си любимец, за да можете да реагирате още, преди даден конфликт да ескалира и така да предотвратите потенциални проблеми.

кучета бойСнимка: iStock

Вижте още: 

5 признака, че кучето ви се чувства стресирано

Виж още