Защо кучетата се облизват преди да заспят

куче Снимка: iStock

К олкото и добре да познаваме домашния си любимец, неговото поведение често се променя през деня. Кучето ни може да има епизоди на игривост и също толкова рязко да му се прииска да си подремне, сладко сгушило се в любимия ви пуловер. И макар да имат някои, откровено странни навици, има и такива привички при четириногите, които те изпълняват по едно и също време всеки ден. Успяхме да привлечем вниманието ви, нали?

Да си представим следната ситуация. Леглото на кучето ви е разположено до вашата спалня. И вие, и косматият ви другар сте си легнали, когато в просъница чувате, че преди да заспи четириногия ви другар се облизва и преглъща по-шумно. Звучи ви познато?

Тогава със сигурност сте си задавали въпроса на какво се дължи това поведение на питомеца ви и имате ли притеснение. 

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви заедно да разгледаме някои от най-честите причини, поради които кучетата се облизват през нощта.

  • Почистване

Според Dogster, eдна от най-честите причини защо домашните любимци преглъщат шумно или се облизват преди да заспят, е за да се почистят. Вие обичате да си взимате душ в края на деня, нали? Е, косматият ви спътник няма възможност да си вземе гореща вана или да отмие цялата пот, мръсотия или прах от себе си - единственият начин да се почисти е като оближе собствената си кожа и козина. 

кучеСнимка: iStock

За това, ако домашният ви любимец прекарва кратък период от време преди лягане, посветен на щателно облизване на лапите, опашката или коремчето, самопочистването е най-вероятната причина за това поведение. 

  • Отпускане и комфорт

Точно, както някои бебета или малки деца смучат палеца си или използват залъгалка, за да се успокоят и унесат в края на деня, кучето ви също може да има своя малък ритуал, който да му помага да се отпусне. Много четириноги намират облизването за ефективен метод за самоуспокояване. 

Една от причините, поради които животните може би намират това действие за успокояващо е, че то предизвиква асоциации с времето, когато са били малки кученца. Това може би им напомня за майка им, която ги е облизвала, докато са се гушкали в нея. Кучетата имат естествен инстинкт да облизват малките си като начин да поддържат хигиената им, както и да им показват обич. Този жест стимулира растежа на палетата и е нещо интимно, извършвано между майката и нейното котило. 

кучеСнимка: iStock

  • Тревожност

Друга възможна причина защо кучето ви се облизва, преди да заспи, е тревожност. Това е особено често срещано при четириноги, които спят в отделна от стопаните си стая. Ако прекарвате много време в компанията на домашния си любимец през деня, а след това го изпращате в отделна стая през нощта, това вероятно буди безпокойство у животното. Това е форма на тревожност при раздяла, макар и да се намирате в една и съща къща с кучето си.

кучеСнимка: iStock

  • Търсене на внимание

Чрез облизването вашето куче може да се опитва да привлече вниманието ви, а причината това да се случва по-често през нощта е, че това е времето от деня, когато не се занимавате с него – не си играете, не му се радвате, не го галите. В случай, че реагирате на облизването на животното, тогава вероятно то свързва този жест с реакция от ваша страна. И съответно – целта е постигната, вниманието ви е насочено изцяло към него!

  • Медицинско състояние

Въпреки че се случва по-рядко, възможно е да има определено медицинско състояния, което да причинява облизването на вашето куче преди сън. От Pets Best смятат, че някои от възможните здравословни проблеми, които биха могли да предизвикат това поведение у животното са:

Алергии. Сърбежът по кожата може да предизвиква дразнение, а облизването е форма на облекчението му. Ако кучето ви се облизва само преди да заспи, възможно е причината да е свързана с мястото, където то подремва. 

Инфекция. Ако косматият ви другар има инфекция, засегнатата област може да се възпали и раздразни. Облизването й може да облекчи част от дискомфорта. Въпреки това, ако животното ближе прекомерно една определена част от тялото си, това може да означава и проблем в тази област. 

Подлежаща болка. Облизването на една част от тялото може да значи и, че кучето страда от подлежаща болка, която засяга определени зони. Например, ако животното има ревматизъм или артрит, то може да изпитва дискомфорт в ставите и да ближе активно засегнатите области, за да я облекчи. 

кучеСнимка: iStock

Имаме ли причини за притеснение?

В повечето случаи куче, което се облизва през нощта, демонстрира съвсем нормално поведение. И в повечето случаи – това не е нещо, което да буди безпокойство. Внимавайте за други симптоми, които могат да сочат, че има медицинска причина за облизването и ако имате притеснения, свързани с това поведение на четириногия си другар – свържете се за съвет с ветеринарния си лекар. 

 

Вижте още: 

Защо кучето копае и драска в леглото си

Защо кучето се завърта няколко пъти, преди да легне

Виж още