Защо кучетата се опитват да прикрият изпражненията си?

куче изпражнения Снимка: iStock

К учетата ни правят някои откровено странни неща, като ритат и ръмжат в съня си или непрекъснато ближат лакътя или глезена ни… Едно от тези поведения, за които видимо няма причина, се случва по време на разходка. Или по-конкретно – непосредствено след като четириногото е отишло по голяма нужда. И включва опитите му да покрие изпражненията си. 

куче изпражненияСнимка: iStock

Докато вие стоите озадачени, домашният ви любимец рита тревата енергично и ви затруднява да съберете боклука му. Звучи ви познато? Ако е така, може би се питате на какво се дължи това поведение? 

Защо кучето ми се опитва да прикрие изпражненията си?

Dogsandcats.bg

Важно е да започнем с уточнението, че кучетата не се опитват да прикрият изпражненията си след като се изходят, както правят котките. Въпреки че техните прадеди – дивите вълци, може и да са го правили с цел да прикрият следите си, днешните кучета не ритат тревата със същата цел. 

куче изпражненияСнимка: iStock

Вместо това, когато питомецът ви драска по земята, той го прави, за да маркира територията си. Четириногите имат ароматни жлези, разположени в долната част на лапите им, които освобождават тези хормони. И да, малко е комично (от наша гледна точка), защото кучетата ни автоматично маркират територия, когато отидат до тоалетна. Но за тях това е двоен удар – така заедно с маркирането те утъпкват и тревата след себе си, казвайки на околните: „Аз определено бях тук!“.

Можем ли да обучим кучето си да спре да рие тревата след себе си?

Да приемем, че кучето ви не само покрива изпражненията си след разходка – то го прави в средата на двора ви. В цветната градина или на моравата ви. Може би се чудите какво можете да направите по въпроса?

куче изпражненияСнимка: iStock

Първо, наблюдавайте кучето си, когато рита тревата. Прави ли една-две крачки, а после рита? Е, целта ви е да го хванете, преди да започне да рита. След това използвайте някоя от любимите му играчки и/или лакомство, за да отвлечете вниманието му. Уверете се, че поощрението идва преди действието, което желаете да коригирате. 

Друг план за действие е да прекъснете кучето си, преди да започне да рита тревата, като пренасочите поведението му. Например, ако животното рита по моравата ви, но имате бетонна площадка непосредствено до нея, прекъснете ритането, за да може да го завърши на бетона. 

куче изпражненияСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучето рита с крак след като се изходи

Защо кучетата маркират територия

Виж още