Защо кучетата се радват на хора, които не харесват домашни любимци

куче Снимка: iStock

В ярвате или не, не всеки обича кучета. Докато за нас този факт (признаваме си – леко неразбираем и нелогичен) е известен обаче, не същото се отнася за самите ни домашни любимци. Всъщност, ако се замислите, не сте ли ставали свидетели на следната случка поне веднъж: Вие сте някъде навън с компания, а кучето ви отива да се порадва точно на този човек от групата ви, който нито отглежда животно у дома, нито някога е споделял, че има подобно намерение. Звучи ви познато, нали? 

За това и няма как да не се запитаме защо изглежда, сякаш косматите ни другари напълно пренебрегват дискомфорта на кучефобите и винаги сякаш тръгват точно към тях? С помощта на Vetstreet и Шарън Кроуел-Дейвис, професор в Колежа по ветеринарна медицина към Университета в Джорджия, ще се опитаме да си отговорим на този въпрос.

кучеСнимка: iStock

Дали кучето избира целенасочено да се насочи към човек, който не харесва домашни любимци?

Специалистите по-скоро вярват, че тази теория е плод по-скоро на човешкото възприятия за дадена ситуация, отколкото действително съответства на реалността. Защото, като се замислим обективно, едно дружелюбно куче, което е добре социализирано, ще се доближи до различни хора и респективно – непознатите ще му бъдат и най-интересни. Някой, който не се чувства удобно в компанията на животни и който ще се усети обезпокоен от интереса на четириногото – от него ще дойде идеята, че постъпката му е целенасочена. 

Dogsandcats.bg

И все пак, има няколко обстоятелства, които могат да накарат някои кучета да предпочитат да си взаимодействат с определени хора и да избягват други, коментира д-р Кроуел Дейвис. Ако животното расте в домакинство, заобиколено само от жени, например, то неминуемо ще се чувства по-комфортно в дамска компания, отколкото в мъжка. И това може да доведе до известна селективност към типа човек, към когото животното ще се насочи. 

кучеСнимка: iStock

И не на последно място, категорични са специалистите по кучешко поведение, безразличието на един човек към четириногото действително може да го направи по-привлекателен в очите на някои кучета. Всичко в тази ситуация опира до характера на самото животно – ако то е добре социализирано и приятелски настроено, може да се опита да „приобщи“ човек, който според неговото виждане е малко по-дръпнат. 

Тъй като

домашните ни любимци са изключително добри в четенето на езика на тялото – както помежду си, така и на хората, те веднага ще забележат кой е повече или по-малко ентусиазиран да е около тях.

И след това – сами решават към кого да се обърнат. 

Вижте още: Защо кучетата не харесват някои хора

Ако едно куче е по-плахо спрямо шумни хора и не обича навлизането в личното му пространство, нито да го галят непознати, то вероятно ще се чувства много по-удобно с човек, който не е голям почитател на домашните любимци и който стои спокойно в негово присъствие. Ако сменим перспективата, споделя д-р Кроуел Дейвис, нещата придобиват още повече смисъл:

„Това е сравнимо с човешка социална ситуация, при която си с хора, които познаваш и с които се чувстваш добре. В даден момент към компанията ви се присъединяват непознати, които идват и поздравяват. Но ти предпочиташ само да си кажете „здрасти“, а не е да се прегръщате или да си говорите неща като „Как беше през всичките тези години?“, обяснява д-р Кроуел-Дейвис.

кучеСнимка: iStock

И накрая – много кучета не обичат последния тип взаимодействие – прекаленото внимание от страна на любителите на домашни любимци. Използвайте тази информация в своя полза: може би следващия път, когато срещнете плахо кученце, ще имате по-голям късмет да разчупите леда, ако се опитате да скриете любовта си към кучетата и да се държите безразлично — поне докато се опознаете!

 

Вижте още:

Извинете, мога ли да погаля кучето ви

 

 

Виж още