Извинете, мога ли да погаля кучето ви?

куче Снимка: iStock

Х апало ли ви е куче? Ако ви се е случвало, то със сигурност споменът не е особено приятен. Интересен факт е, че според последни проучвания броят на хората, които са хапани от домашни кучета е по-голям, отколкото на тези, пострадали от безстопанствени такива. Това води до извода, че може би има нещо грешно в нашето поведение към непознатите четириноги навън.

Дали защото сме стопани на куче и смятаме, че щом нашият четириног приятел е възпитан и никога не би тръгнал да напада непознат, се предоверяваме и разчитаме, че и останалите животни, пуснати на свобода в парка са също толкова дружелюбни? Или защото не сме отделили време да обясним възможните рискове и да възпитаме по-малките членове на семейството си как да се отнасят и подхождат към чуждо куче? Трудно е да се определи, а понякога причините за инциденти са комплексни, включващи и външни фактори, над които ние нямаме власт. 

кучетаСнимка: iStock

За да избегнем до минимум възможността да ни нахапе домашно куче, на което искаме да се порадваме или погалим, ви предлагаме няколко практични и прости съвети. Повярвайте ни – ефикасността им е гарантирана, а оттам – и вашата безопасност. 

Dogsandcats.bg
  • Винаги попитайте собственика на кучето дали може да го погалите

Ако е оставено без повод – огледайте се и открийте стопанина му. В случай, че не виждате човек наоколо, който отговаря за четириногото – най-добре отминете и не разрешавайте на домашния си любимец да се заиграва с него. Защото не само нашата безопасност, но и тази на кучето ни е важна, нали?

кучеСнимка: iStock

  • Не навлизайте в личното пространство на кучето

Поведение, характерно в голяма степен за децата, които не са възпитани правилно от родителите си как да се държат с кучета. Правилно е да изчакате животното само да се приближи към вас, а не вие рязко да тръгвате към него. 

  • И малките кучета хапят

При това доста често дребните породи могат да са доста нападателни, за това имайте предвид, че размерът няма значение относно потенциалната агресия. Никога не подценявайте размерите на кучето – това, че е по-малко не значи, че не може да ви нарани. 

  • Ако има храна наоколо – по-добре стойте на страна

И преди сме споменавали, че едно от нещата, на които задължително трябва да научим децата си, а и ние да си го напомняме от време на време е, че ако около куче има храна, то не е добра идея да се опитваме да го галим. Дори и най-дружелюбните, приятелски настроени и мили четириноги могат да реагират агресивно – в най-добрия случай с ръмжене в ситуация, в която сметнат, че храната им е заплашена. 

  • Не галете кучето по главата

Може би най-честата грешка, свързана желанието ни да погалим и да се порадваме на непознато куче в парка е, когато то се приближи до нас да се опитаме да го докоснем директно по главата. От една страна животното може да приеме като заплаха този ваш жест, а доста често – просто не му е приятно. Далеч по-добре е да се опитате да го погалите по гушата или гърба, например. 

кучеСнимка: iStock

  • Дайте възможност на кучето да ви подуши

Един много ценен съвет, който ще ви спести и чуденки относно това как да подходите към непознато четириного. Подайте ръката си с дланта нагоре под носа на кучето. Кучетата се запознават чрез подушване, това е техният начин да се уверят, че не сте заплаха за тях.

  • Не гонете непознатото куче

Ако животното не иска да дойде при вас и очевидно нещо го притеснява, не го гонете и не тичайте след него. 

Ако забележите някой от следните симптоми: кучето изглежда отслабнало, езикът му сякаш „изпада“, повишено отделяне на слюнка и очи, които се присвиват постоянно – това може да значи, че животното е болно от бяс. В никой случай не го доближавайте!

Разумното и премерено поведение спрямо непознатите кучета навън, може да ни спести много главоболия и инциденти. 

Като стопани на кучета сме длъжни да поемем своята част от отговорността, свързана с нахапванията от домашни животни. Защото – да, понякога животните са виновни, но в голяма част от случаите нашите реакции могат да ги провокират. 

Виж още