Защо кучетата скачат, за да ни посрещнат

куче скача Снимка: iStock

В лизате през вратата след дълъг работен ден и вашият любящ Санбернар скача, за да ви даде голяма и лигава целувка! Може би предпочитате половинката да ви поздрави така сърдечно, но кучето ви винаги е първо! Домашният ви любимец обича да ви посреща със скачане, махане с опашка и много близане, докато (подозираме) всичко, което бихте искали самите вие, включва по-скоро животното спокойно да ви позволи поне да събуете обувките и да закачите палтото си. 

куче скачаСнимка: iStock

Защо кучетата скачат, за да ни посрещнат?

Кучетата скачат, за да поздравят любимите си стопани по няколко причини. И в по-голямата си част те са изцяло положителни.

Това е инстинкт и естествено поведение при четириногите, инструмент, с който те показват, че изпитват вълнение и радост, че сте отново у дома.

Dogsandcats.bg

Още, докато чува как слизате от асансьора или завъртате ключа, домашният ви любимец вероятно вече е заел позиция с енергично размахване на опашка! И бъдете сигурни, че последните два, четири или осем часа сигурно са изглеждали като цяла вечност за косматия ви другар, преди да си отдъхне доволно, че сте си вкъщи!

куче скачаСнимка: iStock

От друга страна, скачането дава възможност на кучето да ви подуши и близне по лицето. Жест, типичен за животните от една глутница, с който те се поздравяват при среща. Малките кутрета също свикват първо да ближат лицето на майка си, за да я накарат да ги нахрани. Този знак на подчинение остава заложен в тях през целия им живот. За това и не е чудно, че тъй като ви вижда като водач на своята глутница, косматият ви другар иска да оближе лицето ви, когато се прибирате у дома. А без да скочи, той няма как да го направи. 

Израз на обич и радост

куче скачаСнимка: iStock

Жестът на подскачане е отчасти и продиктуван от чиста обич, но щипка кучешко любопитство! Замислете се – цял ден сте били навън, обикаляли сте по улиците, хапвали сте вкусна храна, срещали сте се с други хора и домашният ви любимец си умира от нетърпение да разбере къде сте били. Като доближи лицето си до вашето, той може да ви подуши и така в ума му се щрихира представата за вашите преживявания. 

И ако цял ден е стояло търпеливо вкъщи, то прибирането ви е момент за изключително вълнение за животното. Кучето ви свързва появата ви с галене, хапване, разходка и време за игра. И ако е послушно – и с разтриване на коремчето! Това са най-важните моменти в живота на всяко четириноги, така че не е чудно, че питомецът ви не може да скрие вълнението си от тази перспектива. 

куче скачаСнимка: iStock

Насърчаване на поведението

Хубаво е да бъдете посрещнати и приветствани у дома, но ако имате средно до голямо куче, това може да бъде неудобно и дори проблематично. Домашният ви любимец може да избие неща от ръцете ви (като горещо кафе или друга напитка), да ви събори (ако не сте подготвени). И дори – може да възприеме това поведение за приемливо и да го упражнява на всеки, който минава през вратата ви, което неминуемо ще изплаши или нарани приятелите ви.

Тъй като кучетата виждат това поведение като любящо, не бива да бъдете груби в отхвърлянето му. Ако не искате домашният ви любимец да скача, има някои начини как да го накарате да не го прави. 

Като начало – започнете да игнорирате поведението и да поздравите животното само, когато всичките му лапи са на земята. Избягвайте директен зрителен контакт или директно – влезте, събуйте се, закачете палтото си и едва тогава се порадвайте на питомеца си. Целта е да не обръщате внимание на нежеланото поведение. 

куче скачаСнимка: iStock

Когато кучето ви се успокои (и всичките му лапи са на пода), можете да го поздравите със същия ентусиазъм, с който то ви посреща. А ако отново се развълнува прекомерно и започне да скача, повторете стъпките. Това може да отнеме известно време, но както при всяко обучение, важно е да бъдете последователни. В противен случай, рискувате да изпратите на животното смесени сигнали и вероятно само ще влошите нещата. 

Въпреки че поздравът на вашето куче е едно от най-сладките неща, за които можем да се сетим, все пак е важно да се чувстваме комфортно, когато се прибираме и искаме да минем през входната врата, натоварени с торби с хранителни стоки, кафе, чанта и тн. За това, опитайте да обучите домашния си любимец да ви поздравява спокойно, а ако срещате трудности – не се колебайте да се обърнете към професионален треньор.

куче скачаСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата толкова харесват човешката храна

Защо кучето се взира във вас

Виж още