Защо кучетата толкова харесват човешката храна

куче храна Снимка: iStock

С лънцето вече се е скрило и е време да сложите масата за вечеря. Цялото ви семейство се е събрало, споделяте си истории от деня и се наслаждавате на времето, прекарано заедно, заобиколени от прясно приготвена храна. Неусетно забелязвате, че кучето ви също се е присъединило към вас, хленчи, лигави се и ви моли да споделите поне една хапка с него, въпреки че буквално преди минути е приключило със собственото си ядене.

Поведението на косматия ви другар е такова, сякаш не е слагал нищо в уста с дни. И дори и да склоните да му дадете остатъците от вечерята си, бързо осъзнавате, че нищо не е достатъчно, за да задоволи глада на кучето. Защо изглежда така, сякаш вашата храна винаги е по-добра от неговата? За да си отговорим на този въпрос, първо трябва да разберем как функционира тялото на животното.

куче хранаСнимка: iStock

Къде е коренът на поведението?

Не всяко куче е склонно да сложи в уста всичко, което се изпречи пред лицето му. И все пак, някои четириноги имат завиден апетит! Независимо дали пред тях има пълна купичка с гранули или чиния с печено месо, често домашните любимци дори няма да се замислят, преди да ометат всичко!

Dogsandcats.bg

Има няколко причини, поради които питомецът ви може да проявява очевиден интерес към вашата храна. Първата от тях е очевидна -  животното може да не харесва яденето, което му давате. Или порциите да са малки и да не му достигат. От друга страна, домашният ви любимец може да проявява интерес към съдържанието на чинията ви, защото тя мирише добре. А и вие, неговият човек, я яде – значи трябва да е нещо действително вкусно, нали?

куче хранаСнимка: iStock

Не забравяйте, че

кучетата обръщат внимание на поведението на стопаните си и са силно свързани с тях. За това и е съвсем нормално, че питомецът ви следи какво обичате да похапвате и автоматично го намира за апетитно – защото ви има пълно доверие. 

Въпреки че често всичко се свежда до нещо толкова просто, колкото повишен апетит, понякога може да има и медицински причини за поведението на домашния ви любимец. Напредване на възрастта, диабет, хипотиреоидизъм, болест на Кушинг, екзокринна панкреатична недостатъчност или дори реакция към лекарство – всички тези състояние могат да причинят промени в апетита на животното. Ако домашният ви любимец внезапно започне да яде повече от нормалното, добре е да не отлагате дълго посещението при ветеринарния си лекар. 

куче хранаСнимка: iStock

Притеснителна ли е просията при кучетата?

Яденето на човешка храна не е непременно нещо лошо за вашето куче, но и не бива да се превръща в навик, който да насърчавате. Ако не можете да устоите да не споделите част от хапването с питомеца си, то отделете време, за да проучите какво е безопасно и какво да избягвате. При всяка възможност – насърчавайте кучето си и му показвайте, че съдържанието на паничката му е добро за него – това може да му помогне да се адаптира към собствената си диета и да не изпитва нужда да проси от масата по време на вечеря.

куче хранаСнимка: iStock

Независимо дали сте куче или човек, храната е деликатес, на който всеки обича да се наслаждава. И все пак, тъй като сме устроени различно, важно е всеки вид да получава правилните хранителни вещества, от които се нуждае. За да бъдем и ние, и домашният ни любимец здрави, енергични и готови да изследваме света!

Вижте още: 

Как да накараме кучето да спре да моли за храна

Как да научим кучето си на основни маниери по време на хранене

Виж още