Защо кучетата спринтират спонтанно в кръг

куче Снимка: iStock

П овечето стопани на кучета неведнъж са се сблъсквали с тази ситуация:

Сякаш без видима причина домашният им любимец започва да спринтира, избирайки посоката на случаен принцип - около къщата или в двора. Най-често животното прави няколко кръгчета, след което спира също толкова изненадващо.

Някога задавали ли сте си въпроса защо го прави?

Dogsandcats.bg

Подобно на всяко поведение на четириногия ни приятел – и това има своите причини. Предлагаме ви да се запознаете с 4 от тях, които са и най-често срещани. Защото само ако разберем какво подтиква кучето ни да прави определени неща, можем да работим, ако има нужда - по стопирането на дадено поведение или навик.

  • Диета

Сред възможните причини защо вашето куче изведнъж започва да прави спринтове около къщата или понякога – от стая в стая, може да е проблем с диетата му. Ще познаете, че се касае за тази вероятност, ако животното започне да тича непосредствено след хранене. Опитайте да смените храната му и наблюдавайте дали има промяна. 

  • Липса на достатъчно упражнения

Ако кучето ви започва да спринтира спонтанно без видима причина, това може да се дължи на факта, че не получава достатъчно упражнения и физическо натоварване, чрез които да изразходва енергията си. 

кучеСнимка: iStock

Средното време, което е необходимо да отделяте за разходки на домашния си любимец е около час. Имайте предвид, че спринтовете са едно от „най-невинните“ неща, които косматият ви приятел може да прави ако системно не получава достатъчно време за разходки, игри и упражнения. Голяма част от кучетата, които не изразходват енергията си, развиват и деструктивно поведение, което често включва лаене и унищожаване на различни предмети и имущество в дома ви. 

  • Кучето освобождава излишната енергия

Както споменахме малко по-горе – задържаната енергия е нещо, което пречи на домашния ни любимец. За това и той търси възможности да се освободи от нея – произволните обиколки около къщата или двора ви може би са такъв начин. Тази причина е по-вероятна ако забележите, че животното го прави, когато е било само за по-продължителен период от време или сутрин – непосредствено след като се е събудило. 

Събраната нервна енергия също е сред възможните причини – животното може би иска да се освободи от нея чрез тичане в произволна посока. Това най-често се случва след баня или ако в дома ви е имало гости, а кучето е трябвало да се държи добре. 

  • Вълнение

Друга причина, поради която кучето започва изведнъж да спринтира около къщата, по коридора или в двора, е че е развълнувано. Тя е и сред най-често срещаните. Това обикновено се случва, когато стопанинът на животното го е нямало дълго време и се прибере у дома при него. 

кучеСнимка: iStock

  • Неволно насърчавате поведението

Възможно е дори да не си спомняте, че някога сте се зарадвали на това поведение на домашния си любимец и неволно сте го възнаградили с похвала или лакомство. Ако сте му обърнали по-специално внимание, дали сте му играчка или сте го насърчили по какъвто и да е било начин, след като е направило няколко обиколки около къщата, животното най-вероятно е запомнило, че повтаряйки това поведение ще получи неща, които иска.

След като установите каква е причината за поведението на домашния ви любимец, има някои неща, над които да помислите и при възможност – да се опитате да промените. 

Колко често го прави

Ако домашният ви любимец често спринтира около къщата или в двора ви без видим повод или причина, може би му липсват достатъчно упражнения или физическо натоварване. В този случай можете да увеличите времето за разходка – съчетайте я с игри като носене на топка или фризби, които ще накарат домашния ви любимец да се раздвижи, потича и съответно – да изразходва енергията си. 

Ако пък това нетипично поведение се проявява по-рядко – най-вероятната причина е задържана или нервна енергия след период, през които животното е трябвало да бъде послушно и да спазва определени норми на поведение. Като, например, след баня, при посещение при ветеринаря, возене в кола или градски транспорт, както и ако вие сте или имате гости. 

Времето, когато се случват тези спонтанни спринтове също е от значение. Ако забележите, че косматият ви приятел е по-склонен да го прави след хранене, значи може би причината е в недобре балансираната диета и можете да опитате да смените храната му. 

кучеСнимка: iStock

С повече и редовни упражнения, разходки и подходящата диета можете да сте сигурни, че най-вероятно причината за екзалтираното тичане на домашния ви любимец по коридора, около къщата, в двора или от стая в стая е вълнение. А това е просто начин, чрез който животното изразява емоциите си и не буди притеснение.

 

Вижте още:

Защо кучето се държи като обезумяло след баня

Как да научите кучето да тича с вас в парка

Виж още