Защо кучетата уринират върху дървета

куче урина Снимка: iStock

А ко сте собственик на куче, то това е част от ежедневната ви разходка. От пожарни кранове и електрически стълбове, до всяко дърво, което се изпречи на пътя му, домашният ви любимец не пропуска нито един шанс да маркира с урина навсякъде, където мине. Въпреки че това очевидно е нормален и напълно естествен навик на всяко четириного, няма как да не се запитаме на какво се дължи? И, което е може би още по-важно, дали бихме могли някак да го контролираме? 

куче уринаСнимка: iStock

Уриниране и маркиране на територия

И така, първата и най-честа причина за това поведение е свързана с маркирането. Кучетата имат еволюционното желание да маркират неща със собствената си миризма. Това е израз на принадлежност, така че другите животни в района да знаят, че това е територията на вашия домашен любимец. 

куче уринаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Инстинктът за маркиране е по-силен при некастрирани/нестерилизирани кучета, а ако наблизо има разгонена женска, то можете да сте сигурни, че мъжкият ви питомец ще се опитва да маркира зоната, дори и двете четириноги да не се намират в непосредствена близост. Като цяло,

една от основните дейности на повечето кучета по време на разходка, е именно маркирането с урина. 

Но защо точно по дърветата?

Кучетата уринират по дърветата като начин да маркират с миризмата си. От една страна, така те отбелязват, че въпросното дърво е част от тяхната територия – това важи особено силно за дърветата в задния ви двор, в близост до входа на сградата, където живеете и дори - на улицата ви.

Другата причина, поради която питомецът ви не пропуска да се „разпише“ на всяко дърво, което види по пътя си по време на разходка, е нещо, наречено свръхмаркиране. То се случва по-често на обществени места като парк или градинка. Най-общо казано, четириногият ви другар долавя урината на друго куче, оставена върху съответното дърво, а оттам идва нуждата то да се контрамаркира, като отново всичко опира до претенции за територия.

куче уринаСнимка: iStock

Лошо ли е, че кучето ни уринира върху дърветата?

Пикаенето на кучето ви по дърветата в кварталната градинка или парк не е непременно нещо лошо. Нещата опират по-скоро до местоположението на дървото и какво има около него. Кучешката урина съдържа високи нива на азот, който има потенциала да проникне в почвата около самото дърво и да повлияе на растенията в тази зона с течение на времето. 

куче уринаСнимка: iStock

В заключение, уринирането по дърветата е нормална част от кучешкото поведение. Това позволява на четириногите да маркират своята територия или да уведомят другите животни наоколо, че са били там. Въпреки това, в дългосрочен план, урината на домашния ви любимец може да има потенциално отрицателно въздействие върху почвата около дърветата, така че е добре да не се фокусирате само на едно място.

Вижте още: 

Повдигат ли кастрираните кучета крак при уриниране

Кога кученцата започват да вдигат крак при уриниране

 

Виж още