Кога кученцата започват да вдигат крак при уриниране

куче уринира Снимка: iStock

П овдигането на крак за уриниране е типично поведение за мъжките кучета, макар и не изключително. Има и женски, които предпочитат тази поза, а някои четириноги изобщо не повдигат нито един крак или го правят рядко.

Важно е всеки собственик да знае, че това не е вродено поведение у четириногите. Всъщност, новородените кутрета често се нуждаят от помощ от майка си, за да уринират като цяло. 

Ако наскоро сте се сдобили с домашен любимец и сте забелязали, че животинчето все още не е започнало да вдига крак при уриниране, то може би се питате:

Dogsandcats.bg

Кога кучетата започват да вдигат крак при уриниране

Като начало, нека разгледаме въпроса защо кучетата вдигат крак при уриниране. Първата причина за това е чисто практична. Тъй като пенисът на кучето се намира от долната му страна, уринирането без повдигане на крака на практика ще доведе до това, че животното ще пикае върху собствените си крака и лапи, пишат от AnimalWised. Женските кучета избягват този неприятен момент, като приклякват леко, за да уринират. Докато започнат да вдигат крака си, и мъжките кученца правят същото.

Освен в чисто хигиенен аспект, повдигането на крака при уриниране е и ценен инструмент за маркиране на територия. Когато четириногите достигнат полова зрялост, започват да се наблюдават определени промени в поведението им. Може би сте забелязали, че когато изведете питомеца си на разходка, той спира многократно, за да уринира в малки количества. По този начин той оставя на себеподобните си ценна информация за себе си. Тя може да е насочена към женските кучета в района (ако домашният ви любимец е готов за чифтосване) или към другите мъжки, като вид предупреждение да стоят настрана. Вдигайки крака си, кучето може да насочи струята урина към по-високи места като стени и други повърхности. И тъй като обикновено това идва някъде на височината на носа на другите четириноги, те ще могат по-лесно да усетят миризмата му. 

Най-общо казано, кучетата започват да произвеждат и отделят полови хормони от около 6-месечна възраст. Този период съвпада с времето, когато те достигат полова зрялост и започват да вдигат крак, за да уринират. 

Има различни фактори, които влияят на времето, когато кучетата започват да вдигат крака си, за да пикаят или маркират. Те са свързани с тяхното генетично наследство, здраве и дори – тип порода. Може да се каже и, че домашни любимци с подобни размери, започват да вдигат крак при уриниране приблизително по едно и също време. Това може да се обобщи така: 

  • Малки кучета: между 6 и 8 месеца.
  • Средно големи кучета: между 7 и 9 месеца.
  • Големи кучета: между 8 и 10 месеца.
  • Кучета с гигантски размери: между 8 и 14 месеца.

Възможни причини защо едно мъжко куче не вдига крак при уриниране

Въпреки че е обичайно както зрелите кастрирани, така и непокътнатите мъжки кучета да вдигат крак при уриниране, някои четириноги избират да го правят по-рядко или изобщо да не го правят. Това не означава непременно, че има проблем. По-скоро тук става въпрос за предпочитания, но и известни практически съображения. 

Знаем, че кучетата вдигат крака си, след като започнат да достигат полова зрялост. Но ако е имало обучение, което да е потиснало този инстинкт у четириногото, то може да е научено да избягва това поведение. Маркирането при работните кучета, например, може да бъде проблематично, а домашните животни-компаньони също могат да бъдат тренирани идентично, за да се избегнат неприятности и бъркотия у дома. Възможно е и някои кучета просто да предпочитат различна стойка при уриниране.

Каквато и да е причината домашният ви любимец да не вдига крак, за да уринира, това не е непременно сигнал за тревога или признак за проблем. Само в случаите, когато забележите клинични признаци като повишено уриниране, намалено уриниране, кръв в урината или други симптоми, трябва да заведете питомеца си на ветеринарен лекар. 

Вижте още: 

Вредна ли е кучешката урина за цветята и растенията?

Трябва ли да се тревожим, ако кучето ни уринира по-често?

 

 

 

Виж още