Повдигат ли кастрираните кучета крак при уриниране

куче уринира Снимка: iStock

С ъществуват различни митове и твърдения, свързани с кастрацията на кучетата. Някои стопани, например, се питат дали домашният им любимец ще продължи да вдига крак при уриниране, след като е преминал през тази интервенция. 

Кастрирането променя хормоните на кучето и свързаните с това черти на поведение, като агресия и сексуален нагон. Това обаче, не се отнася до останалите (нехормонални) навици на животното, като вдигане на крак при уриниране, пишат от Американския киноложки клуб. Повдигането на крака е нещо, дълбоко вкоренено в инстинктите на мъжкото куче и дали то ще го прави или не, няма пряка връзка с кастрацията. 

куче уринираСнимка: iStock

Уриниране след кастрация

Мъжкото куче започва да вдига крака си, за да уринира, когато е на около годинка или при достигане на полова зрялост (при по-големите породи това се случва по-късно, отколкото при по-малките). Четириногите правят това, за да може урината им да достигне до по-голяма повърхност (най-често – стени, дървета или улични кранове), като така миризмата се разпространява повече и съответно - маркирането на територия е по-явно.

Dogsandcats.bg

Ако мъжкото четириного е кастрирано преди да достигне полова зрялост, то може и да не развие навика да вдига крака си при уриниране, макар това да се случва по-рядко. От друга страна, ако процедурата е извършена на по-късен етап от живота му, то този инстинкт ще се запази.

куче уринираСнимка: iStock

И накрая, ако едно четириного не е кастрирано, то обикновено маркира по-често, тъй като е мотивирано от хормоните си да разпространява миризмата си.

Вижте още: 

Променя ли действително кастрацията поведението на кучето

Потенциалните усложнения, ако кучето забременее твърде рано

Виж още