Защо кучетата вият, когато чуят музика?

куче пее Снимка: iStock

К огато цялото семейство се събира, за да пее коледни песни или някой има рожден ден, вашето куче винаги е на линия, за да се присъедини? Много четириноги вият, когато чуят музика или определени песни. Питате ли се защо го правят?

куче пееСнимка: iStock

Виенето като средство за комуникация

Това поведение ни връща назад до първобитните времена, когато кучетата са общували помежду си чрез вой, пишат от Американския киноложки клуб. Вероятно може да забележите, че всеки път, когато свирите с уста или на някакъв инструмент, пуснете малко по-силно музика или друг вид мелодия, кучето ви винаги започва да вие.

Когато едно куче започне да вие, това е начин да заяви местоположението си на останалите членове на глутницата си. И тъй като вие сте най-добрият му приятел, то вероятно търси начин да общува с вас. Например, ако свирите с уста, високият звук му напомня на вой на друго четириного. Неслучайно домашните любимци вият и, когато чуят сирени. Всеки висок звук кара кучетата да вият, защото за тях това е нещо напълно логично и естествено.

Dogsandcats.bg

куче пееСнимка: iStock

Защо кучетата вият

Вълците в дивата природа вият, за да общуват помежду си. Тъй като по същество воят е по-висок като звук, той може да се чуе на по-големи разстояния. Така той служи като индикатор къде се намира конкретното животно. Ако глутницата е разпръсната, воят помага на членовете й да се съберат отново. Този инстинкт се е запазил и у домашните ни любимци. За това и, когато косматият ви другар чуе високият звук на музиката, това задейства у него инстинкт за вой, който го връща назад до дивите му предци.

Вреди ли музиката на ушите на кучетата?

Много собственици на четириноги си задават въпроса дали по-силната музика е приятна или по-скоро – вреди на слуха на кучетата им. Отговорът на този въпрос звучи така: Ако домашният ви любимец изпитваше болка, той нямаше да вие, а щеше да се крие. Щеше да се опита да зарови главата си, да запуши ушите си с лапи или да избяга в другата стая. 

куче пееСнимка: iStock

Виенето при кучетата не е сигнал за болка, това е просто друга форма на комуникация. Освен ако четириногото не показва други признаци за дискомфорт, то вероятно просто се опитва да си поговори с вас.

Някои кучета предпочитат определен вид музика, точно както хората. Определена мелодия или дори песен може да развълнува четириногите или да ги успокои. А някъде по средата, всички сме виждали домашни любимци, които са положили кротко глава в скута на стопанина си, докато той дрънка на китара и си припява тиха, приспивна песен. За това, без притеснения изберете любимия си жанр и споделете предпочитаните си песни с домашния си любимец. Разбира се, стига да нямате нищо против и той да се присъедини към забавлението!

куче пееСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата се прозяват шумно

Как кучетата казват „благодаря“

Виж още