Защо кучетата вият, когато чуят сирени

куче Снимка: iStock

Д омашният ви любимец започва да вие или лае силно всеки път, когато в близост до дома ви мине полицейска кола? А може би това не е единствената сирена, която го кара сякаш да „полудява“ – подобна е реакцията и при включени на режим пожарни коли, линейки и дори алармата ви дома ви, усетила дима от забравен сладкиш във фурната. 

Звучи ли ви познато? Ако отговорът е положителен, то няма как да не сте си задавали въпроса кое е това в сирените, което кара кучетата да вият така настървено?

Защо кучетата вият при определени звуци?

Признайте си – не бяхте ли леко шокирани, когато за първи път чухте миловидния си Дакел да вие? Поведение, по-скоро типично за породи, близки до вълците, нали? Е, оказва се, че това е типично за всички четириноги и се „отключва“ при звука на сирени. 

Кое кара кучетата да вият, когато чуят сирени?

Според специалистите, това поведение може би се дължи на две неща:

Dogsandcats.bg
  • Желание на кучето да ви предпази

В корените на домашния ви любимец, някъде дълбоко са залегнали инстинктите на неговите предци – сивите вълци. Комуникацията между членовете на глутницата най-често се случва чрез вой, като именно така водачът й определял своето и местоположението на останалите й членове. 

вълциСнимка: iStock

Приложено спрямо домашните кучета, това инстинктивно поведение изглежда така: Когато чуе силен звук (например – от сирени), косматият ви приятел изпитва естествено желание да привлече вниманието на своя лидер – вие. По този начин четириногият ви другар иска да ви предупреди за нещо необичайно, което може би възприема като потенциална заплаха. 

  • Кучето се опитва да „изгони“ шума

Асоциациите при кучетата имат определяща роля за реакциите им в определени ситуации. Ако от съвсем малко пале, когато животното вие или лае по сирената то е запомнило, че тя сякаш се „отдалечава“ от него, може би си мисли, че по този начин я „гони“ далеч от вас. За да ви предпази по неговия си начин, то повтаря това поведение. 

щастливо кучеСнимка: iStock

Кучето ми вие по сирените, защото го болят ушите? 

Въпреки че кучетата са много по-чувствителни към шумове от нас хората, краткото излагане на силния звук от сирени няма как да наруши слуха или да нарани тъпанчетата в ушите им. Ако обаче забележите, че домашният ви любимец сякаш „трепери от болка“, когато чува определени звуци или свива ушите си назад, добре е да помислите за преглед при ветеринар.

Предразположеност на породата

Интересен факт е, че има някои породи, които са по-склонни да извиват глас в „съзвучие“ със сирените навън. Това са:

  • Хъскита
  • Дакели
  • Бигъли
  • Басети 
  • Американски ескимоски кучета

кучеСнимка: iStock

Независимо коя от изброените причини кара вашият домашен любимец да вие щом чуе сирена, можете да сте сигурни, че то го прави с някаква идея. За голяма част от стопаните на кучета е доста забавно да чуят (може би за първи път) воя на косматия си приятел. За това – забавлявайте се с чудатостите на любимеца си!

 

Вижте още:

Защо кучетата вият

Виж още