Защо кучетата вият при пълнолуние

куче Снимка: iStock

П рез 2021 година се навършиха 52 години от първата малка стъпка на Нийл Армстронг по повърхността на Луната, оставяйки първите човешки отпечатъци на някое място, различно от родната ни планета. 

Всички ние сме свикнали да виждаме луната и за нас тя е нещо стандартно, свързано с нощното небе. Замисляли ли сте се обаче как я възприемат домашните ни любимци? Или

действително ли четириногите ни спътници вият повече, когато има пълнолуние?

Dogsandcats.bg

Ето някои от възможните причини, поради които кучето ви може би става по-неспокойно и дори – вие срещу луната.

кучеСнимка: iStock

  • Вълците го правят

Дивите предци на нашите домашни кучета – вълците, са известни с това, че вият срещу луната. Но знаете ли, че всъщност самата тя няма нищо общо с това им поведение?

Вълците са предимно нощни създания и имат нужда от общуване – за това вият през нощта. А начинът, по който го правят – с глава, изнесена назад, ги кара да изглеждат така, сякаш „гледат нагоре“, право към светещото небесно тяло. 

Всъщност нито пълнотата на луната, нито позицията й имат съществено значение – вашето кученце най-вероятно все още има в себе си част от тези инстинкти, а е твърде възможно дори да не осъзнава на какво се дължи поведението му. 

  • Кучетата чуват по-добре през нощта

Рядко се замисляме, че кучетата всъщност може би се чувстват по-добре, след като слънцето залезе. По това време има по-малко атмосферни смущения и шумове, така че звукът се разпространява много по-далеч. 

По принцип, това е времето от деня, когато вашето куче и неговите приятели из квартала, могат да се чуят най-добре. Фактът, че навън има пълнолуние няма много общо с това.

кучеСнимка: iStock

  • Повече светлина – по-добра видимост

Когато луната е пълна, навън има повече светлина. А това значи, че има по-добра видимост за домашния ви любимец и той по-лесно може да фокусира всички малки същества, които тичат из задния двор. А, както добре знаем, никога не бива да подценяваме вроденото любопитство на косматите ни приятели.

  • Има повече хора навън

Ще се учудите колко много хора се възползват от лунната светлина, за да се отдадат на нощни разходки из града или в парка. Все неща, които не биха направили по принцип. 

Колкото повече стопани се разхождат навън в компанията на домашните си любимци, толкова повече вашето куче ще иска да направи същото. И тъй като няма как да види всички от тях – чрез виенето косматият ви приятел съобщава за себе си. 

кучеСнимка: iStock

  • Вашето куче всъщност може да се страхува от луната

Кучетата имат фобии – точно като хората. Има много четириноги, които се страхуват от неща като балони, улични лампи (по принцип – все големи и кръгли неща). В това число попада и луната.

Ако имате подозрения, че домашният ви любимец изпитва страх от луната, наблюдавайте езика на тялото му по време на разходка. Ако се дърпа, опитва се да се скрие и видимо изпитва дискомфорт – добра идея е да се консултирате с ветеринарния си лекар. 

Независимо дали действително кучетата вият повече при пълнолуние или това е поредния мит, свързан с домашните ни любимци, няма как да отречем, че повечето четириноги обичат луната. За това – ако косматият ви приятел е буден и активен, а навън е светло – защо не се насладите на една среднощна разходка заедно? 

 

Вижте още: 

Защо кучето се държи като обезумяло след баня

10 често срещани кучешки страхове и фобии

 

Виж още