Защо кучетата винаги са готови за разходка

куче разходка Снимка: iStock

З а повечето хора домът не е просто място за спане и хранене, а и център на забавление. Място, където се чувстваме удобно, спокойно и комфортно, разполагаме с телевизор, лаптоп, книги и видео игри, както и със стотици други занимания, като четене, готвене, рисуване или общуване с останалите членове на семейството ни. 

куче разходкаСнимка: iStock

Кучетата ни обаче нямат толкова голямо разнообразие от дейности или начини да прекарват времето си. Всъщност, като се замислите, домашните ни любимци дори не са в състояние свободно да се облекчават у дома. Да, те могат да спят, да се хранят и да се забавляват с играчките си, а сред любимите им занимания е да ви следват наоколо и може би, да бъдат галени. Но през времето, когато сте на работа, заниманията им са далеч по-ограничени.

Имайки предвид това, не е изненадващо, че четириногите обичат да са на открито – колкото е възможно по-често и винаги са готови да излязат навън. Като се замислите – за тях това е мястото, където се случва всичко забавно и интересно, нали? 

Dogsandcats.bg

куче разходкаСнимка: iStock

Коренът на поведението ни отвежда назад във времето

Знаем, че кучетата са произлезли от вълците – същества от дивата природа. Така че не е изненада, че техните кръвни роднини също се наслаждават искрено на времето си на открито. Когато са на разходка, домашните ни любимци се радват на далеч по-вече свобода, отколкото у дома – те могат да подушат каквото преценят и да се облекчат – където искат. Вярвате или не, кучетата усещат огромното пространство около себе си, независимо дали са на повод или не.

Кучетата обичат да са навън и, защото за тях там се случва всичко интересно, особено ако са прекарали сами по-голямата част от деня си. По време на разходката си те могат да използват удивителното си обоняние, за да идентифицират и откриват нови миризми, да маркират територията си (като оставят собствения си аромат на дървета и храсти), могат да видят нови места и да срещнат други домашни любимци. Имайки предвид, че по природа косматите ни спътници са социални и любопитни същества, повечето от тях имат нужда от това взаимодействие с други четириноги.

куче разходкаСнимка: iStock
 

Домашните ни любимци са невероятно активни същества, които се нуждаят от достатъчно упражнения и движение, за да изразходват енергията си. Това е важно както за физическото, така и за психическото им здраве. Ако не отделяте достатъчно време за разходки с питомеца си, това може да повлияе негативно на поведението му. Много собственици на домашни любимци не приемат този аспект от отглеждането на животното достатъчно сериозно. Те нямат много време сутрин преди работа и са уморени, когато се приберат вечер, което води до кратки разходки, които по същество са просто бързи обиколки около блока с цел животното да свърши нуждите си. 

За съжаление, това далеч не е достатъчно за едно куче, за да бъде в добра физическа форма и да се развива щастливо. Престоят му навън е от решаващото значение, тъй като му позволява да се раздвижи, стимулира сетивата и осигурява известно разнообразие в ежедневието му. За това трябва да се опитате да прекарвате възможно най-много време с домашния си любимец на открито, а ако нямате такава възможност – животното трябва поне да има достъп до задния двор, където все пак може да получи известна сензорна стимулация от заобикалящата го среда.

куче разходкаСнимка: iStock

Насърчаване на поведението

Насърчавайте любовта и удоволствието, които домашният ви любимец изпитва на открито, за да го улесните, доколкото е възможно. Колкото по-активно и свободно се чувства животното навън, толкова по-жизнено, здраво и щастливо ще се усеща и вътре! Походи, разходки до близкия парк за кучета, опознаване на различните градинки в квартала ви – всичко това са чудесни начини да прекарате време с домашния си любимец навън и да се възползвате от всички физически ползи (включително и за себе си!), които излизанията ви носят. 

Единственият случай, в който е по-добре да не насърчавате поведението на кучето си е, ако то лае с цел да излезе навън твърде често (повече от 5 пъти на ден) и стои съвсем за кратко навън.

В случай, че вашето куче поиска да излезе, но стои едва няколко минути навън, преди да ви даде знак, че иска да се прибира, препоръчително е да посетите ветеринарен лекар, тъй като може да се касае за проблеми с пикочния мехур или инфекция на пикочните пътища, което да го кара да действа по този начин.

куче разходкаСнимка: iStock

Не забравяйте и, че кучешките членове на семейството ни се нуждаят не само от физическа активност и умствена стимулация, но и да отидат до тоалетна. Макар всяко четириного да е индивидуално за себе си, общото правило е, че четириногите имат нужда да се облекчат по малка и голяма нужда между 2 до 4 пъти на ден, като интервалите между тези излизания са не повече от 6 до 8 часа. 

В заключение –

като собственици на кучета, ние трябва да помним, че въпреки многото предимства на това да имаме вкъщи очарователен, космат другар идва със своите отговорности. И те не изчезват само, защото сме уморени или заети. 

Разходките и прекарването на време на открито са един от основните аспекти, свързани с грижите за четириногите, ключови за щастието и здравето на животното. Не ги пренебрегвайте, защото активното куче е щастливо куче!

куче разходкаСнимка: iStock

Вижте още: 

Нашийник или нагръдник да изберем за кучето си

4 съвета за разхождане на куче в града

Виж още