Защо кучетата замръзват за момент по време на разходка

куче разходка Снимка: iStock

Н ашите любими четириноги другари често могат да имат странно, дори неразбираемо за нас поведение. Ако сте забелязали, че понякога по време на разходка, кучето ви замръзва и сякаш се взира в нищото, знаете добре за какво говорим! И логично, няма как да не се запитаме: Дали питомецът ни вижда нещо, което ние не? Или има друга причина да приема формата на жива статуя за няколко секунди? 

куче разходкаСнимка: iStock

Защо кучето ми замръзва и се взира в нищото?

Може да е озадачаващо, когато видите косматия си другар, който до момента е тичал радостно наоколо, да замръзне в определена поза и сякаш за няколко секунди се взира... е, буквално в нищото! Няма как да не се зачудите на какво обръща внимание животното и има ли нещо нередно, което се случва около вас, а вие не го забелязвате?

Бързаме да ви успокоим – в повечето случаи има просто обяснение за това поведение. Понякога обаче, най-добрият подход е да заведете питомеца си на преглед при ветеринарния си лекар. 

Dogsandcats.bg
  • Усещане за нещо, което е недостижимо за вас

Една от най-често срещаните причини кучетата да замръзнат и да се взират напред, е че те приемат информация, която ние не можем да доловим.Четириногите имат много по-добър слух и обоняние от хората, така че могат да възприемат неща, които ние не. Ако се взират към определено място или накланят глава, вероятно търсят или се ослушват за нещо. А ако носа на питомеца ви е вдигнат нагоре и сякаш души въздуха, то значи той е включил в действие естествените си инстинкти и преследва някаква миризма. 

куче разходкаСнимка: iStock

Основното е, че домашният ви любимец събира повече информация за нещо чрез използване на сетивата си за аромат, мирис и зрение. Въпреки че за вас може да не изглежда така, всъщност именно това се случва. 

  • Кучешка деменция

Кучешката деменция, технически известна като когнитивна дисфункция при четириногите, е състояние, подобно на деменцията или Алцхаймера при хората. Ако имате възрастен домашен любимец, това може да е обяснението защо спира по време на разходка, замръзва и сякаш се взира в нищото. 

Кучешката деменция обикновено започва след навършване на 9 години, а тъжната статистика е, че до 14-годишна възраст около 40 % от домашните любимци развиват симптоми на това състояние – под една или друга форма. Честите симптоми включват безсъние, дезориентация, взиране в нищото, губене, домашни злополуки, депресия, често скимтене.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Взирането като натрапчиво поведение

Една от по-безобидните, но безспорно странни причини защо кучетата замръзват и се взират в нищото пред себе си, е натрапчиво поведение. То включва лай, облизване или замръзване в определена поза. 

  • Положително подсилване

Последната често срещана причина, поради която кучетата спират рязко и се вглеждат в пространството пред себе си, е положителното подсилване. По същество, често може да се случи така, че сами формираме определени навици у домашните си любимци, без дори да се усетим. 

Това е така, защото те обичат нашето внимание – без значение дали е положително или отрицателно. Замислете се: когато кучето ви направи нещо, което не искате или не ви е приятно, вие му се карате и го коригирате, нали? Е, понякога това е достатъчно за някои четириноги, за да научат, че даденото поведение им носи това, което искат. И те продължават да го правят отново и отново.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Стрес

Ако кучето ви замръзва и се взира напред по време на разходка, често това е признак на стрес. Възможно е и животното да усеща опасност, а в някои случаи тази поза издава и, че четириногото е свръхстимулирано.

Защо кучето ми замръзва и се взира в непознати?

Има няколко причини кучето ви да замръзне и да се взира в непознати.

  • Страх или стрес

Замръзването често може да е признак за стрес или страх. Чували ли сте израза, че някой „се е вцепенил от страх“? Е това може да се случи не само на хората, но и на кучетата ни. 

куче разходкаСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец не е добре социализиран, той може да се страхува от непознати. Възможно е също да не харесва определени хора по дадена причина и това допълнително да го стресира. 

  • Агресия

Понякога кучетата замръзват и се втренчват някъде в пространството пред себе си, тъй като се чувстват заплашени. 

куче разходкаСнимка: iStock

Вижте още: 3 ранни признаци на агресия при кучетата

 

Виж още