3 ранни признаци на агресия при кучетата

кучета Снимка: iStock

П ри дивите животни агресията е естествено поведение, но за домашните кучета е ненужно и дори опасно държание. За съжаление, голяма част от собственици на четириноги не разпознават или подценяват ранните признаци на агресия при домашните им любимци. Този факт се потвърждава и от мнението на професионални треньори и специалисти по кучешки поведенчески проблеми, които споделят, че стопаните се обръщат към тях едва в по-напреднал етап, когато агресивното поведение е ескалирало и кучето вече е ухапало някого. 

За да не се стига до подобни инциденти, ви предлагаме да се запознаете с 3 от най-явните и ранни признаци на кучешка агресия. Те ще ви помогнат да идентифицирате проблема още в момента, когато се заражда. А колкото по-рано това се случи това – толкова по-добре.

  • Ръмжене

Когато кучето ръмжи това е предупредителен сигнал, чиято цел е да държи настрана други животни и потенциални дразнители. По този начин животното дава да се разбере, че е готово да нападне ако се наложи. Ръмженето е защитен механизъм – прилагайки го четириногото се надява, че заплахата ще изчезне.

Кучето може да ръмжи по различен повод и в разнообразни ситуации. В никакъв случай обаче, това поведение не е приемливо и не бива да бъде толерирано. Важно е да не се приближавате до домашния си любимец, докато той ръмжи, още повече – ако е оголил венци и се виждат зъбите му. Кучето може да е уплашено от нещо, да не иска да бъде докосвано или може би пази любимата си играчка, храна или лакомство. Реакцията ви като стопани изисква да анализирате причините за ръмженето и ако прецените, че то се превръща в устойчиво поведение, насочено към всичко и всеки, да се обърнете към специалист.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Щракане със зъби във въздуха

Това е следващата стъпка в прогресията на агресията, предшествана от ръмженето. Кучето може леко да се хвърли напред и да ви се стори, че сякаш се опитва да „захапе“ въздуха, сключвайки здраво цялата си челюст. 

Щракването с пълна захапка не е безобидно и не се случва от нищото. Това е предупредителен знак от страна на животното, с които цели да накара вас или другите хора/животни около него да го оставят на мира. Това поведение често бързо ескалира в действително ухапване, което може да причини много сериозни наранявания.

кучеСнимка: iStock

  • Първи ухапвания

Това не е непременно ранен признак на агресия, но определено е знак, че е време да спрете да игнорирате проблема, свързан с агресивното поведение на домашния си любимец. Ухапванията могат да варират от гореспоменатото „щракване“ с пълна захапка до много сериозни и изискващи медицинска помощ наранявания. 

Дори кучето ви просто да „заръфа“ панталона на непознат, да го „гризне“ леко по глезена – всичко това следва да се отчете като нещо повече от обикновена игра, особено ако животното не иска да пусне, въпреки че му отправяте команда да го направи. 

Специалистите са категорични – всеки опит или среща на зъбите на кучето с кожата на човек трябва да се счита за ухапване и да не се пренебрегва. Дори и да ви се струва, че четириногото просто се закача. 

кучеСнимка: iStock

Помнете – ухапванията ескалират много бързо, а влезнало веднъж във фаза на агресия, кучето може да нанесе поражения, за които дори и не подозирате. 

Ако не приемаме агресията, свързана с поведението на домашния ни любимец с необходимата сериозност, то ние губим възможността да я управляваме и да й противодействаме.

 Дори и да познавате домашния си любимец перфектно, да знаете, че той ръмжи, защото си играе, а не воден от агресивно поведение, никога не забравяйте, че 100% от инцидентите с кучета започват като леко ръмжене и могат да завършат в Спешното отделение без дори да разберете как това се е случило. 

кучеСнимка: iStock

Освен за хората, агресията е вредно поведение и за кучетата, а ако чакате твърде дълго, намирайки „извинения“ за поредната неприятна случка, свързана с домашния ви любимец, не е изключено да се разделите и принудително с него ако нападне непознат. Така че – ако забележите някои от изброените признаци при вашето куче, сърдечно ви молим, потърсете възможно най-скоро помощта на професионален треньор. Това е най-доброто, което можете да направите за вас и вашият космат приятел!

 

Вижте още: 

5 основни команди, на които да научите кучето си

 

 

Виж още