Защо кучето ближе лицето ви, когато плачете?

куче човек тъжен Снимка: iStock

С помняте ли си първия път, когато кучето облиза лицето ви, след като току що сте плакали? Или точно сте избърсали очите си? Няма как да не се запитаме защо домашният ни любимец, който само допреди секунди кротко и мързеливо е дремвал на дивана, идва мигновено и започва енергично да ближе лицето ни. Сякаш животното се опитва да ни утеши, отнемайки тъгата ни. 

куче собственикСнимка: iStock

Сладък момент, който обаче повдига въпроса – защо четириногите ближат лицата на стопаните си, когато плачат и са разстроени? Предлагаме ви да разгледаме няколко основни причини защо това е така: 

  • Те реагират инстинктивно на емоциите, които изпитвате

Една от вероятните причини, поради които кучетата облизват лицата ни, когато плачем, е, че те инстинктивно реагират на емоциите, които изпитваме. Животните усещат, че стопаните им са разстроени и искат някак да им помогнат да се почувстват по-добре. Кучетата са известни като едни от най-приятелските и лоялни същества на планетата. Не би било пресилено да кажем, че те са готови да направят почти всичко за своите стопани. Така че не е никак изненадващо, че питомецът ви ще се опита да ви утеши във време на нужда. 

Dogsandcats.bg

куче собственикСнимка: iStock

  • Те се опитват да ви „приведат във вид“

Кучетата не облизват само сълзите, те ще почистят всяка мръсотия от лицето ви. Домашните любимци може би правят това, водени от естествен инстинкт, тъй като майката облизва малките си, за да ги почисти.

  • Те харесват соления вкус на сълзите

Кучетата може да ближат сълзите ни, защото се наслаждават на соления им вкус. Човешките сълзи имат висока концентрация на сол, а това е нещо, което четириногите може би намират за апетитно. 

куче човек тъженСнимка: iStock

  • Любопитни са какво се случва

Кучетата са много любопитни същества. Една от възможните причини защо четириногият ви другар ближе лицето ви е именно тази – защото иска да разбере какво се случва. Когато плачем, това поведение е различно и може да е объркващо за кучето ви. Интригуващо събитие за него, което го кара да се опитва да разбере какво се случва. 

  • Те правят това по навик

И накрая, някои кучета ближат лицата на стопаните си, когато плачат, автоматично. Знаем, че домашните ни любимци са създания на навика. Може да се окаже, че винаги ги прегръщате или галите, когато ближат лицето ви, когато плачете. И те продължават да го правят, защото знаят, че това ще им донесе малко допълнителна обич и внимание. 

куче човек тъженСнимка: iStock

Усещат ли кучетата, че плачем?

Има известен дебат дали домашните ни любимци могат да усетят, когато плачем. Някои хора вярват, че могат, докато други – че е просто съвпадение, че са склонни да ближат лицата ни, когато сме разстроени. За нас е достатъчно, че кучето ни е наблизо, когато имаме нужда от него!

Вижте още: 

4 причини защо кучето застава с гръб към вас

Защо кучетата обичат да заравят неща

Виж още