Защо кучето ближе пода в дома ви

куче ближе пода Снимка: iStock

З наем, че кучетата ни обичат да облизват всичко – от ръцете, краката или лицето, до различни предмети из дома ни. И макар да възприемаме случайното облизване като сладко и мило, когато това поведение стане прекомерно или дори натрапчиво, няма как да не се разтревожим. Особено ако забележите, че косматият ви другар не спира да ближе пода, паркета или дори- стените вкъщи.

куче ближе подаСнимка: iStock

Защо кучетата ближат пода?

Ако забележите, че домашният ви любимец ближе пода през цялото време, от Американския киноложки клуб препоръчват първо да се уверите, че по него няма остатъци от храна или почистващ продукт. Така ще сте сигурни, че кучето ви не се опитва да оближе нещо конкретно от земята. Ако едно определено място представлява интерес за четириногото, почистете го добре с оцет и вода (като не забравяте накрая да изплакнете обилно с вода). Стремете се винаги да се храните над масата, за да поддържате пода си чист от остатъците от храна.

куче ближе подаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Възможни медицински проблеми

Някои кучета, които ближат прекомерно пода или стените в дома си, могат да го правят и с други предмети като одеялото или леглото, където спят. Според наскоро проведено канадско проучване, цитирано от Healthy Pets, повечето от четириногите, при които се наблюдава подобно поведение, може би имат някакъв вид стомашно-чревно заболяване. За щастие, с правилното лечение и елиминираща диета (която премахва храната, която дразни стомаха на животното), при 60% от кучетата, участвали в изследването, е установено подобрение и повече от половината от тях са преустановили напълно прекомерното облизване.

Според Vet Info може да има други медицински проблеми, които причиняват прекомерно близане. Те включват болест на Кушинг, панкреатит или чернодробна недостатъчност. Ето защо, първата стъпка, която трябва да предприемете, е да заведете питомеца си на ветеринарен лекар. 

куче ближе подаСнимка: iStock

Неврологични разстройства при кучетата

Ако кучето ви обсесивно облизва една определена част от пода и сте сигурни, че той е добре почистен, то може да страда от обсеобсесивно-компулсивно разстройство. 

Вижте още: Обсесивно-компулсивни разстройства при кучетата

Въпреки че много хора погрешно вярват, че това са вид поведенчески разстройства и че кучета, които демонстрират подобно поведение, просто имат нужда от повече психическа стимулация, всъщност се касае по-скоро за неврологично разстройство. Вероятно ще се наложи медикаментозно лечение, което е и още една от причините защо е необходимо да заведете питомеца си на ветеринарен лекар, когато натрапчиво облизва пода.

Поведенчески проблеми при кучетата

Понякога близането на пода може да е признак на поведенчески проблеми. Домашният ви любимец може да страда от скука или тревожност. Ако не получава достатъчно упражнения, умствена стимулация и не съумява да изразходва енергията си, косматият ви другар може просто да се чувства отегчен. 

куче ближе подаСнимка: iStock

Ако кучето ви страда от безпокойство, първо трябва да разберете какво причинява стреса, а след това – да потърсите решение на проблема. Ако не можете сами да установите какво тревожи четириногия ви другар, ветеринарният ви лекар може да помогне за идентифициране на причината и да ви насочи към план за справяне с нея.

Пика 

Ако кучето ви не само ближе земята, но и яде неща като влакна от килима, трески от дървения под или парчета от перваза, то може да страда от Пика. От PetMD припомнят, че това е състояние, при което кучетата ядат нехранителни продукти. И точно като проблемите с прекомерното облизване, Пика може да бъде причинено от редица медицински или емоционални проблеми като стрес или тревожност при раздяла.

Вижте още: 

Пика – хранителното разстройство, което кара кучетата да ядат боклуци

 

Виж още