Обсесивно-компулсивни разстройства при кучетата

куче Снимка: iStock

О бесивно-компулсивните разстройства (ОКР) при кучетата са състояния, при които 

четириногите повтарят определено поведение или действие, които в крайна сметка прекъсват обичайните им ежедневни функции. 

Някои от най-често срещаните примери на подобни разстройства, включват:

Dogsandcats.bg
 • Обсесивно преследване на опашката
 • Обикаляне в кръг за продължителни периоди от време
 • Преследване на невидимо обекти

Някои породи кучета са по-предразположени към развитие на ОКР. Тези нарушения в поведението, които влияят и на цялостното качество на живот на домашните любимци, обикновено започват още в най-ранна възраст. Ако забележите, че домашният ви любимец проявява симптоми на ОКР, необходимо е да се консултирате с ветеринарния си лекар, който да постави точна диагноза и да назначи лечение.

кучеСнимка: iStock

Симптоми на обсесивно-компулсивните разстройства при кучетата

Поведенческите разстройства при домашните ни любимци могат да доведат до редица симптоми и отклонения от обичайната рутина и навици на животното. Някои от най-често срещаните обсесивни поведения включват:

 • Настойчиво хапане на определена част от тялото, водещо до загуба на козина и кожа
 • Многократно облизване на част/части от тялото (акрален лизат дерамтит)
 • Постоянно гонене на опашката
 • Преследване на невидими обекти
 • Увеличаване на честотата на повтарящото се поведение

Причини за появата на обсесивно-компулсивните разстройства при кучетата

ОКР при домашните ни любимци могат да бъдат резултат от няколко обстоятелства. В някои случаи те могат да възникнат поради физически проблем или заболяване, което от своя страна засилва чувството на тревожност и безпокойство, които животното изпитва. 

кучеСнимка: iStock

Понякога затварянето в малки пространства (като развъдници, приюти) също може да остави следи върху психиката на четириногото и да причини симптоми на ОКР, най-често – въртене в кръг. 

Излагането на определени токсини като олово, както и заболявания на нервната система също са сред основните възможни причини, които „отключват“ поведенчески разстройства при четириногите. 

Кои породи са по-предразположени?

Ако трябва да отличим определени породи, при които ОКР се среща малко по-често, то това са:

 • Миниатюрните шнауцери, които са склонни да преследват невидими предмети;
 • Бултериерите, които понякога не могат да спрат с часове да обикалят в кръг;
 • По-едрите кучета като цяло са склонни да развиват акрален облизващ дерматит (многократно облизване на част/части от тялото)и гонене на опашката

Лечение на ОКР при кучетата

Ако забелязвате признаци на обсесивно-компулсивно поведение у вашия домашен любимец, заведете го при ветеринарния си лекар, който ще направи пълен физически преглед. Подгответе се, че специалистът ще ви зададе въпроси, свързани с всички скорошни инциденти или обстоятелства, които биха могли да предизвикат поведението у косматия си другар. 

куче опашкаСнимка: iStock

Лекарят ще назначи тестове за кръв, урина и електролити, за да изключи всички основни състояния. 

Лечението на този тип разстройства най-често включва използването на лекарства против тревожност (успокоителни). Както винаги – когато ветеринарят ви изписва даден медикамент на домашния ви любимец, от първостепенна важност е да се придържате към точните инструкции за дозиране и честота, както и да завършите целия курс на лечение. 

Ако кучето ви си причинява физическа вреда поради ОКР, то вашият ветеринарен лекар може да предложи период на хоспитализация с цел да се предотврати влошаване на състоянието.  В много случаи, ако на лице е ОКР, лекарят ви може да ви насочи към професионален специалист по кучешко поведение (дресьор или кучешки психолог), който ще се опита да помогне на домашния ви любимец да се научи да се справя с компулсивното си поведение, като заедно с това помогне за намаляване на чувството за тревожност. 

куче опашкаСнимка: iStock

Понякога промени в околната среда в дома са част от процеса на лечение. Целта е да се премахнат стресовите фактори, които предизвикват безпокойство у животното. 

Показвал ли е вашият домашен любимец признаци на обесивно-компулсивно разстройство? Споделете ни в коментар по-долу!

 

Вижте още: Защо кучетата гонят опашките си

Виж още