Защо кучето иска да върви пред, а не до вас?

куче разходка Снимка: iStock

К учетата, които ходят пред стопаните си, а не до тях по време на разходка, са често срещана картинка. Можем да ги видим в близкия парк, в градинката пред блока или на улицата. Това често се дължи на комбинация от естествени инстинкти, социална динамика и научено поведение. Предлагаме ви да разгледаме заедно някои от най-честите причини защо домашният ви любимец предпочита да върви отпред, а не до вас. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Изследване и любопитство

Кучетата са естествено любопитни същества, а ходенето пред стопаните им позволява да изследват заобикалящата ги среда по-ефективно. Четириногите ни приятели могат да бъдат привлечени от различни аромати, гледки и звуци, което ги кара да се стремят да водят пътя. 

куче разходкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Инстинкт на глутницата

В глутницата има йерархия, а лидерът обикновено поема водачеството. Вашият домашен любимец може да се възприема като водач и следователно да изпитва нуждата да бъде начело. Това поведение може да бъде проследено назад до дивата природа на косматите ни другари – вълчето им потекло и присъщата за вида социална структура. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Положително подсилване

Ако на кучето му е било позволено да ходи отпред и това не е коригирано до момента, то може да го възприема като награждаващо поведение, последвано от положителни резултати. 

Какво можем да направим, за да започне кучето да ходи до, а не пред нас?

  • Основно обучение за послушание

Преди да започнете да работите върху поведението на каишка, уверете се, че кучето ви познава достатъчно добре основните команди за послушание като „седни“, „стой“ и „мирно“. Това установява вашия авторитет и улеснява контролирането на поведението по време на разходки. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Дресура за спокойно ходене на повод

Използвайте стандартна каишка, която ви позволява да поддържате контрол. Започнете да тренирате в тиха зона с минимално разсейване. Запасете се с лакомства или играчки за награждаване, за да задържите вниманието на кучето към себе си. 

  • Промяна на посоките

По време на разходки често сменяйте посоката или спирайте внезапно. Това учи домашният ви любимец да обръща внимание на движенията ви и да стои близо до вас. Разбира се, награждавайте го, когато следва вашето ръководство.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Бъдете търпеливи

Обучението за възпитано ходене на повод изисква време и последователност. Бъдете търпеливи и избягвайте да дърпате каишката, тъй като това може да създаде негативни асоциации с ходенето до вас. 

  • Не пестете наградите

Положителното подсилване прави чудеса! Награждавайте кучето си винаги, когато върви спокойно до вас. Лакомствата, похвалите и обичта са по-мощни мотиватори, отколкото подозирате! 

  • Използвайте по-къс повод

По-късият повод (и в никой случай – разпъваща се каишка!) ви дава повече контрол върху движенията на кучето ви. Това намалява вероятността то да се лута някъде далеч напред. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Редовни упражнения

Уверете се, че кучето ви получава достатъчно физически и умствени упражнения, за да изгори излишната енергия, която може да допринесе за нестабилно поведение по време на разходки. 

Вижте още: 

5 трика как да накарате кучето си да ви слуша

7 знака, че кучето ви вижда като свой лидер

Виж още