5 трика как да накарате кучето си да ви слуша

куче дресура Снимка: iStock

И скате ли да ви споделим тайната на едно добре възпитано куче? Всъщност тя е съвсем проста и се състои в това да накарате домашния си любимец да ви слуша. Звучи просто, но ако сте стопанин на четириного добре знаете, че често това не е никак лесна задача. Ето защо ние идваме на помощ! С пет трика, които ще накарат косматия ви другар да фокусира вниманието си върху вас по-бързо, отколкото ви отнема да изречете фразата „погледни ме!“.

Преди да пристъпим към тях обаче, държим да направим едно уточнение. Тези хакове не са корекции за 10 секунди! Ако търсите бързи решения в обучението на домашния си любимец, може би е добре да преосмислите цялостния начин, по който подхождате към дресурата и връзката си с кучето. Ефективното обучение продължава през целия живот на четириногия ви другар и изисква търпение (от ваша страна), практика (както от ваша, така и от страна на животното) и последователност.

куче човекСнимка: iStock

Всяка секунда, инвестирана в това да научите косматия си спътник да ви слуша, е инвестиция в неговата безопасност. И не само – и във вашето собствено спокойствие. А сега, нека разгледаме пет трика, с които да накарате кучето си да ви слуша!

Dogsandcats.bg
  • Тренирайте командата „Погледни ме!

Най-добрият начин да накарате домашния си любимец да ви слуша е да го научите на командата „Погледни ме!“. Целта е животното да се фокусира върху вас и да ви погледне в очите, когато го помолите. Усвояването на тази команда не е сложно, но може да отнеме месеци последователна практика, докато кучето свикне да я изпълнява в различна разсейваща среда.

Как да научите кучето си да насочва поглед към вас? 

Използвайте лакомство или любима играчка, за да привлечете вниманието на домашния си любимец. Дръжте примамката точно до лицето си, между очите или близо до носа. В момента, в който кучето ви погледне (дори очите му да са насочени не към вас, а към лакомството), кажете устно „да“, „браво“ или „добре“ и го възнаградете с почерпката.

куче дресураСнимка: iStock

Повторете това упражнение няколко пъти, а когато кучето започне да разбира какво се иска от него да направи, въведете думата „погледни ме“ (или друга подобна, произволно избрана от вас). Направете това, като вдигнете лакомството пред очите си и щом животното ви погледне, дайте му словесен знак – „погледни ме“, последван от „да“, „браво“ или „добре“. След това – наградете с лакомство.

След достатъчно практика можете да започнете да включвате сигнал с ръка. Отново – докато го правите, отправете на кучето си команда „погледни ме“, последвана от насърчаване – „да“, „добре“ или „браво“. А след това – наградете с лакомство.

Последната стъпка е да тренирате умението в различна среда. Използвайте командата, знака с ръка и поощрявайте – като вербално, така и с лакомства. 

Важно е, поне в началото, да поддържате вашия „балон за обучение“ малък. Което означава – да стоите близо до домашния си любимец, докато тренирате това умение. Колкото по-малко е разстоянието помежду ви, толкова по-лесно ще бъде за четириногия ви другар да ви обърне внимание.

куче дресураСнимка: iStock

  • Никога не използвайте името на кучето си по негативен начин

Спомняте ли си, когато бяхте дете и стане време да се прибирате за вечеря? Майка ви викаше пълното ви име, нали? И каква беше първата ви мисъл: веднага разбирате, че нещо не е наред и сте загазили? Да, повечето от нас свързват използването на пълното си име с нещо неприятно и мразят да го чуват, особено от страна на родителите си. Е, същото важи и за домашните ни любимци. 

Ако постоянно викате по име кучето си само, когато е направило нещо нередно, вероятно ще създадете отрицателна връзка и то ще свързва името си с нещо лошо. Проблемът е там, че следващия път, когато се опитвате да го повикате, ще ви бъде много по-трудно да привлечете вниманието му.

За да избегнете това, използвайте името на кучето си за положителни неща и по време на тренировки. Например „Бъди, ела!“. И след като животното изпълни това, което се иска от него, ред е на похвала и лакомство. Така четириногото не само ще научи какво означава „ела“, но и ще асоциира името си с нещо хубаво и положително.

куче дресураСнимка: iStock

  • Не пестете лакомствата, когато тренирате

Истината е, че шансът кучето да ви слуша, особено в ранните етапи на дресурата, е доста по-висок, ако разполагате с лакомства за поощрение. Почерпката е важен елемент от дресурата, а ако наградите са с висока стойност (парченца месо, например), то това противодейства на почти всяко разсейване!

Когато тренирате с лакомства, вероятно ще давате доста на домашния си любимец. За това е добре да се ориентирате към такива, които са с по-малко калории и доколкото е възможно – по-здравословни.

куче дресураСнимка: iStock

  • Практика, практика и още практика

Един от най-важните аспекти в това да накарате кучето ви да ви слуша е да го изложите на колкото се може по-голямо разнообразие от ситуации, в които да проверите доколко то ще задържи вниманието си върху вас. Вероятно ще установите, че това се случва малко по-трудно, когато сте на разходка, в кучешкия парк или в нова среда. Важно е да сте последователни и да не се разочаровате ако косматият ви другар се разсейва от присъствието на други себеподобни, например. Просто продължавайте тренировките и не забравяйте, че всяко куче се учи и напредва с различно темпо. 

куче дресураСнимка: iStock

  • Използвайте по-дълъг повод, когато тренирате

Понякога изглежда, че когато имате най-голяма нужда кучето ви да ви слуша, нищо сякаш не работи. И това, знаем добре, може да бъде доста разочароващо. Тук каишката с дълъг повод се превръща в най-добрият ви приятел в дресурата.

Ако косматият ви другар е вързан, това ви дава повече контрол над ситуацията и неговото внимание. Започнете да тренирате с повода у дома, а след това ги пренесете и навън, поводът прави пренасочването на вниманието обратно към вас в пъти по-лесно, гарантираме ви!

Разбира се, не говорим да дърпате или теглите питомеца си, когато нещо го разсейва, не това е важното. Просто по-дългата каишка е инструмент, който ще ви помогне да насочите фокуса на питомеца си обратно към вас, за да може след това да пренасочите и вниманието му. 

куче дресураСнимка: iStock

В заключение, да накарате кучето си да ви слуша и обръща внимание не е никак лесна задача. Може да отнеме месеци последователна практика. Не забравяйте да се фокусирате върху дългосрочния успех и да отчитате всяка малка крачка към него. Образно казано, кучето ви трябва да се научи да пълзи, за да проходи!

Вижте още: 

Важни съвети при дресурата на осиновено куче

11 най-често срещани причини за агресия при кучета

 

Виж още