Защо кучето кашля, след като пие вода

куче Снимка: iStock

А ко отглеждате куче, то със сигурност сте се натъквали на следната ситуация. След продължителна разходка, прибирайки се вкъщи, любимецът ви, разбира се, се насочва към паничката си с вода. И буквално след няколко секунди, през които чувате как плимлясква (доволно) погълнал освежителната течност, той започва да кашля, сякаш се дави?

Разбира се, най-честото и възможно обяснение е, че това се дължи на прекалено бързата скорост, с която кучето поглъща живителната течност. И оттам, както при хората, достатъчно е няколко капчици да попаднат на грешното място, за да се стигне до това животното да се задави. За съжаление, това далеч не изчерпва всички възможни варианти защо кучето ви кашля след пиене на вода. 

куче пие водаСнимка: iStock

Кога имаме причини за тревога?

Ако изглежда, че кучето ви сякаш прави къса пауза преди всяка глътка, а тя от своя страна е последвана от незабавен звук на кашлица или задавяне, може да има нещо повече.

Dogsandcats.bg

Основните медицински проблеми, които може да са причината кучето ви да кашля след пиене на вода са:

  • Кучешка кашлица 
  • Свита трахея
  • Хипопластична трахея

Всяко от изброените може да засегне кучето ви на различна възраст, но има значителни разлики в проявленията на тези заболявания. Общото е, че задължително се изисква посещение при ветеринар, който да определи за кое от състоянията става въпрос, както и да назначи подходящо лечение. Най-важните фактори, по които се определя то са: възрастта, породата и размерът на кучето.

кучеСнимка: iStock

Заболявания на трахеята

Всички здравословни проблеми, свързани с кашлицата при пиене на вода от кучетата, са свързани по един или друг начин с трахеята на животното. 

Дихателната тръба както се нарича още трахея, разположена между гърлото и белите дробове на животното, е съставена от хрущял, мускул и тъкан. Чрез нея въздухът преминава от носа или устата към и извън белите дробове на животното. 

Когато нейната структурна цялост е нарушена, това пречи и на нейната функционалност. Освен с напредването на възрастта, слабата трахея, която пречи на кучето да получи необходимия му кислород, може да се дължи на вродено или получено в следствие на генетични аномалии заболяване. Най-честите симптоми са дразнене и подуване. Най-често срещаните проблеми, свързани с трахеята при домашните ни любимци се дължат на:

  • Развъдна кашлица 

Наричана още кучешка кашлица или Инфекциозен трахеобронхит, това е най-малко сериозната причина кучето ви да кашля, след като пие вода. В основата си представлява настинка, силно заразна е и се разпространява лесно, при близост на едно куче с друго. Любимецът ви може да я прихване в парка, в кабинета на ветеринаря, от развъдника или приюта. 

кучеСнимка: iStock

Основният симптом е кашлица, която видимо дразни животното и колкото повече то кашля, толкова повече се възпалява трахеята. Обикновено с подходящо лечение преминава в рамките на няколко седмици.

  • Хипопластична трахея

Ако кучето ви кашля всеки път, след като пие вода, особено ако се касае за младо животно, това може да е сигурен сигнал за по-сериозен здравословен проблем. Хипопластичната трахея е генетична аномалия, а „хипопластичен“ в буквален превод означава „недоразвит“ и обикновено се отнася до хрущялните пръстени, които придават на трахеята форма. 

Ефектът на това наследствено заболяване е, че дихателната тръба не се развива по правилния начин и в пълните си размер и ширина. Състоянието е известно още и като Брахицефален синдром, тъй като най-често се среща при Бостън териерите, Английския булдог и Мопсовете. 

кучеСнимка: iStock

Симптомите, които кучетата проявяват зависят от степента, до която дихателните им пътища са стеснени. За това и представителите на тези породи често, освен да покашлят, похъркват, дишат тежко и сумтят леко. Допълнителните клинични признаци, за които трябва да внимавате, включват липса на енергия, бързо наддаване, неспособност за издържане на жега и високи температури. Ако се хване рано, с оперативна намеса е възможно да се забави и дори спре прогресирането на клиничните признаци, а оттам и кучето да живее по-добре и качествено.

  • Колапс на трахеята при кучета

Докато останалите две описани по-горе състояния се появяват на сравнително ранен етап от живота на кучето, тези на колабиращата трахея, са типични за по-възрастни животни. Те се изразяват в стесняване на дихателните пътища, като за кучето става все по-трудно да си поеме достатъчно въздух. 

Точната причина за трахеалния колапс все още не е известна, смята се, че е причинена най-вече от вроден дефект или наследствена аномалия. 

Най-често това генетично наследено заболяване засяга по-малките породи кучета, като Йоркширксикия териер, чиито представители най-често страдат от него. Обикновено се развива след шестата или седмата година от живота на четириногото. Сред отличителните симптоми е необичайната кашлица, съпроводена от задъхване.

Сред другите възможни причини, кучето ви да кашля при пиене на вода, освен бързината на поглъщането й, е ако каишката му е твърде стегната и не му позволява да диша нормално.

Често пъти при по-дребните породи се препоръчва извеждане с нагръдник, а не с каишка на врата именно, защото областта на гърлото и шията им е по-чувствителна. 

кучеСнимка: iStock

Важно е, независимо каква е причината кучето ви да се закашля, преди, по време или след като пие вода, да не се паникьосвате. Да, ако се касае за здравословен проблем – от лечение ще има нужда, но понякога, както при хората, кашлицата отминава и сама.

 

Вижте още: 

От колко вода има нужда кучето дневно

Виж още