От колко вода има нужда кучето дневно

куче Снимка: iStock

Д остъпът до прясна вода е жизнено важен за доброто и здравословно развитие на всяко куче. Хидратирайки се то регулира телесната си температура, но колко точно вода на ден е необходима на любимеца ни? И трябва ли да се притесняваме ако той пие повече или по-малко от установената норма?

Защо е толкова важно кучето ни да е добре хидратирано?

Интересен факт е, че дори и да може да изкара без храна няколко дни, липсата на вода се усеща много по-силно от четириногия ни приятел. Всъщност, водата е от съществено значение за функциониране на организма на домашния ни любимец, а да е добре хидратиран за него е от изключителна важност. 

В противен случай кучето буквано може да „прегрее“ – нашите космати приятели се справят с горещината и топлината на тялото си по различен от нас начин. Кучетата се потят само по носа и лапите си, а основният начин, чрез който понижават телесната си температура е като се „задъхват“ и пъшкат. Този начин на охлаждане обаче, им коства големи загуби на вода.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Колко вода трябва да пие кучето на ден?

Въпрос, който всеки стопанин на домашно животно си е задавал. За съжаление, стандартизиран отговор няма – от колко вода има нужда вашето куче на ден зависи от различни фактори, сред които неговата порода и размер, нива на активност и диета. Ако се храни главно със суха кучешка храна домашният ви любимец ще пие повече вода, докато ако е на „мокра“ консервирана храна, която по принцип съдържа между 65 до 80% вода, ще има нужда да се хидратира допълнително по-малко през деня.

Отправна точка за всички, които по една или друга причина се притесняват, че домашният им любимец пие твърде малко вода – вашето куче трябва да пие средно между 40-60ml на килограм телесно тегло на ден. 

Ако кучето пие много малко вода на ден

Ако ви прави впечатление, че домашният любимец не посяга често към паничката за вода или се налага да сменяте залежалата течност, която си стои с дни непокътната, то за това има няколко възможни причини:

 • Липса на упражнения

Ако разходките ви са по-кратки и не толкова пълни с игри, както обикновено поради, например, лошото време навън, съвсем нормално е и приемът на вода да намалее. 

 • Вкусът на водата

Понякога кучетата просто не харесват на какво водата им мирише. Помнете, че обонянието на домашните ни любимци е силно изострено – те усещат неща, които ние не.

 • Нечиста купа

Да, парадоксално но факт – повечето кучета обичат да пият от локвите навън, но могат да откажат да го правят вкъщи, ако купичката им е мръсна. Освен че са крайно нелицеприятни, мръсните купи за вода могат да представляват опасност за здравето на домашния ви любимец, тъй като задържат бактерии. 

кучеСнимка: iStock

 • Възраст

Понякога по-малкото желание на кучето да пие вода може да е свързано с факта, че животното остарява. С напредване на възрастта на четириногите ни приятели, намаляват и апетитът, както и жаждата. Освен това възрастните кучета често страдат от артрит, което значи, че всяко навеждане, за да пийнат вода, им коства усилие и болка. 

Имайте предвид, че по-старите кучета често са склонни към дехидратация. Повдигането на купичката на стълбичка или поставянето й близо до леглото на животното може да направи пиенето на вода една идея по-удобно.

 • Страх или негативни преживявания

Ако кучето ви е имало ситуация, навяваща му отрицателни емоции и асоциация, свързани с вода в миналото, като например някой да е настъпил опашката му, докато пие, то може да развие отрицателна връзка с пиенето на вода от купата си. Ако подозирате, че случаят е такъв, опитайте да преместите или смените мястото на паничката. 

 • Проблеми с устната кухина

Ако има проблеми с челюстта в следствие преживяване на някаква травма, е възможно кучето ви да се затруднява да пие вода. Можете да познаете, че се касае за такава ситуация, ако животното отива до купичката си, но след това се обръща и си тръгва. Подобни проблеми изискват задължителна консултация с ветеринар.

 • Гадене

Понякога ако вашето куче не се чувства добре то може да откаже да пие вода. Ако случаят е такъв, наблюдавайте домашния си любимец – ако повръща или му се гади, задължително се свържете с ветеринарния си лекар за съвет. Не забравяйте, че повръщането върви „ръка за ръка“ с дехидратацията.

Важно е да следите консумацията на вода на вашето куче – независимо дали прецените, че пие твърде много или твърде малко, задължително споделете впечатленията с ветеринарния си лекар.

Възможно ли е кучето да пие твърде много вода?

Пиенето на прекомерно количество вода е известно като "полидипсия".Ако кучето ви пие повече вода отколкото ви се струва нормално, това вероятно се дължи на факта, че губи повече течност по някакъв начин. 

кучеСнимка: iStock

Най-честите здравословни проблеми, свързани с прекомерната консумация на вода са:

 • Инфекция на пикочните пътища
 • Чернодробно заболяване
 • Заболяване на бъбреците
 • Пиометра: заразена утроба
 • Болест на Кушинг: хормонално заболяване
 • Болест на Адисън: хормонално заболяване
 • Диабет
 • Високи нива на калций (които могат да бъдат свързани с някои видове рак)
 • Определени лекарства

Ако кучето ви пие повече вода, естествено, ще се засили и честотата на уринирането, като ако се касае за здравословен проблем, то едва ли ще може да „стиска“ до следващата си разходка – сигурна индикация за вас, че нещо не е наред. 

куче пие водаСнимка: iStock

Изключително важно е никога да не ограничавате приема на вода на домашния си любимец, независимо дали смятате, че пие твърде много или напротив – твърде малко. Всяко куче има нужда от чиста паничка с прясна вода всеки ден.

Вижте още: Защо кучето кашля след пиене на вода

Виж още