Защо кучето ляга под бюрото ви, докато работите

куче под масата Снимка: iStock

В ъпреки че са били опитомени от хората преди хиляди години, кучетата все още носят някои основни инстинкти от вълците, включително – да харесват леговищата.

Макар отдавна да не живеят в пещери и не се налага да търсят сигурно място, защитено от хищници за през нощта, четириногите все още обичат да се свиват на най-различни „скришни" места.

Може би сте забелязали, че домашният ви любимец има своите „бърлоги“ на различни места из дома ви. Понякога той ги използва за уединение, а най-любими са му тези от тях, които са близо до вас. Може да е под леглото или дивана, под стола, докато се храните и дори – под бюрото, докато работите. 

Dogsandcats.bg

куче под масатаСнимка: iStock

Какво кара кучето ви да седи под бюрото ви винаги, когато сте на него?

Седенето под мебели като работното ви бюро, например, е обичайно поведение за много кучета. То може да се дължи на желанието на четириногото да е близо до вас, защото му е удобно или иска да се скрие на сигурно място, като същевременно ви държи под око. Ако пък се касае за ново поведение, то може би е добре да се консултира с ветеринарен лекар, тъй като е възможно да е потенциален признак на заболяване. 

  • Кучето ви иска да е близо до вас

Едва ли е възможно едно куче да се измори от стопанина си. За сметка на това, заети с работните си ангажименти, вие вероятно игнорирате косматия си другар. За това и той заема стратегическа позиция близо до вас – под бюрото и в краката ви! Така винаги ще е на разположение, ако решите да си вземете кратка почивка за игра с любимата му топка, например! В по-голямата си част домашните ни любимци са щастливи да са близо до нас, дори и да не им обръщаме внимание. 

куче под масатаСнимка: iStock

  • Бюрото ви е негово леговище

Хората често смятаме тесните и тъмни пространства за неудобни, а понякога – дори за леко плашещи. За домашните ни любимци обаче, те са просто чудесни! Защото им напомнят на класическото поведение на техните предци, вълците. Често срещано при косматите ни другари е да търсят места, подобни на леговища, където да се уединят при нужда. Така че, ако вашият домашен любимец обича да дремва под бюрото ви, то може би му е приятна сигурността и уюта, които това пространство притежава. 

куче под масатаСнимка: iStock

  • Кучето усеща, че вие сте напрегнати

Ако забележите, че кучето ви внезапно става по-привързано към вас и сяда под бюрото ви, макар да не е сред предпочитаните му места за дрямка, то причината за това може да е... в самите вас. Живеем в свят, в който все повече и повече хора имат възможността да работят дистанционно от дома си. И това, разбира се, е добре дошло за домашните ни любимци! Каква по-голяма радост от това да имат възможността да прекарват всеки ден с най-добрия си приятел, вместо да стоят сами вкъщи.

Въпреки това, работейки от уюта на дома си, ние нямаме възможността да се отърсим от стреса на път за вкъщи, например. А натрупването му може да се отрази и на домашните ни любимци. Има различни проучвания, които доказват, че четириногите са невероятно чувствителни към емоциите ни, а често пъти и са съпричастни към тях. За това и вашият стрес може да накара животното да дойде и да седне близо до вас, за да се опита (по негов начин) да ви накара да се почувствате по-добре. 

куче под масатаСнимка: iStock

  • Кучето ви е уплашено или стресирано

Много кучета, които са уплашени или стресирани, търсят места като под бюрото ви, където да се скрият. Силни шумове, викове отвън, гръмотевици или фойерверки – това са само част от факторите, които могат да предизвикат безпокойството на косматия ви другар. 

И тъй като много уплашени кучета обичат затворените пространства, подобни на бърлога, които ги карат да се чувстват в безопасност, съвсем естествено е да намерите домашния си любимец скрит под бюрото си, ако внезапно се е стреснал. 

куче под масатаСнимка: iStock

  • Кучето ви иска нещо

Ако работите на бюрото си, вашият домашен любимец може да се опитва да ви уведоми, че е гладен, като седне в близост до вас. Някои кучета, чиито стопани работят от вкъщи, може да свързват сядането/ставането от бюрото с времето за разходка/хранене. В случай, че обядвате пред компютъра си пък, животното може да заема стратегическа позиция наблизо, за да изпроси нещо допълнително за хапване. 

  • Кучето ви скучае

Отегчените кучета са способни на какво ли не, за да привлекат вниманието на стопаните си! Ако отдавна не сте правили почивка от работата си, седенето под бюрото ви може да е знак от страна на домашния ви любимец, че е време да прекъснете заниманията си за момент и да му обърнете внимание. 

куче под масатаСнимка: iStock

Въпреки че всяко куче има своя индивидуална личност, не забравяйте да проучите породата на четириногото, преди да го доведете у дома. Защото, ако ви се налага да прекарвате часове зад монитора или лаптопа, то има много домашни любимци, които предпочитат да си дремват кротко на дивана, отколкото да седят под бюрото ви. 

Вижте още: 

10 начина как да ангажирате кучето си, докато работите

10 неща, които стават по-трудни, когато имате куче

 

Виж още