Защо кучето ми ближе въздуха, когато го почеша по дупето?

куче щастие Снимка: iStock

К учетата ни имат сладки и забавни навици, които обаче често остават неразбираеми за стопаните им. Понякога четириногите потрепват и лаят в съня си, а друг път се взират в нас от другия край на стаята, докато не ги забележим и не им дадем малко обич. Не бива да забравяме, че косматите ни другари са напълно зависими от нашите внимание, обич и грижи. И ситуацията не стои по-различно, когато става дума за галене и чесане.

Вероятно сте забелязали, че 

вашето кученце винаги оценява и се радва на едно добро почесване, независимо дали е по главата, гърба или коремчето му! Животното обичайно изразява колко много това му харесва, като се гушка по близо до стопанина си, маха с опашка, отпуска се, а когато спрете да го милвате – ви гледа с очаквателен и подканващ поглед.

Dogsandcats.bg

А случвало ли ви се е да установите, че когато почешете питомеца си по дупето или около основата на опашката му, той започва да ближе въздуха.

куче щастиеСнимка: iStock

И докато това, безспорно очарователно, поведение със сигурност извиква у вас усмивка, няма как да не се зачудим: защо кучето ни всъщност прави това? Ето и някои от възможните причини:

  • Чесането го кара да се чувства добре

Когато някое ваше действие кара кучето ви да се чувства добре и му е приятно да го правите, то иска да намери начин да ви покаже това. Близането на въздуха е просто още едно от тези очарователни поведения. 

Основата на опашката е едно от любимите места за чесане на четириногите. За това, ако искате действително да зарадвате допълнително косматия си приятел – отделете му време и за едно добро почесване под брадичката, под яката, в зоната около раменете, а също и под гърдите. 

куче щастиеСнимка: iStock

  • Дупето е труднодостъпна зона

Освен че се чувства страхотно, вашето куче обича да го чешат по дупето и, защото за него това е труднодостъпно място. Да, домашният ви любимец може да е в състояние да дъвче собствената си опашка, когато го сърби, да търка дупето си по пода или да се търкаля в тревата, за да облекчи дискомфорта си, но като цяло му е трудно да стигне до тази област. А, когато най-накрая се появите вие – това е истинско облекчение за него! И не се съмнявайте, че животното ще бъде толкова облекчено и щастливо, че ще започне да ближе въздуха, за да даден израз на топлите си чувства. 

  • Чесането е индикация за обич и приятелство

Всеки път, когато галите или чешете кучето си, вие създавате по-силна емоционална връзка с него. Вашият домашен любимец се радва на физическия контакт с вас, защото това ви прави по-близки. Почесването на дупето е просто друга форма на обвързване, а облизването на въздуха – свидетелство, че четириногото си прекарва страхотно с вас!

куче щастиеСнимка: iStock

Когато близането на въздуха не е нещо хубаво...

Може да забележите, че кучето ви ближе въздуха, когато го чешете по дупето, но цялостното му държание не показва, че това му допада. Понякога четириногите правят това, когато са стресирани или изпитват тревожност. Освен това, ако почешете животното по дупето и то има там рана или болезнено вътрешно нараняване, то може да оближе въздуха, за да се опита да се измъкне и дори – да ви изръмжи.

Стомашни проблеми, гадене или друг вид неразположение също могат да накарат домашния ви любимец да облизва устните си, а и въздуха. А понякога това може да е натрапчиво поведение. В случаите, когато четириногите изглеждат стресирани или отегчени, те могат да ближат въздуха, да хапят или смучат играчките си, да обикалят в кръг, да гонят опашката си и да дъвчат произволни неща, изпречили се пред погледа им. 

куче игриСнимка: iStock

Възможно е и нещо да е заседнало между зъбите на животното, така че отворете устата му (ако ви позволи) и проверете този вариант.

Вижте още:

Защо кучетата ближат местата, където са уринирали други четириноги

Защо кучетата обичат да копаят дупки

 

Виж още