Защо кучето ми губи интерес към играчките си?

куче играчки Снимка: iStock

К ато собственици, ние обичаме да глезим домашните си любимци. Замислете се – купуваме им качествена, богата на протеини храна. Черпим ги с вкусни лакомства и ги обсипваме с играчки, сякаш всеки ден имат празник или повод. Така че, логично е да се зачудим защо в даден момент питомецът ни изглежда по-скоро незаинтересован от своите притежания? Или с други думи – защо кучето ни губи интерес към играчките, които е обичало толкова много? Оказва се, че за това си има причина, при това – научна.

куче играчкиСнимка: iStock

Проучванията показват, че кучетата страдат от нещо, наречено неофилия - интензивно предпочитание, естествен порив към новостите. Това означава, че домашните ни любимци просто са устроени да предпочитат нови неща и като цяло в даден момент губят интерес към вече познатото.

Това се потвърждава от резултатите от проучване на изследователи от университета в Гисен в Германия и университета в Линкълн във Великобритания, публикувани в списание Animal Cognition. В него са тествани предпочитанията към новите неща на 17 кучета. В първия етап на експеримента четириногите е трябвало да си играят както с изследователите, така и с две избрани играчки. 

Dogsandcats.bg

След няколко дни на животните е даден избор: дали да играят с двете им познати играчки, с които са свикнали, или с една нова, която не са виждали до момента. Новата играчка е избрана в 38 от 50 теста.

кучеСнимка: iStock

В друго проучване по темата, проведено от изследователи от Института по антрозоология на Университета в Бристол и Центъра за хранене на домашни любимци Waltham, е установено, че средно четириногите губят интерес към играчките си след 5 до 30-секундни игри. За целта на 16 възрастни Лабрадора са дадени играчки, с които да се забавляват в продължение на 30 секунди. След това изследователите взимали играчката и я връщали на кучетата. След като повторили този процес няколко пъти, учените забелязали, че четириногите започват да стават все по-незаинтересовани от въпросния предмет.

Ротацията на играчките поддържа вниманието

Добрата новина е, че има начини да задържите за по-дълго интереса на кучето си към играчките му. Все пак – дали сте пари за тях, нали? 

куче играчкиСнимка: iStock

Най-ефикасният начин е буквално да приберете част от играчките (на рафт, в кутия или в друга стая, където животното да не ги вижда). Ротацията на играчките е най-лесният и добър метод, чрез който да извлечете максимума от новостта им.

Ако една играчка е на разположение на кучето през цялото време, то бързо ще загуби интерес към нея. 

Включване на нови миризми

Друг начин да „измамите“ кучето си да хареса някоя от по-старите си играчки, е да й придадете нов аромат. Можете да вземете със себе си любимата му топка и да я търкаляте в тревата по време на разходка (в идеалния случай, без кучето да ви види!).

куче играчкиСнимка: iStock

Новата миризма ще стимулира домашния ви любимец и ще засили интереса му към вече познатите играчки.

Някои кучета предпочитат играчки, които стимулират ума им

Знаейки колко бързо едно куче губи интерес към играчките си, вероятно ще започнете да планирате предварително, когато му купувате такива. Като цяло, четириногите продължават да се интересуват по-дълго от играчки, които ги поддържат психически стимулирани. Ако питомецът ви се отегчава лесно, опитайте с пъзели със скрито вътре лакомство, за да ангажирате вниманието му за по-дълго. 

куче играчкиСнимка: iStock

Видовете играчки, които кучетата харесват най-много

Когато става въпрос за избор на играчки за домашните ни любимци, опциите сякаш са безкрайни! И това е чудесно, защото всяко четириного има своите предпочитания. Но ако сте нов в отглеждането на куче или никога не сте се замисляли особено какви играчки да изберете за питомеца си, не се притеснявайте. Ето нашето кратко ръководство, което можете да използвате като ориентир. 

  • Играчки за дъвчене

В природата на кучетата е да дъвчат. За това и играчките за дъвчене са не само любими на четириногите, но и на собствениците им! Те могат да ограничат разрушителното, помагат при никнене на зъби и забавляват косматите ни другари изключително много! Има много видове, от които да избирате! 

куче играчкиСнимка: iStock

  • Пискливи играчки

Кучетата са естествени ловци, а скърцащите играчки задоволяват първичния им инстинкт за улавяне на плячка. Пискливите играчки, които приличат на малки животни, са най-примамливи!

  • Тип пъзел

Играчките пъзел осигуряват часове забавление и заслужена награда за кучето ви. Някои могат да бъдат заредени с лакомство, други са с отделения, които крият играчки. .

  • Играчки за дърпане

Играчките за дъвчене са любими на кучетата, защото насърчават собствениците да се ангажират с тях. Добрата играчка за дърпане е достатъчно голяма, за да се справите с нея, без да пречи на зъбите на кучето. Тя трябва да е и достатъчно здрава, за да издържи на силата на дърпане на питомеца ви.  

куче играчки унищожениеСнимка: iStock

Но може би най-важното качество, което прави една играчка любима на кучето ви, сте вие. За това, ако искате да събудите интереса на косматия си другар към определена играчка, включете се! Вашето внимание е начин номер едно да привлечете вниманието му и да го накарате да се развълнува. 

 

 

Виж още