Защо кучето ми лае играчките и кокалите си?

куче игра Снимка: iStock

К учетата ни са очарователни същества – в това спор няма! Четириногите ни другари обаче, често правят много странни неща, които изглеждат неразбираеми и леко комични за нас, хората. Едно такова поведение е навикът на някои четириноги да лаят по кости или играчките си. И тъй като това джафкане се отключва най-често спрямо предмети, с които питомецът ви играе редовно, предполагаме, че се питате на какво се дължи то?

Логиката ни подсказва, че е почти контрапродуктивно да се лае по неодушевен предмет. И докато ние знаем, че колкото и да се караме или крещим по нещо, то това няма да го накара внезапно да оживее, домашните ни любимци сякаш не го разбират. Възможно ли е това да е причината четириногият ни другар да лае по играчките или кокалите си? Нека проверим заедно!

куче играСнимка: iStock

4 възможни причини защо кучето ви лае по играчките си

Dogsandcats.bg
  • Игривост

Макар че видно се забавлява по време на дадена игра, правилата й (от кучешка гледна точка) не винаги са ясни за нас, хората. Някои четириноги може да лаят по играчките си като част от забавлението. Домашните ни любимци стават по-силно стимулирани от вълнуващи предмети, за това и някои от тях изразяват тези емоции чрез лай. В общия случай, ако косматият ви другар спира за момент по време на играта, за да полае по кокала или играчката си, то това издава израз на вълнение от въпросното занимание. 

куче играСнимка: iStock

  • Любопитство

Кучетата са интелигентни, социални и любопитни по природа същества. Лаенето по различни предмети може да е начин на домашния ви любимец да предизвика реакция у предмет, който е привлякъл вниманието му. Ако лае от любопитство (често се случва, когато дадете на животното нова играчка или кокал за дъвчене, например), кучето ви вероятно ще се отдръпва и леко назад, както прави по време на игра.

куче играСнимка: iStock

  • Страх

Подобно на любопитството, страхът е основен мотиватор зад различните поведения на кучетата. Ако нещо относно кокала тревожи четириногото, то може да лае по него, за да го „предупреди“ да стои настрана или да изкаже вербално недоволството си. Да, може да ви изглежда странно, но е съвсем възможно косматият ви другар да прояви страх към определена играчка, дори такава, която вече му е позната.

Това обикновено се случва, ако обектът се движи внезапно и неочаквано, например – падне или случайно го ритнете. Моментната уплаха, подкрепена с лай, може да възникне и, когато кучето ви е имало негативно преживяване с въпросния обект. 

куче играСнимка: iStock

  • Доминиране

В редки случаи кучето ви може да се опитва да се наложи в определена ситуация, а лая по играчките му да е част от това поведение. Възможно е домашният ви любимец да насочва дискомфорта си в дадена ситуация към кокала или определен предмет. 

Този сценарий е по-рядко срещан и може да възникне при специфични ситуации, като например ако питомецът ви има проблеми с опазването на ресурсите или друго нежелано поведение, което води до склонност към доминиране. 

куче играСнимка: iStock

В заключение, причините защо кучето ви лае по кокалите или играчките си не са много. Хубавото е, че това прави относително лесно да установите причината за тази прекомерна вокализация на питомеца си. Следете за ситуационни и знаци на езика на тялото, за да определите дали четириногото се наслаждава на взаимодействието. Ако животното изглежда страхливо или имате усещането, че подхожда агресивно към костите си, добра идея е да започнете да търсите причината защо се чувства неудобно с нещо, което би следвало да му носи забавление и положителни емоции. 

Вижте още:

Какво ни казва кучето чрез лая си

Защо доброто ми куче става агресивно, когато е на каишка

 

Виж още